Home Internet / Diensten

Documenten bewerken en delen via het web

0

Jouw kantoordocumenten staan wellicht verspreid over meerdere locaties: op je pc op het werk, op je notebook onderweg en misschien zelfs op je smartphone of pda. Zou het niet eenvoudiger en vooral veiliger zijn om je documenten overal en altijd via het internet te kunnen aanmaken, bewerken en delen? Met de virtuele kantoorsoftware van Microsoft en Google kan het, al zitten er nog wel wat addertjes onder het gras.

In maart startte Microsoft ook in België met de publieke bètatest van zijn virtuele kantoorsoftware Office Live Workspace. (De dienst was al langer in andere landen beschikbaar.) Google’s tegenhanger heet Google Docs en is bij ons al wat langer in bètatest beschikbaar. Met beide webdiensten creëer, bewerk en deel je populaire kantoordocumenten, maar de aanpak verschilt wel.

Microsoft Office Live Workspace veronderstelt dat er op de pc al een versie van MS Office is geïnstalleerd (vanaf MS Office XP). Daarmee kun je overal en altijd via het internet aan de documenten in jew persoonlijke virtuele ‘workspace’ of werkplek.
Google Docs gaat verder en biedt complete virtuele kantoorsoftware (tekstverwerker, rekenblad en presentatiesoftware). Die kun je altijd en overal starten in elke recente webbrowser, zelfs op een recente gsm. In tegenstelling tot bij Microsoft hoef je dus geen locale software te draaien om de documenten in je persoonlijke virtuele werkplek te creëren of te bewerken.

Microsoft Office Live Workspace

Wat is het?
Microsoft Office Live Workspace werkt met de Office-programma’s die je al kent: Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Je kunt vanuit Office XP, 2003 of 2007 direct bestanden bewaren en openen in jouw persoonlijke, wachtwoordbeveiligde werkplek. Je moet daarvoor wel eenmalig een gratis plug-in installeren. De werkplek is ook zonder plugin beschikbaar via elke recente webbrowser. Dan moet je jouw documenten wel telkens apart uploaden en downloaden voor je ze met MS Office kunt bewerken. Je kunt je contacten, taken en gebeurtenissen synchroniseren met Outlook 2003 en 2007. Je kunt jouw volledige werkplek, onderdelen daarvan of zelfs individuele documenten delen met anderen. Het is zelfs mogelijk om je computerscherm met anderen te delen. Zo kun je in ‘real time’ aan hetzelfde document werken.

Microsoft Office Live Workspace
Document bekijken met MS Office Live Viewer

Je bepaalt zelf of derden jouw documenten alleen kunnen lezen of ze ook mogen bewerken. Gebruikers die geen MS Office hebben, kunnen de documenten wel lezen met behulp van de gratis Office-viewers. De documenten lokaal bewerken met de gratis kantoorsoftware OpenOffice.org is natuurlijk ook mogelijk.

Welke talen?
Momenteel is Office Live Workspace enkel beschikbaar in het Engels. De Nederlandse en Franse versies zijn gepland voor oktober. Het gaat hier wel alleen over de interface: je kunt de virtuele werkplek nu al

Mobiele versie afsluiten