Home Hardware

Kwaliteit waar je ook voor betaalt

2

We schreven het al eerder: extra grote lcd-monitoren worden betaalbaarder. Voor kwaliteit moet je echter nog altijd diep in de geldbuidel tasten. Dat bewijst Eizo, de Ferrari onder de lcd-schermen, met zijn 24-inch (61 cm) Full HD monster HD2441W.
Eizo FlexScan HD2441W
Eizo staat bekend als fabrikant van uitstekende lcd-schermen. In het verleden scoorde deze fabrikant dan ook vaak aan de top van onze vergelijkende testen (zoals in 2006 met de EIZO S2100 of met de EIZO L768 en L568 in 2004). Telkens was er wel een “maar”: die steengoede Eizo-schermen kosten doorgaans een pak geld. Dat geldt ook voor de nieuwe 24-incher van Eizo: de Full Eizo HD HD2441W kost zomaar eventjes ruim 1.500 euro. Voor dat geld koop je al een heel performante computer, of een Full HD tv met een beelddiagonaal van 32 inch (de nieuwe LG 32LF75 lcd-tv kost bijvoorbeeld ook 1.500 euro).
Eizo richt zich met zijn producten vooral op de bedrijvenmarkt, waar bouwkwaliteit, levensduur, maar ook beeldkwaliteit belangrijker zijn dan de aankoopprijs. De ruim tien kg zware HD2441W is gebouwd als een tank. Echt plat is hij met zijn diepte van 9,2 cm ook al niet, al past hij toch nog wel op een (stevig) bureau. De stabiele voet draait 180 graden, terwijl het “tilt en swivel” mechanisme er zorg voor draagt dat het scherm steeds in de juiste ergonomische kijkhoek staat. Wij ontvingen een pikzwart exemplaar voor deze test, maar de HD2441W is ook verkrijgbaar in wit- en titaniumzilver uitvoering.

Aansluitingen
Deze Full HD (1.900 x 1.200 pixels en 1080p en i video) monitor heeft RGB Analoog (D-SUB), DVI-D- en HDMI-aansluitingen, deze laatste dubbel uitgevoerd. De digitale video-ingangen ondersteunen HDCP zodat ook beveiligde Full HD-video kan worden weergegeven. De kijkhoek is met 178 graden heel ruim bemeten. De typische reactietijd bedraagt 6 ms. De ontspiegeling van het scherm is voorbeeldig en ook de achtergrondverlichting is zeer stabiel, met geen zichtbare richting van het licht, noch een lichtverschil tussen de zijkanten of de boven- en onderkant van de monitor. Het beeld staat gestoken scherp en kan ook gedetailleerd worden afgesteld afhankelijk van het gebruik. Naast manuele afstelling en ondersteuning voor sRGB voorziet Eizo ook enkele fabrieksafstellingen voor bijvoorbeeld desktop- of videogebruik. Een sensor op de voorkant kan de helderheid desgewenst automatisch aanpassen aan het omgevingslicht.
Deze monitor heeft dubbele USB 2.0-aansluiting in zowel up- als downstream richting. De downstream (hub-) aansluitingen bevinden zich op de linkerzijkant. Audio kan worden doorgegeven via USB en het is

2 REACTIES

  1. #2: In het artikel staat dat Vista de monitor goed herkent, maar dat de Screen Manager Pro Software dat niet deed. Dat is software van EIZO om de software in te stellen via Windows in plaats van via het Onscreen Display Menu (OSD). Maar op de website van Eizo vind je nu een update die de software Vista-compatibel maakt.

  2. Geachte mevrouw, mijnheer,
    Ik las de test van bovenvermelde monitor. Daarbij viel het mij op dat er blijkbaar een probleem was om de monitor te laten herkennen door de pc bij gebruik van Windows Vista. Daar ikzelf ook Vista-gebruiker ben stel ik mij dan ook de vraag of dit probleem nu reeds opgelost zou zijn?
    Dank op voorhand voor het antwoord.
     
    Bonnevalle Marc
     

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten