Home Hardware

Het scherm is de computer

3

‘Het scherm is de computer,’ aldus de slogan van Apple, maar mensen die denken dat de nieuwe iMac G5 een revolutionair nieuw concept is, vergeten dat de allereerste Macintosh uit 1984 eigenlijk ook al uit één stuk bestond, weliswaar met een kleine zwartwitte beeldbuis.
appleimacg5

Je betaalde in 1984 bij de introductie ruim tweeduizend euro voor een Macintosh! In dat licht bekeken is de prijs van de iMac G5 eigenlijk nog heel redelijk, want je krijgt vandaag onnoemelijk véél meer waar voor je geld dan twintig jaar geleden (voor de 20-inch 1,8 GHz versie die wij testten betaal je nu 2.079 euro).
Het scherm heeft een 16:9 breedbeeldverhouding, waardoor je op het 20-inch topmodel meer dan twee A4-pagina’s naast elkaar kunt bekijken. Bovendien is die breedbeeldverhouding ook erg geschikt voor multimediatoepassingen of voor het bekijken van dvd’s. De iMac G5 heeft een mini-VGA aansluiting waarmee je de computer aansluit op een tv of een beamer. De benodigde speciale conversiestekker naar Composiet- en S-Video moet je nog wel apart aanschaffen.
Onder het scherm steekt de kast nog wel elf centimeter uit. Het ‘scherm’ is bovendien 5,5 centimeter dik (iets minder bij de 17-inch uitvoering) en weegt loodzwaar, zeker de topuitvoering met 20-inch lcd-scherm. De voet van geanodiseerd aluminium staat gelukkig stevig op de werktafel en door een ingenieus kantelmechanisme kun je het scherm gemakkelijk in de gewenste hoek draaien (van 5 tot 25 graden).

Ivoorwit
Omdat de stroomknop rechts achteraan zit, moet je het scherm altijd een beetje vooruit kantelen wanneer je de iMac wilt uitschakelen (dit kan natuurlijk ook met een softwarematige opdracht). Met die methode zijn ook de usb-, firewire-, netwerk- en modem-aansluitingen op de achterkant gemakkelijk bereikbaar. De DVD SuperDrive of Combo drive zit op de zijkant en heeft geen lade, maar ‘slikt’ cd’s of dvd’s in.
De ‘kast’ is helemaal uitgevoerd in het bekende ivoorwit dat Apple voor al zijn apparaten gebruikt. Ons leidde de witte ‘balk’ onder het scherm wel enigszins af, hoewel onze ogen het na een tijdje toch gewoon werden. De PowerPC G5 processor draait naar keuze aan 1,6 of 1,8 GHz en kan 64-bit Mac OS X 10.3 "Panther" applicaties draaien voor verhoogde prestaties.

3 REACTIES

  1. Ik heb mijn buik helemaal vol van de iMac, kocht in maart 2005 het vorige type. Dat is nu voor de vierde keer in reparatie en ik ben hem daarvoor al 6 weken kwijt. Dit is echt mijn laatste Mac.

  2. Johan, je hebt uiteraard gelijk Als je de inflatie etc. meetelt dan was de eerste Mac natuurlijk nog een pak duurder dan deze nieuwe.

  3. Summier maar vrij objectieve bespreking.
    Toch dit in 1984 betaalde je voor een Volkswagen Polo amper 2500 EUR, dus 2000 EUR voor een (trage) computer was toen echt wel een fortuin!

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten