Home Multimedia

Moet er nog bloed zijn?

0

Het succes van first person shooters op de pc is de consolewereld niet ontgaan zijn. Dankzij de nieuwste technologieën is ook de Playstation 2 in staat om degelijke maar vooral snelle 3D-beelden op het tv-scherm te toveren. Met Unreal Tournament kan de afslachting pas echt beginnen en vanzelfsprekend dringt zich een vergelijking op met de pc-versie.
unreala
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de conversie van Unreal Tournament van pc naar Playstation 2 is meer dan geslaagd te noemen! Als pc-gamer was ik toch een beetje op zoek naar een excuus om de Playstation 2 ondergeschikt te verklaren aan de pc als spelmachine. Maar na het zien van Unreal Tournament ben ik wijselijk van die gedachte teruggekomen. Om te beginnen zijn de 3D-graphics de beste die ik al op een spelconsole tegengekomen ben. Ondanks de lage resolutie van een televisiescherm zien de beelden van Unreal Tournament er heel gelikt uit, inclusief licht- en schaduweffecten en natuurlijk de nodige in het rond slingerende lichaamsdelen. Belangrijker zijn echter de frames per seconde (fps) die worden gehaald; hoe meer fps, hoe vloeiender het beeld. En de Playstation 2 stelt ook op dat vlak niet teleur want constant vliegen de beelden over het scherm waarbij ik schat dat de ideale waarde van 60 fps keurig wordt gehaald. Zo blijft de actie steevast bloedsnel en dat is toch waar het tenslotte om gaat in dergelijke games.Kijken we naar de spelmogelijkheden dan zien we de bekende ‘capture-the-flag’ en het klassieke ‘deathmatch’ terug. Leuker zijn echter ‘Domination’ en ‘Assault’. Bij de eerste vecht je in teamverband om het grondbezit door controlepunten in te nemen. Bij ‘Assault’ ben je aanvaller of verdediger en het is de bedoeling om een taak uit te voeren zoals ‘ontsnap uit de gevangenis’ of ‘vernietig de centrale computer’. Vanzelfsprekend is er de mogelijkheid om teamleden opdrachten te geven. Probeer ook enkele ‘mutators’ uit: de zwaartekracht heeft weinig of geen invloed, er zijn geen power-ups of hyperspeed waarbij de spelsnelheid wordt opgetrokken tot 130%. Omdat de Playstation 2 voorlopig niet gebruik kan maken van een internetverbinding, ontbeert ook Unreal Tournament on line multiplayer mogelijkheden. Dit wordt gecompenseerd met een multiplayer-modus waarbij het scherm opgesplitst wordt. Maximaal vier spelers kunnen hieraan deelnemen maar omdat we slechts over één gamepad beschikten, konden we dit niet testen. Je mag je waarschijnlijk wel verwachten aan een heel drukke bedoening!De bediening van Unreal Tournament kan op twee manieren gebeuren. De meest voor de hand liggende is natuurlijk via het (analoge) gamepad van de Playstation 2. Dit werkt vrij goed en je krijgt veel instelmogelijkheden die je best ook allemaal doorneemt; kwestie van jezelf de beste kansen te geven. Toch kon ik me als verstokte pc-gamer maar moeilijk verzoenen met het Playstation 2-gamepad. Immers, de snelste bewegingen haal je nog altijd uit de combinatie toetsenbord en muis en gelukkig wordt ook dit ondersteund door Unreal Tournament. Een Microsoft Natural Keyboard Pro en Microsoft IntelliMouse werden ‘in-game’ keurig herkend en waren meteen bruikbaar. Zo hoort het! Enige voorwaarde is wel dat de invoerapparaten over een USB-interface beschikken, PS/2-poorten heeft de Playstation 2 namelijk niet.

Conclusie
Unreal Tournament mag dan geen nagelnieuwe game meer zijn, het spelconcept staat nog altijd als een rots. De Playstation 2-versie moet het on line gedeelte (voorlopig) missen maar scoort als stand alone game zeer hoog. Is dit dan de echte doorbraak van first person shooters op spelconsoles? Ja!
Adviesprijs
69,41 euro
Systeemvereisten
niet van toepassing

Mobiele versie afsluiten