Home Hardware

De kaarten liggen weer anders

0

De GeForce2 GTS voelden we eerder al aan de tand en zoals we toen al melden zou de concurrentie wel eens stevig uit de hoek kunnen komen. Die concurrentie lanceerde onlangs hun nieuwste grafische krachtpatsers met de Voodoo5 en de ATI Radeon. Tegelijkertijd komt nVidia op de proppen met een afgeslankte GeForce2 chipset genaamd MX die het vooral met een lage prijs waar wil maken. Let the battles begin!
elsagladiac32

3dfx Voodoo5 5500 AGP
Lang aangekondigd en zelfs uitgesteld door productieproblemen krijgen we 3dfx’ nieuwste Voodoo uiteindelijk toch op de pijnbank. De Voodoo5 5500 beschikt over twee VSA-100 chipsets en een lekkere 64 MB aan videogeheugen. Het gebruik van meerdere chipsets zien we meer en meer opduiken – ook ATI paste dit toe in de Rage Fury Maxx – en het is een eenvoudige manier om de verwerkingskracht fors te verhogen. Een nadeel is dan weer dat dit productiekosten verhoogt wat jij als consument dus extra mag ophoesten. Opvallend aan de Voodoo5 is dat hij extra veel stroom nodig heeft: een voedingssplitterkabel wordt daarvoor netjes meegeleverd. Buiten een cd met demospellen krijg je geen extra software. Te betreuren is ook dat 3dfx beslist heeft om voortaan geen tv-out meer te implementeren omdat te weinig gebruikers dit zouden gebruiken.En hoe doet de Voodoo het? Tja,… de eerste indrukken zijn niet slecht en wie geen hogere resolutie dan 1024 bij 768 beeldpunten zal gebruiken, komt aardig aan z’n trekken. Bij alles daarboven zakken de prestaties als een pudding ineen. Vooral de overgang van 16 naar 32 bits kleur betekent een forse snelheidsvermindering. Wat de Voodoo5 5500 op snelheid tekort komt, maakt hij echter op het vlak van beeldkwaliteit ruimschoots goed. Dit zie je vooral in Video2000 waar de Voodoo5 de hoogste score haalt. Dankzij de hardwarematige FSAA (Full Scene Antialiasing) heb je de mogelijkheid om ook in lagere resoluties te profiteren van zeer scherpe beelden. Gekartelde randen worden dan bijna volledig weggewerkt. Vooral in flight simulatoren en racespellen lijkt dit ons een prima optie. Weet echter wel dat dit een (forse) daling van de snelheid met zich meebrengt. Overigens is FSAA in verschillende stappen (2x, 4x) mogelijk, maar in de huidige driverversie is alleen de 2x FSAA optie inschakelbaar. Wij hebben de Voodoo5 getest met FSAA uitgeschakeld.

ATI Radeon
Over de ATI Radeon hebben we al eerder geschreven. Voor deze test kregen we een vroege versie van de Radeon en de eerste indrukken waren meteen negatief: heel wat vastlopers onder zowel Quake III als 3D Mark en regelmatig verliest de monitor zelfs het videosignaal! Vreemde zaken dus en meteen contact opgenomen met ATI die ons enkele oplossingen aanreikten, maar waarvan er geen enkele soelaas bracht. We hebben de Radeon dan maar in een ander testbed geplugd en daarin werkte hij als een zonnetje. Het nieuwe testbed bestond uit een Duron 700 MHz, 128 MB PC133 SDRAM en een MSI moederbord met KT133 chipset. De Radeon die wij testten beschikt over 64 MB DDR geheugen alsook over video in/video out voor videobewerking.Ondanks de aanvankelijke problemen zijn we onder de indruk van de Radeon. Op zowat alle vlakken kan hij zich meten met de 3D Prophet II GTS 64 MB van Guillemot, een ander snelheidsmonster. Vooral bij gebruik van 32 bits kleur blijft de Radeon de frames per seconde hoog houden. Nogmaals, de resultaten zijn door de verschillende testsystemen niet perfect vergelijkbaar, toch toont de Radeon dat hij over een stevig paar forsballen beschikt.

Elsa Gladiac MX en Guillemot 3D Prophet II MX
Zowel Elsa als Guillemot serveren ons een grafische kaart op basis van de GeForce2 MX chipset, een afgeslankte versie van de GeForce2. Deze laatste mag dan wel de nummer één zijn op het vlak van 3D-snelheid, het prijskaartje is ook een topper. nVidia zag dit gelukkig in en ontwikkelde een chipset die het vooral qua prijs/kwaliteit moet waarmaken.Het grootste verschil tussen de MX en zijn grote broer is dat de MX slechts over twee rendering pipelines beschikt. Ook naar beneden gehaald is de kloksnelheid: 175 MHz ten opzichte van 200 MHz voor de GeForce 2. Toch kreeg de GeForce2 MX een leuk extraatje in de vorm van een zogenaamde TwinViewmogelijkheid. Daarmee kun je twee monitoren tegelijkertijd gebruiken. Jammer genoeg werd deze mogelijkheid niet geïmplementeerd in zowel de Gladiac als de 3D Prophet. Overigens is het T&L-gedeelte van de MX identiek aan dat van de GeForce2. Omdat de Elsa Gladiac MX en Guillemot 3D Prophet II MX gebruik maken van 166 MHz SDRAM geheugen – en dus een beperkte bandbreedte bieden – zijn de resultaten in de allerhoogste resoluties vrij matig.De GeForce2 MX biedt meer dan redelijke spelprestaties tegen een betaalbare prijs. Een interessante chipset dus, maar besef wel dat een GeForce256 met DDR-geheugen maar iets meer kost en toch weer een stapje sneller is. Uit onze testen blijkt dat de Guillemot steevast sneller is dan de Elsa maar de verschillen zijn zeer klein en zullen met een driverupdate wellicht rechtgezet worden.

Conclusie
nVidia’s GeForce2 GTS blijft ‘king of the hill’, daar verandert geen enkele van de voor dit artikel vers geteste kaarten wat aan. Enkel de ATI Radeon kan voldoende weerwerk bieden maar we wachten liever af tot de definitieve versie. De Voodoo5 5500 vormt de grootste teleurstelling omwille van zijn tegenvallende prestaties. Ook qua prijs valt de Voodoo5 door de mand. Kaarten op basis van de GeForce2 MX zijn een interessant en vooral betaalbaar alternatief voor de veel duurdere GeForce2 GTS.

Je kunt de testresultaten rustig bestuderen in bijgevoegde Excel-tabel. Daarin vind je ook de productinformatie. We bewaarden ze in een universeel formaat. Mocht je pc om een wachtwoord vragen, klik dan op ‘annuleren’ om de tabel toch te openen. Je kunt ook rechtsklikken en dan ‘bewaar als…’ kiezen.

Mobiele versie afsluiten