Home Hardware

Voor de gelegenheidssurfer

2

Gewone USB-modems zijn nog steeds geen anachronisme in 2001 AD. Niet alleen zijn gewone modems nog veel goedkoper voor de occasionele surfer, er zijn nu eenmaal nog steeds gebieden in dit kleine landje waar je gewoonweg nog niet via breedband kunt surfen. Een doosje en de ouwe grauwe koperdraad moeten dan soelaas brengen. Daarom een klein overzichtje van drie representatieve modems.
elsamicrolink56kfun
Heb je nog geen modem, kies dan resoluut voor een USB-modem. De voordelen zijn legio: geen extra voeding meer en een veel eenvoudigere installatie onder Windows. USB is per slot van rekening Plug-and-Play.

Elsa MicroLink 56k Fun USB
Elsa kennen we vooral van de grafische kaarten en ISDN-modems. Het Duitse bedrijf brengt evenwel al een hele tijd ook gewone modems op de markt. Laatste in de rij is de MicroLink 56k Fun USB. De ‘Fun’ slaat niet alleen op de waar voor je geld, maar omdat het hier gaat om een modempje in een rood doorschijnend kastje. De iMac-rage is niet veraf. Het ‘doorkijk’-kastje toont je dat er voor een modem niet veel ‘hardware’ nodig is. Deze modem is wel een ‘gewone’ V.90 modem, maar er is toch al een openingetje naar de toekomst. De Elsa MicroLink 56k Fun USB is immers voorbereid op de nieuwe V.92 standaard. Met een eenvoudige update van het stuurbestand maak je er een V.92 modem van. De vraag is echter of die nieuwe standaard wel zal doorbreken of eigenlijk niet meer is dan een achterhoedegevecht. In elk geval is het een geruststelling dat je investering nog wel even meekan. Wat de prestaties van deze modem betreft, mogen we niet klagen. Het is op een neuslengte na de snelste modem van de drie.De Elsa MicroLink Fun USB is een aardig modempje dat heel goed presteert en bovendien met het oog op de toekomst al voorzien is voor de nieuwe V.92 standaard, mits een update van de aanstuursoftware onder Windows.

Hama USB 56K Pocket Voice
Dit is niet de kleinste USB-modem die ik al heb gezien, al komt de Hama USB 56K Pocket Voice wel aardig in de buurt. Zowat iedereen is tegenwoordig fan van die transparante Macintosh-look in blauwgroen en Hama zag dat dus ook zitten. Inpluggen, stuurbestanden installeren en werken maar. Je moet wel even kiezen in welk land je woont en je zet ook best de standaardwerksnelheid van 460.800 bit/s op 115.200 bit/s in de modeminstellingen. Wij konden geen behoorlijke verbinding krijgen zolang we 460.800 bit/s ingesteld lieten staan. Daarna wel, maar de downloadsnelheid bleek met nog geen 2 KB/s schabouwelijk laag. De Hama is dus wel een aardig apparaatje om mee te nemen en in te pluggen in een notebook zonder ingebouwde modem. Voor de snelheid moet je deze modem zeker niet aanschaffen, tenzij hij natuurlijk via een nieuw stuurbestand wel de hogere standaard werksnelheid van 460.800 bit/s accepteert. In dat geval zouden we dit modempje eens opnieuw moeten bekijken.

Tornado SFM56.0-USB
Tornado is een bekend merk van modems en de Tornado SFM56.0-USB is een van de recentere modellen. Deze Tornado-modem is een fax/voice modem en zit in een zwart kastje van iets grotere afmetingen dan een normaal formaat. Qua prestaties is het een aardig apparaatje. Eerdere versies waren karig bedeeld met extra software, maar daar is nu gelukkig een mouw aangepast met zelfs een volledig Nederlandse WinPhone 2000 suite waarmee je je faxen kunt beheren, versturen en ontvangen. Het kan ook dienen als elektronisch antwoordapparaat. Het meegeleverde hoofdtelefoontje met microfoontje is aardig, maar je bent beter af met een wat degelijker apparaatje. Als het je enkel om de snelheid te doen is, dan haal je met deze Tornado wel een degelijke modem in huis. Hij is nipt de snelste, al voelt hij de hete adem van de Elsa Microlink toch wel in de nek. Het verschil is miniem.Wanneer je louter geïnteresseerd bent in een goede, snelle USB-modem zonder al teveel poespas, dan zit het met deze Tornado USB wel snor.

Conclusie
De snelste modem uit de test is ongetwijfeld de Tornado, al is het verschil miniem met die van Elsa. De Tornado heeft een fraaier softwarepakket dat netjes in het Nederlands is vertaald. De Elsa is dan weer meer dan tien euro goedkoper en kleiner. Het is een nek-aan-nek race tussen die twee. De Hama is handig voor onderweg, al valt de snelheid flink tegen: net goed genoeg om wat e-mail binnen te halen op je notebook of een paar sites te bezoeken onderweg.

2 REACTIES

  1. En ook geen XP. Denk je wat goeds gekocht te hebben voor je dure geld. Schande, dat ze zich zo laten kennen.

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten