Home Multimedia

Het betere oorlog voeren?

0

One cannot play war, grandpa says! Oorlog kan je niet spelen, zegt mijn opa. Helaas heeft m’n opa het bij het verkeerde eind en Sudden Strike, het nieuwste spel van het Duitse CDV, bewijst het.
suddenstrike_doos
In Sudden Strike draait het allemaal rond Wereldoorlog Twee waarin de Russen, de geallieerden en natuurlijk de Duiters van de partij zijn. Opvallend is het hoog realismegehalte: de originele eenheden van de verschillende partijen zijn perfect nagebootst en bepaalde missies zijn historisch correct. Zo moet je de landing van Normandië coördineren en het de Duitsers extra moeilijk maken tijdens de koude winters aan het Russische front.Wat meteen opvalt aan Sudden Strike, zijn de uiterst sfeervolle graphics die bol staan van de details. De huizen, fabrieken, bunkers en wachttorens zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes. Er zit voldoende variatie in de gebouwen zodat je je er als speler nooit aan stoort wanneer je tijdens het spelen dezelfde gebouwen tegenkomt. Sudden Strike gelooft nog steeds in de klassieke 2D bitmap-engine zoals in de Age of Empires-reeks. Deze engine ondersteunt resoluties tot 1024 bij 786 beeldpunten wat ruim genoeg is. Maar nu komt het minpuntje: sommige eenheden zijn te klein uitgevallen waardoor het toch even zoeken is waar ze zich juist bevinden. De map zelf kan niet gedraaid worden waardoor de eenheden die achter een gebouw staan, onzichtbaar zijn voor de speler. Dit hadden de makers eenvoudig kunnen oplossen door die eenheden in het blauw te omlijnen.

Mortieraanval
De veldslagen zelf worden schitterend in beeld gebracht: artillerie die zich draait omdat ze in de rug aangevallen wordt, tanks die hun kanonlopen richten op de vijand, infanterie die dekking zoekt voor mortieraanvallen die verderop worden gelanceerd op een nabijgelegen heuveltje of parachutisten die achter de vijandelijke linies worden gedropt. Liefhebbers van oorlogje voeren komen bijgevolg ruimschoots aan hun trekken. En wat te denken bijvoorbeeld van de mogelijkheid om bombardementen aan te vragen om de vijandelijke troepen uit te dunnen of een belangrijke strategische brug te vernietigen. Dit alles wordt overgoten met bijpassende geluidseffecten waarbij vooral het geluid van een mortieraanval levensecht lijkt. Zoals je al hoort, Sudden Strike heeft het allemaal, op een aantal puntjes na. Ik kan me niet voorstellen dat er één infanterist is die het in zijn hoofd zou halen om vijf tanks helemaal alleen aan te vallen, wel? De units zijn dus met momenten te overmoedig met alle gevolgen van dien! Een ander nadeel van Sudden Strike is dat er geen tutorials (trainingsmissies) zijn waardoor beginners meermaals op de handleiding zullen moeten terugvallen. Bovendien verloopt het spel een beetje te traag, soms duurt het een eeuwigheid voordat de soldaten een bepaald punt hebben bereikt.

Conclusie
Sudden Strike heeft alles om een topper te zijn: schitterende graphics, een hoge verslavingsgraad en sfeervolle geluidseffecten. Ondanks de genoemde tekortkomingen mag je Sudden Strike dus met een gerust hart aan je spelcollectie toevoegen.
Adviesprijs
49,45 euro
Systeemvereisten
Win9x/2000, 233 MHz Pentium, 32 MB RAM, 150 MB vrij op harde schijf

Mobiele versie afsluiten