Home Hardware

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

0

De beruchte Aldi-pc deed heel wat (kwa?)tongen loskomen: kan je voor zo’n scherpe prijs wel zo’n rijkelijk voorziene pc in elkaar steken? Velen vroegen zich dan ook af of Aldi niet aan dumpingpraktijken deed. Los van deze discussie nam DiskIdee eerder al de proef op de som met elf alternatieven voor de Aldi-pc. De duidelijke conclusie van deze massatest was dat geen enkele merk-pc of kloon-pc tegen de Aldi-topper op kon. In dit vervolgartikel gaan we zelf shoppen om de Aldi-pc te overtreffen. Een en ander bleek niet zo eenvoudig te zijn.
aldipc_2000
We trokken onze stoute schoenen aan en surften zo veel mogelijk (Belgische) webwinkels af op zoek naar de verschillende onderdelen. Dat bleek echter minder eenvoudig dan we dachten: sommige onderdelen in de Aldi Lifetec Medion worden niet meer te koop aangeboden (bijvoorbeeld de 4-speed cd-herschrijver van HP), terwijl je andere onderdelen zelfs helemaal niet kunt kopen op de ‘open’ markt. Dit was bijvoorbeeld het geval voor de Pentium III 900 MHz (die officieel zelfs niet op de website van Intel wordt vernoemd!) en het speciaal door Asus voor Medion opent nieuw venster gefabriceerde moederbord. De prijzen voor deze onderdelen hebben we bijgevolg moeten baseren op vergelijkbare producten van dezelfde fabrikant. Voor de overige producten hebben we ons gebaseerd op courante prijzen, dus niet de allerlaagste maar ook zeker niet de hoogste prijs.

… wie is de goedkoopste van het land?
In de overzichtstabel vind je de verschillende onderdelen van de Aldi-pc met per onderdeel vier prijzen. De eerste prijs is de eindgebruikerprijs wat de reguliere prijs is die jij en ik zouden betalen voor een dergelijk product. Het totaal van deze kolom levert dus de prijs op die je als eindgebruiker betaalt voor een vergelijkbare pc. Het prijsverschil bedraagt 241 euro in het voordeel van de Aldi-pc en dat is vrij groot. Vergeet echter niet dat de vergelijking niet voor de volle honderd procent opgaat: sommige onderdelen (zoals het moederbord) zijn specifiek voor de Aldi-pc gefabriceerd en zijn bijgevolg niet te koop in de gewone detailhandel. Ook het feit dat het veelal om OEM (Original Equipment Manufacturer)-producten gaat (dus zonder een mooie verpakking) heeft een invloed op de prijs. Maar het blijft toch een hele prestatie van Aldi om de prijs zo laag te krijgen.In de drie volgende kolommen van de tabel houden we rekening met een korting. Wie in grote hoeveelheden koopt, krijgt natuurlijk een bepaalde korting. Dat is een bekend gegeven in de economie. Omdat we natuurlijk niet weten hoeveel korting Aldi precies heeft kunnen bedwingen, houden we rekening met drie kortingstarieven: 10%, 15% en 20%. En je ziet duidelijk dat de korting minstens 15% moet zijn geweest wil Aldi er nog minimaal aan verdienen. In de praktijk is deze korting wel haalbaar. Pas vanaf een korting van 20% wordt het interessant en is er sprake van winst. Merk wel op dat we geen rekening houden met uurlonen voor het samenstellen en configureren van de pc. Ook de garantieperiode van twee jaar is niet standaard en drijft de kostprijs iets de hoogte in. Al bij al mogen we concluderen dat de winstmarge op de Aldi-pc bijna onbestaande maar niet helemaal onmogelijk is. Van echte dumping lijkt dan ook geen sprake.

Conclusie
De Aldi-pc biedt meer dan de som der onderdelen en is gewoonweg niet te kloppen qua prijs en prestaties. Zelfs met de allerlaagste webprijzen kan de doe-het-zelver dit niet in elkaar steken, zeker niet als je rekening houdt met de garantieperiode van twee jaar. Ook kleine en middelgrote dealers zullen het moeilijk hebben om tegen dit prijsgeweld te concurreren, terwijl de reguliere ‘grote’ merken dat waarschijnlijk zelfs niet zullen willen, omdat met zulke lage marges geen gezonde bedrijfsvoering mogelijk is.De reden waarom de Medion-groep de prijs zo laag kan houden is duidelijk: zeer grote volumes. Dat Aldi geen winst zou maken op de pc lijkt ons overroepen want de tabellen laten duidelijk zien dat er een (kleine) marge is. De winst is wel zeer klein, zo niet bijna onbestaande. Natuurlijk is het mogelijk dat Aldi nog meer korting krijgt dan 20% en dat is sowieso een onhaalbare zaak voor de doorsnee computerverkoper. In elk geval is dit een echte ‘stunt’, waarbij je je kunt afvragen wat Aldi hierbij denkt te winnen. Meer volk in de winkel? Wellicht. Aandacht in de pers? Blijkbaar. Maar er is ook een keerzijde, zoals ontevreden klanten die naast een systeem grepen.

Aanvulling:
In onze oorspronkelijk rekening vergaten we de licentie van Windows ME erbij te tellen, zoals een lezer ons opmerkzaam maakte. De ventilator voor de processor is inbegrepen in de prijs van de Pentium III. Het geheugen berekenden we echter iets te duur. We hebben een en ander aangepast in de tabel. Aan de conclusie verandert er eigenlijk niets: veel winst maakt Aldi niet op deze pc, tenzij het bedrijf natuurlijk nog scherper heeft kunnen inkopen, met nog grotere kortingen dan wij veronderstellen.

Mobiele versie afsluiten