Home Hardware

Een dimensie meer

0

Het kopen van een pc blijft een zenuwachtige bedoening waarbij je heel wat vragen moet beantwoorden. Wie echter een kant-en-klare pc wil kan veelal terecht bij de A-merken. DiskIdee zette de Dell Dimension 4100 in de schijnwerpers, een complete pc die je enkel on line kunt kopen. En dat maakt hem des te interessanter…
dell_dimension4100
Het is even wennen maar na wat eenvoudig klikken in je browser bestel je bij Dell een volledige pc. Hij wordt (tegen betaling) netjes aan huis geleverd en je kunt meteen aan de slag. De Dell Dimension 4100 die wij testten beschikt over een Pentium III 800 MHz processor, 64 MB intern geheugen en een harde schijf van 15 GB. Maar datgene waar je echt verlekkerd op moet zijn is de bloedsnelle GeForce2 GTS grafische kaart. Daarmee ben je prima voorbereid op de nieuwste generatie games en in dat opzicht is ook het Altec geluidssysteem met twee luidsprekers en een subwoofer de juiste keuze. Verder krijg je een 56K modem en een 12-speed dvd-rom. Met deze laatste kun je probleemloos dvd-films op je pc bekijken. Natuurlijk is ook een goede monitor onontbeerlijk en Dell levert een knappe 17-incher mee met ultraplat scherm. De beeldkwaliteit is zeer goed en wie wil kan zelfs zijn Windows-desktop instellen op 1600 bij 1200 beeldpunten zonder daar hoofdpijn van te krijgen.
Software krijg je in de vorm van Microsoft WorkSuite 2000 en is volledig vooraf geïnstalleerd. Enkel jammer dat van een gratis internetabonnement niet wordt gesproken.

Een, twee… test, test!
Natuurlijk lieten we enkele testprogramma’s los op deze Dell. Met Sysmark 2000 meten we de prestaties van het volledige systeem in veelgebruikte toepassingen waaronder Word 2000, CorelDraw 9 en Netscape Communicator. Sysmark 2000 geeft twee resultaten: één voor multimedia en één voor kantoortoepassingen.
Hoe hoger deze waarden, hoe beter. Onze tweede test bestaat uit 3D Mark 2000 – dat je overigens zelf kunt downloaden – dat de snelheid in spelletjes meet. In beide testonderdelen trekt deze Dell zich uiterst goed uit de slag. Zoals we al zeiden is vooral de grafische kaart een topper en dat blijkt ook uit de zeer hoge 3D Markscore. Als game-pc zou deze Dell dus niet misstaan.

Conclusie
Dell levert een kwalitatief hoogstaand en vrij compleet computersysteem af dat ook inzake snelheid meer dan z’n mannetje staat. De extra’s zijn leuk en er is redelijk wat software vooraf geïnstalleerd. Kleine minpuntjes zijn de iets te krappe harde schijf en de aanwezigheid van slechts 64 MB intern geheugen. Niet onbelangrijk: je krijgt drie jaar garantie waarvan het eerste jaar zelfs on-site.

Mobiele versie afsluiten