Home Hardware

NAS met Full HD video conversie

1
De Netgear ReadyNAS RN214 is een snellere opvolger van de RN204 in Netgear’s 2-serie van goed presterende multimedia-nas’en. Dankzij de quad-core ARM-processor kan deze netwerkschijf in echte tijd Full HD videostreams omzetten naar een lagere resolutie. Wij hebben de RN214 getest.

De Netgear ReadyNAS 4N124 is een compact zwart torentje met ruimte voor vier 3,5- of 2,5-inch harde schijven of ssd’s. Deze multimedia-nas heeft een bruto capaciteit van 24TB als je 6TB schijven gebruikt.

 
Ingebruikname

Dankzij Netgear’s slimme sledesysteem passen 3,5-inch schijven er schroefloos in. De schijfsledes gaan schuil achter een helaas niet afsluitbaar deurtje. Zodra op het led-scherm een ip-nummer verschijnt, kun je de nas gebruiksklaar maken.

De wizard verplicht je om het standaard “password” wachtwoord van de admin-account te wijzigen. Helaas kan opnieuw “password” als wachtwoord worden ingevoerd. Ook maakt de nas standaard vijf verschillende publiek toegankelijke gedeelde mappen aan.

Als je twee of meer schijven insteekt, worden die standaard en zonder dat je dit vooraf kiest geformatteerd in Netgear’s verbeterde versie van het raid-beschermingssysteem, namelijk x-raid2. Voordeel is dat je volumes automatisch kunt uitbreiden en vergroten naarmate je schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grotere.

Netgear gebruikt het meer geavanceerde, oorspronkelijk door Oracle ontworpen btrfs-bestandssysteem (ook uitgesproken als “butter F S”). Thecus gebruikt dit ook en bij Synology zit dit eraan te komen. Dit bestandssysteem is gemakkelijker te herstellen en te onderhouden dan het tot nu toe meestal gebruikte ext4.

Btrfs legt sterk de nadruk op fouttolerantie. Zo kun je de “anti bitrot”-functie inschakelen die ervoor zorgt dat er bij kopieeropdrachten geen minuscule stukjes data verloren gaan. Het kopiëren gebeurt dan wel iets trager.

Netgear ReadyNas rn214

Netgear ReadyNas rn214 (© ; licentie: )

Ook het back-uppen van de ene nas naar de andere verloopt met btrfs sneller en veiliger omwille van het “snapshot”-systeem dat alleen gewijzigde data kopieert. Als je ssd’s gebruikt, zorgt dit bestandssysteem er bovendien automatisch voor dat jouw dure solid-state disks langer meegaan. Dit gebeurt door gegevens niet telkens op dezelfde fysieke locatie weg te schrijven (wear leveling).

 
Werking

Het nas-beheer van de RN214 is identiek aan dat van de andere ReadyNAS’en van Netgear. Het oogt in vergelijking met de nas-besturingssystemen van Qnap en Synology vrij klassiek, met tabs bovenaan en statische pagina’s met daarin de configuratieopties van alle onderdelen.

De beschikbare apps worden in één lange lijst getoond, die niet thematisch is ingedeeld en die je ook niet kunt doorzoeken. Het aantal apps is beperkter dan bij Synology of Qnap, maar de belangrijkste zaken zijn wel aanwezig.

Netgear ReadyNas apps (© ; licentie: )

Via Netgear ReadyCloud krijg je mobiele toegang tot de nas-inhoud. Dit kan via een webportaal of via apps voor Windows, Mac OS X, smartphones en tablets. Standaard is deze optie overigens uitgeschakeld.

Netgear Readycloud installatie (© ; licentie: )

Met ReadyNAS Remote creëer je eenvoudig beveiligde vpn-toegang tot je nas. De RN214 heeft echter geen volwaardige iSCSI- en virtualisatie-ondersteuning. Daarvoor moet je een model uit de 3-reeks kiezen.

Wat deze nas wél heeft, is de mogelijkheid om in real time 1080p-videostromen te “transcoderen” (om te zetten) naar 480p video bij gebruik van Plex. Je kunt video’s dus in het hoogste formaat op je nas bewaren en ze dan in een lagere resolutie op je mobieltje bekijken zonder dat je ze eerst manueel moet converteren.

 
Prestaties

We konden onze testbestanden naar de nas kopiëren aan een gemiddelde snelheid van 161,1 MB/s. Omgekeerd haalden we 71,6 MB/s. Dat is vergelijkbaar met de goedkopere RN204. Vier hd-video’s afspelen gebeurde met een snelheid van 75,3 MB/s, wat ruim tien procent sneller is dan bij het goedkopere dual-core model.

 

Intel
NAS Performance Testresultaten
Merk Netgear
Model of Type ReadyNAS RN214 (RN21400)
Intel NASPT (MB/s)
HD-Video
afspelen
61,3
2x
HD afspelen
74,8
4x
HD afspelen
75,3
HD-Video
opname
150,5
HD
afspelen en opname
69,9
Aanmaken
van inhoud
9,5
Kantoorproductiviteit 36,2
Bestanden
kopiëren naar NAS
161,1
Bestanden
kopiëren van NAS
71,6
Mappen
kopiëren naar NAS
12,5
Mappen
kopiëren van NAS
22,4
Fotoalbum 9,1
Snelheidsberekening
(MB/s)
Gemiddelde
gewogen algemene werksnelheid
53,2
Gemiddelde
gewogen multimedia snelheid
17,7
Gemiddelde
gewogen kantoor snelheid
8,7
Gemiddelde
gewogen kopieer snelheid
26,8
Scoreberekening
Testscore
(op 100)
69

De prestaties zijn vergelijkbaar met die van concurrerende NAS’en zoals de Seagate NAS Pro DP4, Synology DS415+ en Qnap TurboNAS TS-453 Pro.

 
Prijs

€449,99 zonder schijven. €1100 met 12TB.

Conclusie
De Netgear ReadyNAS RN214 kan dankzij zijn krachtige quad-core processor in echte tijd 1080p video transcoderen naar een lagere resolutie. Voor thuisgebruik is dit een handige en snelle nas, al mocht de beheerinterface wat ons betreft best iets flitsender zijn.
Netgear
Categorieën: Producenten
Update 12 jaar geleden.

1 REACTIE

  1. Goedemorgen
    Ik heb een vraag i.v.m. een NAS Server van Medion. Vind deze niet echt terug op de site, dus stel mijn vraag hier dan maar…

    Ik ben nl. bezig een Medion NAS Server(P86783) met 2×2 TB te installeren op de WIFI modem van Telenet, dit met een ethernetkabel direct in de NAS Server.
    Dit werkt naar behoren, denk ik.

    Heb reeds getest met de LifeCloud App, en dit werkt ook. Echter, de app is een beetje te simpel naar mijn zin…
    Heb tevens een app gedownload op mijn OnePlusOne Android phone, de Medion NAS Suite, want dit programma lijkt me beter aangepast te zijn aan wat ik zoek, m.n. muziek afspelen in shuffle modus, etc.

    Echter, het lukt mij niet om in te loggen tot nog toe: de app herkent de huidige NAS Server niet bij het opstarten.
    Wanneer ik dan klik op een NAS toevoegen, vraagt men mij het volgende:
    IP adres/DynDNS hostnaam
    NAS gebruikersnaam
    NAS wachtwoord

    Voor de laatste 2, die kan ik wel vinden, doch waar haal ik het IP adres/DynDNS hostnaam vandaan, a.u.b.?
    Heb reeds allerlei zaken geprobeerd. Heb tevens gecheckt op Mijn Telenet, doch ben niet zeker… Misschien heef het iets te maken met de settings voor de firewall? Of met het toekennen van poorten?
    Waar haal ik die info vandaan a.u.b.? Kan u mij verder helpen?

    Nog iets, geraak via mijn beide Medion laptops (Windows 8.1 en Windows 7) niet meer op mijn WIFI router, die ik ter versterking boven heb geplaatst, op aanraden van een Telenet installateur. Het betreft hier een oude Topcom router, die nog steeds prima werkt.
    doch, bij het intypen van het IP adres van die bewuste router op Google, krijg ik een foutcode: check de firewall of check de proxy-instellingen.
    Heb tevens geprobeerd aan de Topcom WIFI router te geraken via Chrome op mijn android phone, en dit lukt dan weer wel zonder problemen…

    Kan iemand mij verder helpen, a.u.b.?

    Misschien heeft nog iemand hier ervaring mee?

    Dank bij voorbaat voor uw hulp.
    Met vriendelijke groeten,

    Catherine Pluys

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten