Home Hardware

Compacte zonnelader, led-licht en mobiele batterij voor idealisten

0
WakaWaka Power is een klein kastje met zonnelader, ingebouwde led-verlichting en mobiele usb-lader. Het wordt gemaakt door een Nederlandse stichting die energiearmoede uit de wereld wil helpen. Met de opbrengsten worden gratis WakaWaka Powers verdeeld onder Syrische vluchtelingen en slachtoffers van de Haïtiaanse aardbeving. Maar is het ook een goede mobiele lader annex led-licht? DiskIdee zocht het uit.

Eerder al testten we mobiele batterijen van Panasonic, Verbatim en APC en er zijn er vele andere op de markt. Logisch ook, want de meeste smartphones of tablets kun je nauwelijks een volledige werkdag gebruiken voor hun batterij leeg is. Dankzij een draagbare batterijlader kun je de autonomie ervan verlengen.

WakaWaka Power is echter meer dan een mobiele usb-batterijlader. Het apparaat bevat ook een krachtig led-licht, dat bovendien als noodbaken kan dienen. Je kunt de ingebouwde batterij zowel via usb als via het ingebouwde zonnepaneel opladen.

Het naar keuze knalgele of pikzwarte kastje is erg compact (121 x 176 x 78 mm) en licht (iets minder dan 200 gram). (Er bestaat ook een goedkopere uitvoering zonder lader die je als mobiel led-licht kunt gebruiken.)

Bijzonder is dat de stichting die het apparaat ontwierp en verkoopt voor elk verkocht exemplaar een exemplaar wegschenkt. Voor elke verkochte WakaWaka Power (€69) wordt er een exemplaar geschonken aan Syrische vluchtelingen. De stichting verdeelt ook 12.000 WakaWaka Lights (€29) onder slachtoffers van de aardbevingen in Haïti. De Nederlandse NGO WakaWaka Foundation wil op die manier de “energiearmoede” uit de wereld helpen. Anderhalf miljard mensen in de wereld hebben immers geen toegang tot een conventionele stroomvoorziening. Ze gebruiken bijvoorbeeld kerosineverlichting, die zowel duur als ongezond is.

 
Specificaties

De WakaWaka Power bevat een Lithium-Polymeer batterij met een capaciteit van 2200 mAh. Daarmee kun je alle smartphones en de meeste, maar niet alle tablets opladen. Een iPad mini opladen lukte bijvoorbeeld perfect, maar een Toshiba AT300 Android-tablet konden we dan weer niet opladen met de WakaWaka Power. Apparaten die meer dan 1 Ampère vergen, kun je niet opladen.

Er is een mini usb-poort waarmee je de batterij kunt opladen en een gewone usb-poort waarmee je een usb-apparaat kunt opladen of van stroom voorzien (het hoeven dus niet perse smartphones of tablets te zijn). Usb-lader of kabel(s) worden niet meegeleverd, daar moet je zelf voor zorgen.

De ingebouwde Li-Po batterij via usb volledig opladen duurt ongeveer vier uur, afhankelijk van de capaciteit van de gebruikte usb-lader.

Je kunt de batterij ook laden via de zonnecellen op de bovenkant. Dat duurt acht uur in volle zon in een zuidelijk gelegen land (breedtegraad van Barcelona). In onze contreien duurt het (heel) wat langer, afhankelijk van het weer, waarover zo dadelijk meer. De ingebouwde Sunpower-zonnecellen hebben een efficiëntie van 22%.

De twee ingebouwde led-lichten van Seoul Semiconductors kun je via een grote zwarte knop op de onderkant in vier lichtsterktes laten branden. Bij honderd procent lichtsterkte (40 lumen) brandt de lamp 20 uur. Bij 50% (20 lumen) is dit 40 uur, bij 25% (10 lumen) is het 80 uur en bij 10% (2 lumen noodverlichting) zelfs 200 uur. Houd je de knop 2 seconden ingedrukt dan geven de led-lichten een S.O.S.-signaal.

Je kunt tegelijk een usb-apparaat opladen en de verlichting gebruiken.

Het recycleerbare stevige ABC-chassis is semi-waterdicht. Het kan tegen hoge temperaturen (maximaal 80 graden). De bovenkant, waar zich het zonnepaneel bevindt, kan ook tegen vocht. De onderkant, waar zich de lichten en de aanuit-knop bevinden, kan echter niet tegen vocht. Bij zware regen of in erg vochtige omgevingen kun je de WakaWaka Power best in een waterdichte zak steken.

De WakaWaka Power heeft een ingebouwde stand waarin een rond gat zit. Je kunt het licht schuin op een tafel zetten of recht ophangen aan een touw dat je vastmaakte aan een kleine uitsparing op de achterkant van het apparaat en via het gat aan bijvoorbeeld het plafond bevestigt. Je kunt het gat ook vastschroeven op een water- of colafles die dan als stand kan worden gebruikt.

Met behulp van het gat kun je de WakaWaka Power bijvoorbeeld ook bevestigen aan de achterkant van een rugzak, zodat de zonnepanelen hun werk kunnen doen tijdens een trektocht.

Aan de achterkant zitten één blauwe, één rode en vier groene leds. Hoe sneller het rode led knippert, hoe efficiënter het zonnepaneel werkt. De groene leds duiden aan hoe ver de batterij is opgeladen: van 25% (1 led) tot 100% (vier leds). De blauwe led brandt wanneer een aangesloten usb-apparaat wordt opgeladen.

Een ingebouwde slimme SNBST3 chip van het Nederlandse bedrijf Intivation beschermt de WakaWaka Power tegen overladen en oververhitting en regelt het volledige stroombeheer, zodat de batterij zo efficiënt mogelijk zijn werk doet.

 
Prestaties

Bij ons exemplaar brandde de led-lamp op sterkte 1 exact 23,5 uur, of 3,5 langer dan de opgegeven capaciteit van 20 uur.

Een iPad mini hield het tijdens de Futuremark Peacekeeper Battery Test 14 uur en 20 minuten uit, tegenover ongeveer 9 uur in dezelfde test op de interne batterij. De WakaWaka Power verlengde de autonomie van deze tablet dus met bijna 5,5 uur.

Tijdens een halfbewolkte tot zwaarbewolkte dag (17/6/2013) had het zonnepaneel in België ongeveer 10 uur nodig om de batterij tot 50% op te laden.

Conclusie
De WakaWaka Power is een ideale reis- en kampeergezel. Deze mobiele lader annex led-lamp is compact, slim ontworpen, stevig gebouwd en werkt zoals geadverteerd. Bovendien steun je er een goed doel mee, dus waarop wacht je?
Adviesprijs
€ 69 voor WakaWaka Power (mobiele lader+licht); €29 voor WakaWaka Light (licht).

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AwzaQlz2ysI

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten