Home Hardware

E-boeken sturen papier nog niet naar prullenbak

0

Sony e-reader met omslag en led-leeslampje (© ; licentie: )

Grappige tweet van @DeFre, onlangs. Ik vertaal even uit het Vlaams: “Je ziet een omaatje en denkt, die zal vreemd opkijken van mijn BeBook. Haalt ze een Sony e-reader boven en leest een Russisch boek. #gamesetmatch.”

Ik heb het persoonlijk ook al gemerkt. Zelfs mensen zonder enige computerervaring zijn direct weg met een e-lezer. Dit simpele apparaat doet wat het moet doen. Iedereen ziet er de voordelen van in. Geen gesleur meer met dikke boeken. Een complete bibliotheek aan je vingertippen. Zelfs met wat oudere ogen is een eInk Vizplex-scherm goed te lezen.

Dit jaar nam ik op vakantie een e-reader mee in plaats van de gebruikelijke drie kisten boeken. Gewicht van de kisten: 25 kg. Gewicht van de e-reader: 268 gram. In een professionele omgeving speelt dat voordeel ook. Een onderhoudstechnicus draagt voortaan alle handleidingen mee op een klein en licht apparaatje. De student en de prof doen hetzelfde met hun cursussen en vakliteratuur. Idem voor de systeembeheerder en de helpdeskverantwoordelijke.

In de V.S. is er ondertussen al een boekloze schoolcampus. Cushing Academy in de buurt van Boston verving zijn papieren bibliotheek eind vorig jaar door een “learning center” met laptops, tv’s en achttien e-readers van Amazon.com en Sony. “Wanneer ik naar boeken kijk zie ik verouderde technologie, zoals rollen voor er boeken bestonden,” aldus rector James Tracy in de Boston Globe. In principe geef ik hem gelijk, maar in de praktijk vrees ik dat het papieren boek nog niet aan het einde van zijn Latijn is.

Her en der verschijnen er artikels die alle voordelen van het e-boek opsommen. Je kunt ze doorzoeken, citaten delen met je vrienden op sociale netwerken (toch met de Amazon.com Kindle), woorden opzoeken in een woordenboek, notities maken en exporteren naar je pc of het internet en je vindt belangrijke passages die je hebt aangeduid gemakkelijk terug.

Maar er zijn ook nog heel veel nadelen, zeker voor wie vooral vakliteratuur leest. Zo ontbreken in sommige elektronische versies van boeken vaste paginanummers. Erg onhandig als je er moet uit citeren in een scriptie of wetenschappelijk artikel. Noten zijn moeilijk te raadplegen; dat geldt bij uitstek voor eindnoten. De index ontbreekt vaak, of is niet interactief en dus vrijwel nutteloos. Heen en weer bladeren, bijvoorbeeld om een passage te herlezen, gaat traag. De kwaliteit van de afbeeldingen is ondermaats. Bovendien ontbreken omwille van stupide copyrightregels de illustraties in heel wat e-boeken. “Disclaimer: some images in the printed version of this book are not available for inclusion in the eBook,” staat er dan. Maar dat verneem je wel pas nadat je het e-boek gekocht hebt.

Dat zijn ongetwijfeld allemaal kinderziekten. Maar toch is het nog veel te vroeg om het papieren boek, laat staan de papieren bibliotheek af te schaffen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten