Home Reviews

Novell’s open source Linux: interessant alternatief voor Windows XP of Vista

3

Er bestaan een paar grote commerciële Linux-varianten waarvan je de open source variant gratis kunt downloaden. Bij Novell is dat openSUSE, ondertussen aan stabiele versie 11 toe. Wij bekeken dit gratis besturingssysteem.
Novell openSUSE 11.1
Het verschil tussen openSUSE en de SuSE Linux Enterprise edities zit ‘m in de closed source commerciële applicaties. In openSUSE zit doorgaans alleen open source software, al heeft Novell wel een uitzondering gemaakt voor gratis closed source applicaties die functioneel onmisbaar zijn. Het gaat dan om software zoals Adobe Acrobat Reader, Adobe Flash Player of Sun Java. Bij openSUSE is er ook geen onderscheid tussen desktop- en serverversies. Je kunt bij de installatie kiezen welke onderdelen je wel en niet wil installeren.
De ontwikkeling van alle deelsoftware van openSUSE gebeurt overigens niet alleen door Novell zelf, maar ook door vrijwilligers. Novell sponsort de softwareontwikkeling voor openSUSE, vergelijkbaar met wat Canonical doet voor Ubuntu.
Je kunt openSUSE op alle pc’s met een Pentium-1 of beter installeren. Er moet wel minstens 256 en liefst 512 MiB RAM beschikbaar zijn. Onze aanbeveling is om voor een moderne Linux ook een moderne pc te gebruiken. openSUSE heeft wel wat kracht nodig. Dat hangt ook samen met de gebruikte desktopomgeving. Novell is een fan van Gnome, maar KDE is ook mogelijk. Gnome en KDE nemen heel wat systeembronnen in beslag.

Installatie
Je krijgt van Novell heel wat keuzemogelijkheden voor de installatie. Het kan vanaf cd of dvd. Je kunt een live-cd starten: openSUSE vanaf cd gestart zonder dat er iets op je harde schijf geschreven wordt. Zo’n live-cd stelt je in staat te experimenteren en ervaring op te doen zonder dat je iets aan je

3 REACTIES

  1. The League of Legends Goliathus also comes with
    a code for a champion. Check out the festive Lunar Revel
    2014 login screen now and join the fun. Make certain you have it operating in the track record
    when you are in a game.

  2. @DiskIdee: toch maar eens een captcha installeren om de spam tegen te houden :-).

    • Ja, het is de laatste tijd weer erger, de automatische filter houdt het niet allemaal meer tegen. We bestuderen nog wat de beste oplossing is.

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten