Home Reviews

Eigenwijs, maar krachtig

0

Venstertjes
Het importeren van foto’s is een warrige bezigheid. In de meeste programma’s voor fotobewerking zie je alle mappen van je harde schijf; je duidt aan welke map je wenst te openen en het programma begint te indexeren. Bij StudioLine Photo Classic 3 is het een heel gedoe met venstertjes waarbij je foto’s moet verslepen naar albums. Het actieve venster staat echter niet altijd vooraan, zodat je soms de indruk krijgt dat de hele boel muurvast zit. Het verschuiven van venstertjes lost dat probleem wel op, maar echt gebruiksvriendelijk kunnen we dat toch niet noemen.


Bij het inlezen van foto’s zien we meer venstertjes dan ons lief is

StudioLine Photo Classic 3 is erg sterk in het beheer en het catalogeren van foto’s: het is volledig database-georiënteerd. IPTC metadata (International Press Telecommunications Council), EXIF (Exchangeable Image File Format) en Windows-beeldlabels worden naar de database overgebracht, waar je ze bovendien kunt bewerken. Sommige fotoprogramma’s bewaren ook de miniaturen van de foto’s in de databank, maar StudioLine Photo Classic 3 gaat nog een stap verder: het bewaart het ongewijzigde origineel samen met een reeks herzienbare filterinstellingen in de beelddatabase. De bewerkingen worden pas in een definitieve vorm weergegeven wanneer je als gebruiker een foto wilt exporteren, e-mailen of afdrukken. Dat is uiteraard erg veilig, het voorkomt kwaliteitsverlies en beschermt de originelen – maar creëert ook gigantische databanken!
Uiteraard deden we de test, we kozen 8.700 foto’s, verdeeld over 250 mappen en goed voor 5,8 GB op de harde schijf. Voor het aanvullen van de databank had StudioLine Photo Classic 3 maar liefst 55 minuten nodig, de databank was intussen aangezwollen tot 200 MB plus een kopie van alle fotobestanden, nog eens 5,8 GB. Aangezien we de databank op dezelfde harde schijf hebben aangemaakt als die waarop de oorspronkelijke foto’s staan, kan je niet eens van een goede back-up spreken. Overigens draagt de databank de extensie .MDB, je kunt ze zonder meer in Access openen.


Image Viewer met split screen

Mobiele versie afsluiten