Home Hardware

Soepel glijdend het nieuwe jaar in

0

Cherry M-8800 PRO Wireless Mouse

Cherry geniet misschien een wat "goedkope" reputatie, maar dat zou je op basis van deze M-8800 PRO Wireless Mouse toch niet zeggen, want die ziet er allesbehalve goedkoop uit. Deze stevig gebouwde, redelijk zware muis kan zowel door rechts- als door linkshandigen worden gebruikt. Er zijn totaal zeven knoppen, waarvan twee op elke zijkant. Die kunnen onder Windows 98/ME/2000/XP vrij worden geprogrammeerd met behulp van de meegeleverde KeyM@n 2.5 software.
Deze Cherry-muis is uitgevoerd in zwart, met zilvergrijze accenten. De zwarte stukken zijn uitgevoerd in een kunststof die extra zacht aanvoelt. Dit is een "traditionele" optische muis met een rode laser aan de onderkant, die wel een resolutie van 800 dpi haalt. De compacte 2,4 GHz RF-ontvanger past in een USB-sleuf en gebruikt zestien zendkanalen om eventuele interferenties zoveel mogelijk te vermijden.

Het gebruikte zendkanaal kun je wijzigen door middel van piepkleine dip-schakelaars in het batterijcompartiment. Helaas is dat batterijcompartiment een zwakke plek in het muisontwerp: het lipje van het afsluitvlak brak tijdens onze test af, hoewel we toch de instructies in de handleiding hadden gevolgd. Het resultaat was wel dat we het vlak niet meer konden vastklikken, wat de muis de facto onbruikbaar maakte!
De afstand die deze optische muis kan overbruggen, is groter dan meestal het geval is: je kunt de muis in vier stappen (via de dip-schakelaars) instellen tot een werkingsafstand van 20 meter. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn voor gebruikers van een Windows XP Media Center die wat verder van het scherm afzitten en toch bepaalde onderdelen van Windows met een muis willen bedienen.
Het volledig opladen van beide meegeleverde verwisselbare Alkali AA-batterijen duurt 12 à 18 uur en gebeurt met behulp van een tweede (meegeleverde) USB-kabel. Die kabel is zo gemaakt dat hij in de muis kan blijven steken terwijl je ermee werkt. Je krijg dan in de praktijk een traditionele bekabelde muis. Hoe lang de batterijen het uithouden, wordt nergens vermeld, maar wij hebben ongeveer een week met de muis kunnen werken op één lading. De muis schakelt zichzelf overigens uit na 17 minuten niet gebruik te zijn om de batterijen te sparen. Door op een muistoets te drukken of het draaiwiel te bewegen schakel je de muis daarna opnieuw in.
Deze muis ondersteunt ook encryptie van de draadloze transmissiegegevens. Die encryptie kan via een dip-schakelaar of via de KeyM@n-software worden ingeschakeld. Deze optie is alleen bedoeld voor zeer paranoïde gebruikers, of gebruikers die werken in omgevingen waar gevoelige gegevens worden verwerkt (politie, inlichtingendiensten etc.).

Oordeel: Deze stevig gebouwde muis biedt enkele leuke snufjes, zoals de mogelijkheid hem op te laden terwijl je er nog mee werkt (al kost dat wel een tweede USB-poort), de encryptie van het draadloze verkeer tussen muis en ontvanger en ook de grote werkafstand tot twintig meter. Een zwak punt is helaas het batterijcompartiment: het lipje van het afsluitvlak breekt gemakkelijk af, zoals wij tot onze schade moesten ondervinden. De muis wordt wel geleverd met de batterijen al geïnstalleerd, dus in principe zul je pas eventueel iets van dit zwakke punt merken als je de batterijen ooit moet vervangen omdat ze versleten zijn.


59,44 euro

Mobiele versie afsluiten