Home Multimedia

Haute cuisine die je op je honger laat zitten

2

Einde van de lofzang
Deze review is tot nu toe één grote lofzang, wat de indruk zou kunnen wekken dat dit één van de leukste spellen van het jaar is. Toch geven we dit spel een bijzonder lage beoordeling en dat vraagt toch een woordje uitleg. Al is Star Wars Republic Commando een geweldig spel, één ding plaatst een heel grote domper op de spelvreugde: de spelduur!
In een ver verleden toen de eerste computergames op de markt kwamen, werden deze gemaakt voor en door gamers. Met een gemiddeld spel kon je dan ook werkelijk honderden uren spelen. Commercieel is dat echter niet zo interessant, dus ging men de tijd inkorten die je nodig hebt om een spel uit te spelen. De meeste spellen komen nu niet meer boven de 40 uur uit.


Een robotspin, gelukkig heb je geen arachnofobie

Multiplayer is natuurlijk een mogelijkheid om een spel veel langer interessant te houden, maar bij dit spel is die amper uitgewerkt. Je kunt de single player campagnes namelijk niet uitspelen met meerdere spelers. Al wat kan is in een arena op elkaar schieten, maar dat blijkt nou net niet de sterkste kant van Star Wars Republic Commando. De single player-versie van dit spel heb je gemakkelijk uitgespeeld in tien uur, ervaren spelers doen dat zelfs in minder dan 8 uur! Kinderen zijn uiteindelijk toch de voornaamste doelgroep van spelletjes, en wij stellen ons dan een kind voor dat na lang sparen eindelijk 50 euro heeft bij elkaar gesprokkeld om een spel te kopen. Als dan blijkt dat het spel op het einde van een weekend al is uitgespeeld, is daar maar één woord voor: geldklopperij.
Dit spel is ook verkrijgbaar voor de Xbox-console. Daarvoor kun je vaak spelletjes huren, wat in dit geval zeker de voordeligste optie is. Voor de pc gaat dit echter niet wegens de registratie en dan kom je toch eigenlijk vrij duur, zeg zelfs maar bedrogen, uit. Het aantal duimpjes dat dit spel krijgt is daarom in overeenstemming met de spelduur, namelijk gedeeld door vier.

Conclusie
Kwalitatief is Star Wars Republic Commando werkelijk zeer goed, op kwantitatief vlak is het echter abominabel. Het doet denken aan haute cuisine waar je voor veel geld op een groot en prachtig versierd bord zeer lekkere hapjes voorgeschoteld krijgt, maar na die degustatie toch maar om een pak friet gaat van de grote honger. In het verleden had de kwaliteit van de spelletjes van Lucas Arts vaak te lijden onder de tijdsdruk waar de ontwikkelaars moesten aan voldoen, wat aanleiding gaf tot ontelbare bugs. Nu lijkt het alsof ze enkel de demo van een spel hebben mogen maken.

Officiële site van het spel: http://www.lucasarts.com/games/swrepubliccommando/index.html
Ontwikkelaar: Lucas Arts
Uitgever: Lucas Arts

Adviesprijs
49,95 euro
Systeemvereisten
Pentium III of Athlon 1.0 GHz of sneller, Windows 98SE/ME/2000/XP, 256 MB RAM vereist, 64 MB 3D grafische kaart met Vertex Shader en Pixel Shader (VS/PS) mogelijkheden, DirectX 9.0c compatible Sound Card, 8X Speed cd-rom of dvd-rom drive,
Microsoft DirectX 9.0c (meegeleverd op cd)

2 REACTIES

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten