Stievie, Vlaamse tv kijken op Android of Apple met veel beperkingen

9
320
Op 6 december wordt Stievie gelanceerd, een tv-app voor Apple- en Android-smartphones en -tablets. Met Stievie kun je in binnen- en buitenland naar Vlaamse tv-zenders kijken, zowel live als tot een week terug in de tijd. Voor al dat moois betaal je 10 euro per maand. Loont het de moeite of zitten er addertjes onder het gras? DiskIdee deed de test.

Stievie is vanaf 6 december beschikbaar voor Belgische gebruikers. Wat je nodig hebt is een account in de Belgische iTunes of Google app-winkels en een Belgische VISA- of MasterCard-betaalkaart. Het kost 10 euro per maand. Je kunt ook een Stievie-tegoedbon kopen bij Mediamarkt of Saturn.

Je kunt je abonnement maandelijks stopzetten via de Stievie-website. De tegoedbonnen die je in de winkel koopt, kosten 30 euro en zijn telkens geldig voor een termijn van drie maanden.Stievie logo

Je kunt direct aan de slag na je betaling: je downloadt en installeert de app (via Apple App Store of Apple iTunes of Google Play Store) en meld je aan met je gebruikersnaam (zelfde als je e-mailadres) en het wachtwoord dat je bij je betaling ontving.

De Android-app werkt op Android 4.1 of hoger. Wij testten de iOS-versie op een Apple iPad Mini (zowel onder iOS 6 als 7). De Android-versie testten we op een Toshiba AT300 tablet met Android 4.1.1.

 
Tv-mogelijkheden

Met Stievie kun je live tv-kijken naar de volgende Vlaamse zenders:  Eén, VTM, Vier, Canvas, 2BE, Vijf, Vitaya, Jim, Op12 en VTM Kzoom.

stievie op android

Stievie op Android met het menu waarmee tot een week terug kunt spoelen in de tijd. (© ; licentie: )

stievie op ios

Hier de iOS-versie van Stievie met dezelfde terugspoelbalk. (© ; licentie: )

Sommige programma’s kun je ook uitgesteld tot een week terug bekijken. Er zijn helaas heel wat uitzonderingen op die regel, want Stievie bezit lang niet alle rechten voor het uitgesteld kijken van vooral buitenlandse series en films.

stievie uitgegrijsd

Helaas, pindakaas. Uitgegrijs programma dat je niet uitgesteld kunt terugkijken. Zie ook nietszeggende melding linksboven. In de faq verneem je dat Stievie niet altijd de rechten bezit op vooral buitenlandse series en films. (© ; licentie: )

Programma’s die je niet uitgesteld kunt bekijken, staan uitgegrijsd in de programmagids. Klik je er toch op dan krijg je een melding dat het programma niet beschikbaar is en dat je de Stievie-faq moet bekijken voor meer informatie.

Als je de eerste keer inlogt, verschijnt bovenaan een balk met een link naar een korte tutorial over de werking van de app. Je kunt die desgewenst wegklikken. Maar als je Stievie nog nooit gebruikt hebt, is het een goed idee om de tutorial even door te nemen. Niettemin werkt de app erg intuïtief en zul je de werking ervan snel onder de knie hebben.

De iOS-versie vinden we overigens net iets gebruiksvriendelijker en mooier dan de Android-versie. Zo kun je in de iOS-versie het beeld via een diagonale veegbeweging verkleinen zodat het links boven in een kadertje wordt weergegeven, terwijl je daarnaast door de tv-gids kunt bladeren.

stievie ios-versie met klein beeld

In de iOS-versie kun je door de tv-gids bladeren terwijl beeld en geluid verderlopen in een klein schermpje links boven. (© ; licentie: )

 

stievie android tv gids knop

In de Android-app roep je de tv-gids op via een ouderwetse menuknop. (© ; licentie: )

Bij de Android-versie kun je het beeld niet verkleinen en roep je de tv-gids op door over het scherm te vegen en dan op het TV Guide pictogram te klikken. (Het is ons overigens een raadsel waarom dit menu plots Engelstalig is in een voor het overige Nederlandstalige app.) Beeld en geluid lopen dan wel in de achtergrond verder, maar de tv-gids neemt bijna het volledige scherm in beslag, zodat je eigenlijk niet echt verder kunt volgen terwijl je in de gids bladert.

 
Integratie met Facebook en Twitter

Je kunt screenshots van tv-momenten samen met je commentaar op Twitter of Facebook plaatsen, op voorwaarde dat je de app verbonden hebt met je account(s). Je kunt de eventuele Twitter-reacties op een programma volgen, zelfs bij uitgesteld kijken.

Chatten over een programma met je Facebook-vrienden kan alleen voor live-tv. De app toont welke Facebook-vrienden nog allemaal Stievie gebruiken en die kun je uitnodigen om samen naar een programma te kijken en erover te chatten. In de app kun je trouwens ook zien naar welk programma’s je Facebook-vrienden aan het kijken zijn.

Hier zie je een voorbeeld van een tweet gecreëeerd me Stievie (compleet met tikfout, het is “Stievie” en niet “Stevie”):

https://twitter.com/Jozefs/status/309297740742029314/

Soms verschijnt er een pictogram met een handje in beeld. Dan kun je een bijbehorende informatiepagina over het bekeken programma oproepen via de ingebouwde simpele webbrowser.

stievie web

Door op het handje links te klikken roep je de webpagina op die bij sommige programma’s hoort (hier Lou Grant op Vrt). (© ; licentie: )

 
Beeldkwaliteit

Stievie selecteert zelf de videokwaliteit aan de hand van de bandbreedte van de draadloze verbinding. Bij de Android-app wordt de kwaliteit rechtsboven in de app getoond als je midden op het scherm klikt. Door op die melding te drukken, kun je eventueel manueel een andere kwaliteit kiezen: Low, Normal, High of HD. Op onze 2,4 GHz verbinding met een Fritz.Box 7390 router kregen we overigens een stabiel HD-signaal.

Bij de iOS-app kun je de signaalkwaliteit niet manueel wijzigen, maar krijg je wel een melding als de streamingkwaliteit laag is. Er staat dan bij dat je in de Stievie-faq moet kijken voor eventuele oorzaken. Het zou handiger zijn dat je ook op een Apple-smartphone of -tablet de streaming manueel zou kunnen wijzigen.

Is het signaal onvoldoende sterk dan stopt het beeld, maar loopt het geluid eventueel wel nog door. Zodra de signaalkwaliteit weer op punt staat, haalt het beeld het geluid in. Vooral op 3G kan het al eens gebeuren dat je een tijdje naar een stilstaand beeld zit te kijken omdat er onvoldoende bandbreedte is.

 
Praktijk

Met dezelfde inlog kun je niet tegelijk tv kijken op twee apparaten. Als je op een tweede apparaat begint te kijken, schakelt Stievie zich op het eerste uit met de melding “Op dit account wordt Stievie gekeken via een ander apparaat. Start Stievie opnieuw op om de sessie over te nemen.” Het kan wel ettelijke seconden duren voor die mededeling verschijnt en de app stopt met werken.

stievie alleen op 1 apparaat

Stievie werkt maar op één apparaat tegelijk met dezelfde account. (© ; licentie: )

Als jouw WiFi- of 3G/4G-signaal uitgeschakeld is, werkt Stievie uiteraard niet, maar de melding die je dan krijgt zou wat duidelijker mogen zijn. In plaats van “Het is niet gelukt alle benodigde informatie op te halen” zou Stievie je beter gewoon vertellen dat je je WiFi of 3G moet aanzetten.

stievie foutmelding geen signaal

Als er geen signaal is, zou Stievie dit wat duidelijker kunnen melden. De huidige foutboodschap werkt verwarrend. (© ; licentie: )

Op een Apple-apparaat kun je video en geluid naar een AirPlay-compatibele tv- en/of versterker streamen die op hetzelfde netwerk zit. Je WiFi-signaal moet dan wel voldoende bandbreedte bieden, anders krijg je haperingen of valt het geluid soms uit. Wij moesten onze iPad Mini-tablet verbinden met het 5 GHz WiFi-signaal van onze router om dit stabiel voor elkaar te krijgen; in de 2,4GHz band lukte het niet. Op Android kun je het signaal niet draadloos delen met een ander apparaat.

stievie airplay

Stievie ondersteunt Apple AirPlay voor draadloos streamen van beeld en/of geluid. De Android-app heeft niets vergelijkbaars. (© ; licentie: )

Op beide platformen kun je wel een hdmi-kabel gebruiken om Stievie schermvullend weer te geven op je tv (schakel dan in de app wel de optie Airplay/HDMI mirroring uit omdat je anders geen schermvullend beeld krijgt).

Momenteel ondersteunt de app nog geen ondertitels voor slechthorenden die via teletekst worden uitgezonden.

De app ondersteunt ook geen multitasking: als Stievie actief is, kun je geen andere app gebruiken. Stievie schakelt zichzelf uit zodra je naar een andere app overschakelt.

Stievie werkt ook in het buitenland, zowel via WiFi als 3G/4G. Wij hebben dit met succes uitgeprobeerd in Italië en Spanje. Let wel op voor hoge roamingkosten als je in het buitenland tv kijkt via een gsm-verbinding!

Stievie verbruikt maximaal 660 MB per uur in HD-kwaliteit. Kies je voor een lage beeldkwaliteit, dan verbruik je minder dan 200 MB/uur.

Conclusie
De Stievie-apps zijn gebruiksvriendelijk en stabiel. We vinden de iOS-versie iets mooier en gebruiksvriendelijker dan de Android-versie, maar op beide platformen kun je in binnen- en buitenland tv kijken met deze app via WiFi of 3G/4G. De integratie met Twitter en Facebook is innovatief en nodigt uit tot samen te kijken en te chatten over tv-programma’s, wat vooral het jonge volkje wellicht zal aantrekken. Maar Stievie is veel te duur voor wat je ermee kunt doen. Om te binnen krijg je maar een handvol Vlaamse zenders. Je kunt dezelfde inlog maar op één apparaat tegelijk gebruiken. Er zijn momenteel geen gezinsabonnementen beschikbaar van Stievie, je betaalt 10 euro per apparaat waarop je kijkt! Programma’s tot een week terug uitgesteld kijken, is erg handig, maar tal van populaire tv-series en films zijn uitgegrijsd omdat Stievie niet over de nodige rechten beschikt. En hoe zit het met de sport? Heeft Stievie bijvoorbeeld de rechten voor het uitgesteld bekijken van de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen Voetbal? Hierover kregen we geen informatie, maar de stilte over dit onderwerp belooft weinig goeds… Technisch zouden we deze app 4 sterren geven, maar omwille van de hoge prijs en de vele beperkingen kunnen we niet hoger gaan dan 2,5 sterren.
Adviesprijs
10 euro per maand, maandelijks opzegbaar. Tegoedbonnen in de winkel van 30 euro voor drie maanden tv-kijken op smartphone of tablet.

Nvdr.: Dit artikel werd op 28/11/2013 aangevuld met informatie over het bandbreedteverbruik van de Stievie-app.

Vorig artikelRocki maakt al je luidsprekers draadloos
Volgend artikelDraadloze netwerkscanners van Brother
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

9 REACTIES

  1. Nog even een kleine correctie op mijn eigen post…
    De multitasking werkt blijkbaar wel.
    Ik heb even mijn iPad moeten herstarten, maar daarna kon ik Stievie in de achtergrond perfect laten streamen naar mijn Apple TV terwijl ik andere apps aan het gebruiken was.
    Conclusie : zeer tevreden !!!

    • Kijk jij nog steeds stievie? Nog steeds streamen via Apple tv? Ik heb nu 2j Stievie, altijd heel tevreden over geweest en ik kijk op dezelfde manier als jij. Meestal opgenomen programma’s, af en toe live of uitgesteld en terwijl de bib verder laten downloaden. Zo deed ik het al 2j zonder enig probleem. Tot deze maand. Na 2 weken kreeg ik reeds de melding dat mijn internetvolume (wifi) volledig opgebruikt was. Normaal is mijn volumeverbruik 50-70GB Van de 150GB die in mijn abo zit. Op half de tijd had ik deze maand dus 3x zoveel verbruikt.. Ik ben alle toestellen en apps apart gaan controleren en kwam er op uit dat Stievie de schuldige is. Live kijken en ondertussen laten downloaden: 25GB op 3u. Enkel downloaden: 7GB/uur. Opgenomen programma bekijken zonder verder te downloaden, gestreamd naar Apple tv (wifi verbinding dus enkel voor het streamen): 2,5GB op 2u tijd… Lijkt mij alles behalve normaal, een enorm kostelijk tv-momentje ook! Té kostelijk naar mijn mening. Als jij nog steeds gebruik maakt van stievie met streaming, kan je mij dan laten weten hoe het met jouw verbruik zit?

  2. Ik gebruik Stievie dagelijks sinds de release.
    Mijn bevindingen zijn uitermate positief.
    De beeldkwaliteit is zeer goed, de app weigert nooit en de interface is zeer overzichtelijk.
    Bovendien kan ik in combinatie met een Apple TV perfect streamen op mijn televisie en beamer.
    Het aanbod om een volledige week lokale programma’s (en zelfs een aantal internationale) te kunnen bekijken waar en wanneer je wil is schitterend !
    Het prijskaartje van €10 is zeer verantwoord. Als je 1 jaar vooruit betaald krijg je zelfs een promoprijs van €8,- per maand.
    Als ik zie hoeveel geld ik de laatste jaren heb uitgegeven aan ‘Net gemist’ – €6/maand alleen voor VRT programma’s en de talloze individuele programma-aankopen via de Telenet tv theek, ben ik nu een stuk goedkoper af.
    Ik heb Stievie ondertussen reeds gebruikt in Frankrijk, Engeland, Zuid-Afrika… en overal werkt het…super !
    Dat de meeste internationale programma’s niet te bekijken zijn is normaal, dat heeft uiteraard met rechten te maken… Wij kunnen immers ook niet zomaar kijken naar online streaming zenders zoals bijv NBC, Hulu, etc
    Nog enkele schoonheidsfoutjes ten spijt zoals full multitasking alleen maar lof !

  3. het klopt niet dat u de kwaliteit van de stream NIET kan aanpassen IN IOS .
    Ga naar instellingen(het blauwe plusje,dan het tandwieltje) net onder airplay/ hdmi mirroring kan volgende instellen:
    auto-laag-gemiddeld-HD

  4. “Downloadt en installeer de app” is niet met een t, gebiedende wijs, zoals “speel met die app” is ook niet met een t.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.