Miniatuur geheugenstaafje voor snelle data-uitwisseling

0
52
De Kingston DataTraveler microDuo 3.0 is een piepklein geheugenstaafje met een micro- en gewone usb 3.0-poort voor eenvoudige, maar snelle gegevensuitwisseling tussen smartphones, tablets en pc’s. Wij hebben de 32GB-versie getest.

De Kingston DataTraveler microDuo 3.0 ondersteunt USB On-The-Go (OTG), zodat je dit geheugenstaafje kunt gebruiken op smartphones en tablets met OTG. In de praktijk zijn dat meestal Android-apparaten die minstens Android 4 draaien. Alle smartphones en tablets waarmee dit geheugenstaafje compatibel is — en dat zijn er ondertussen heel wat — vind je op een speciale website van Kingston. Het voordeel is dat je heel snel gegevens kunt uitwisselen tussen Android-toestellen en je Windows pc of Mac.

De DataTraveler microDuo 3.0 is verkrijgbaar in capaciteiten van 16, 32 en 64GB. Daarnaast is er ook een “gewone” versie (de DataTraveler microDuo geheugenstick) met dezelfde capaciteiten die usb 2.0 ondersteunt (van deze versie bestaat ook nog een 8GB uitvoering). Als jouw apparatuur geen usb 3.0 heeft, kun je ook voor die iets goedkopere versies gaan. Wij testten de 32GB DataTraveler microDuo 3.0.

 
Technische en fysieke kenmerken

De Kingston DataTraveler microDuo 3.0 is niet groter, maar wel iets dikker dan een postzegel. De exacte afmetingen zijn 27,63 x 16,46 x 8,56 mm. Het apparaatje heeft twee USB-aansluitingen aan elke kant: een micro-usbpoort die in smartphones en sommige tablets past en een volwaardige usb-poort die in pc’s en sommige tablets past.

De grotere usb-poort wordt afgeschermd door een plastic klepje, dat je kunt openen. In een uitsparing kun je de meegeleverde mini-lanyard vastmaken die een ringetje heeft waarmee je het geheugentje bijvoorbeeld aan een sleutelhanger kunt hangen.

Zoals gezegd ondersteunt dit geheugentje USB OTG. Dat is een standaard waardoor mobiele apparaten de gegevens op externe geheugens kunnen lezen. De meeste recente smartphones en tablets ondersteunen het, soms met behulp van extra apps die je kunt downloaden van Google Play.

Kingston DataTraveler MicroDuo 3.0

Kingston DataTraveler MicroDuo 3.0 (© ; licentie: )

De Kingston DataTraveler microDuo 3.0 leest gegevens aan maximaal 70 MB/s en schrijft ze aan maximaal 15 MB/s voor de 32GB en 64GB uitvoeringen. De goedkopere 16GB versie is trager: ze leest aan 7 MB/s en schrijft aan 10 MB/s.

Het geheugen is standaard geformatteerd in FAT32-formaat. Bij de 32GB-versie is er nog 29,2GB effectieve opslagruimte vrij.

 
Prestaties

We testten de 32GB DataTraveler microDuo 3.0 in een gewone usb 3.0-poort van een Linux-gebaseerde NAS met de Intel NASPT benchmark die de effectieve doorvoersnelheid meet aan de hand van allerlei gebruiksscenario’s. Daarnaast deden we ook een test op een Google Nexus 5, waarbij we 883 MB aan files van de smartphone op het geheugen kopieerden. De Google Nexus 5 heeft een usb 2.0 micropoort.

De gemiddelde gewogen werksnelheid in de Intel NASPT benchmark is 14,4 MB/s. Voor het afspelen van video benadert de werksnelheid die van bijvoorbeeld een ssd, met een gemiddelde snelheid van 35,6 MB/s. Voor het kopiëren van bestanden naar de microDuo mag je rekenen op een gemiddelde werksnelheid van 13,9 MB/s, wat uiteraard heel wat trager is dan bij een ssd. In de omgekeerde richting (dus lezen van bestanden) is de gemiddelde werksnelheid 29,4 MB/s. Het kopiëren van mappen naar de microDuo gaat met 0,3 MB/s erg traag. In de omgekeerde richting is de werksnelheid met 6,2 MB/s veel beter.

De gemiddelde kopieersnelheid op de Nexus 5 via usb 2.0 was 3,64 MB/s.

 
Prijzen en garantie

Kingston geeft vijf jaar garantie op de DataTraveler microDuo 3.0 geheugensticks. De 16 GB versie kost €16, voor de 32 GB uitvoering betaal je €20 en voor de 64 GB versie tel je €32 neer. De usb 2.0 versie kosten momenteel evenveel, maar worden stelselmatig vervangen door de usb 3.0 varianten die je immers ook op tragere usb 2.0 poorten kunt gebruiken.

Conclusie
De Kingston DataTraveler microDuo 3.0 is een goedkope en simpele manier om het geheugen van je Android OTG-smartphone of -tablet uit te breiden, of om simpel gegevens uit te wisselen tussen je draagbare apparaat en een pc of Mac. Dit kleine flashgeheugentje presteert behoorlijk goed.
Adviesprijs
€20 voor de door ons geteste 32GB-uitvoering.
Foto van Kingston
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelAldi desktop-pc zonder compromissen
Volgend artikelMultiplatform computerbeveiliging voor thuisgebruikers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.