Nettops overtuigen niet

0
33

Desktop-pc’s voor zakelijk gebruik blijven krimpen. Een nieuw fenomeen is de “nettop”, de desktop-tegenhanger van de goedkoper en erg populaire netbook. Wij testten zes compacte bedrijfsdesktops, waaronder ook twee nettops.
Zes compacte bedrijfsdesktops getest
Het succes van de netbook inspireerde de hardwarefabrikanten tot het creëren van een desktop-equivalent: de nettop. In essentie is dit een netbook die geen eigen scherm of vast ingebouwd toetsenbord heeft. Kortom, een netbook in een mini-desktopverpakking met dezelfde goedkope Intel Atom processor draaiend aan 1,6 GHz, SO-DIMM notebookgeheugen en geïntegreerde Intel GMA grafische chip, die het videogeheugen deelt met het werkgeheugen van de pc.
Twee fabrikanten stuurden een dergelijke nettop in: MSI en Shuttle. De overige fabrikanten (Acer, Apple, Lenovo) stuurden mini-desktops in met snellere Intel Core 2 Duo processoren met kloksnelheden variëren van 2 tot 3 GHz. Meestal worden die gecombineerd met geïntegreerde grafische chips van Intel. Enige uitzondering is Apple dat zijn Mac mini voorzag van een beter presterende Nvidia GeForce 9400M. De prijzen voor dit alles variëren exclusief btw van iets meer dan 200 euro voor de MSI nettop tot iets meer dan 850 euro voor de Lenovo ThinkCentre M85p ECO. In die prijzen is het beeldscherm niet inbegrepen. Vaak zijn ook toetsenbord en muis een bij te betalen optie.

Stroomverbruik
De krachtigste desktops in deze test verbruiken maximaal 67 Watt; gemiddeld schommelt het verbruik rond de 40 à 45 Watt. De twee Atom-gebaseerde nettops en de Apple Mac mini blijven daar met een piekverbruik van 37 à 40 Watt en een gemiddeld verbruik van 20 à 25 Watt ver onder. Merkwaardig genoeg verbruiken de twee nettops wel relatief veel stroom als ze volledig zijn uitgeschakeld (2,4 Watt voor de MSI en 2,7 Watt voor de Shuttle), terwijl de Intel Core 2 Duo-gebaseerde mini-desktops dan nooit boven de 1,5 Watt uitkomen. Absoluut recordhouder is de Apple Mac mini met slechts 0,8 Watt verbruik wanneer hij is uitgeschakeld.

Individuele besprekingen per merk
In aparte artikels bespreken we kort de voor deze test ingezonden notebooks. We belichten alleen de opvallendste eigenschappen en positieve en negatieve punten. De artikels kunt u lezen door onderaan op de eerste pagina van dit artikel in het kader ‘Dossier" op de betreffende links te klikken.


Tabellen
Gedetailleerde productinformatie vindt u in de informatietabel die integraal deel uitmaakt van deze test. Er is ook een tabel met de puntenscores, waarin zowel objectieve, meetbare criteria als subjectieve oordelen een rol spelen. We berekenen per bedrijfsdesktop gewogen performantie- en prijsperformatiescores op honderd punten. De technisch hoogst scorende bedrijfsdesktop is onze “top performer”, terwijl de bedrijfsdesktop met de beste prijsperformatiescore van ons het label “best buy” krijgt.
De tabellen zijn bewaard in Excel-formaat (Excel 95 en hoger compatibel). U kunt ze downloaden onderaan dit artikel in het kader met de "gekoppelde bestanden". Gelieve deze tabellen alleen te downloaden voor persoonlijk gebruik en niet verder te verspreiden zonder bronvermelding. Elk ongeoorloofd gebruik van deze informatie zoals herpublicatie zonder onze toestemming zal gerechtelijk worden vervolgd en leiden tot een schadeclaim wegens copyrightinbreuk.

Conclusie
Afgaande op de twee nettops in deze test zijn we niet helemaal overtuigd van dit concept. Geen van de twee nettops kan tippen aan de Mac mini. Apple toont aan dat zelfs een pc met een volwaardige Intel Core 2 Duo heel compact, sterk geïntegreerd en energiezuinig kan zijn, zonder dat de prestaties daar te erg onder lijden. Kijken we alleen naar de prestaties onder Windows dan scoren Acer en Lenovo het best in deze test. Is prijs uw belangrijkste criterium dan scoort MSI onvermijdelijk het best.

Beste prestatiescore: Acer Veriton L670G
Beste prijsprestatiescore: MSI Wind Nettop 120
Beste verhouding tussen prestaties en energiezuinigheid: Apple Mac mini
Snelste harde schijf: Lenovo ThinkCentre M58p Eco USFF
Beste grafische prestaties: Acer Veriton L670G
Energiezuinigste desktop: Shuttle Mini-PC X2700B
Kleinste desktop: Apple Mac mini

Vorig artikelHigh-speed stopcontactverbinding
Volgend artikelApple Mac mini 3.1
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.