Een beeld of duizend woorden?

0
73

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, luidt een Chinees spreekwoord. Dat is niet alleen een spreekwoord, het is zo goed als een feit. En in presentaties voor een aantal mensen helpt het als dat vergezeld kan gaan van al dan niet bewegende beelden. Beamers of dataprojectoren zorgen daarvoor. In dit artikel bekijken we er elf die geschikt zijn voor de KMO/MKB-markt. Zowel pocket-, compact- als tafelprojectoren komen aan bod.
Elf beamers getest
Voor deze test van video- en dataprojectoren bekeken we toestellen die bedoeld zijn voor bedrijfsgebruik en in de eerste plaats bestemd zijn voor dataprojectie. Zulke projectoren heten ook wel beamers. Van een beamer verwachten we natuurlijk dat hij statische beelden zoals PowerPoint-presentaties goed projecteert. Tegenwoordig maken ook bewegende beelden – video – vaak een integraal deel uit van een zakelijke presentatie. En dat moet dus ook tot een goed einde gebracht worden. We ontvingen voor deze test elf beamers. Daar zitten supercompacte ‘pocket’-modellen bij, naast compacte en tafelmodellen.

Technologie
Bij de ons geleverde projectoren vinden we twee projectietechnologieën terug. DLP en LCD. DLP (dit staat voor ‘Digital Light Processing’, zie www.dlp.com) werkt met een enkele chip waarin duizenden microscopisch kleine, vierkante spiegeltjes boven op een static werkgeheugen (SRAM) zijn gemonteerd. Het aantal spiegeltjes stemt overeen met de ingebouwde resolutie van de projector. Dat is meestal 1024×768 voor een 4:3-beeld en 1280×800 voor een breedbeeld 16:9-projectie.
Bij de LCD-types gebruikt men een klein LCD-paneel per primaire kleur. Zoals u wellicht al weet bestaat zo’n paneel uit duizenden kleine kristalletjes. Bij lcd-projectoren wordt de ingebouwde of “native” resolutie bepaald door de resolutie van de gebruikte lcd-panelen. De lamp schijnt door deze panelen heen. Het beeld wordt door de lens gefocust en op die manier verschijnt een kleurenbeeld op het

1
2
Vorig artikel200 Hz HD-tv met eco-functies
Volgend artikelDell M109S review