Zeg het met kleur

0
111
Dit artikel is deel 1 van 8 in het DiskIdee dossier Netwerkkleurenlasers
DossiernavigatieKleurenlaserprinters voor mkb en kmo getest (Canon)

Papier is nog altijd een van de belangrijkste communicatiemedia. In de meeste KMO’s is een printer dan ook onmisbaar. Alles wat naar klanten toe gaat, moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Een kleurenlaserprinter kan daartoe bijdragen. Zeker nu ze erg betaalbaar geworden zijn. Wij bekeken zeven kleurenprinters.
Zeven kleurenlasers getest
Kleurennetwerklaserprinters voor KMO/MKB’s zijn bedoeld voor de wat beperkte afdrukvolumes. Ze moeten hooguit tussen vijf- en vijftienduizend pagina’s per maand printen. Grote bedrijven zijn vaak geneigd om deze klasse van printers over het hoofd te zien. Ze willen grote, performante printers die veel gebruikers kunnen bedienen. Nochtans zouden dergelijke KMO/MKB-printers ook in grote bedrijven gouden diensten kunnen bewijzen, voor kleinere werkgroepen. En zo’n KMO/MKB-kleurenprinter betekent zeker niet dat je moet inboeten op functionaliteit of afdrukkwaliteit. Integendeel. Zelfs als je budget erg beperkt is, zou je toch een kleurenprinter kunnen overwegen. De prijzen zijn gezakt en een en ander is zeer betaalbaar. De paginakostprijs van een kleurenlaser ligt natuurlijk wel heel wat hoger dan bij een monochrome laserprinter. In kleur afdrukken heeft echter duidelijke voordelen. Mensen herinneren zich een boodschap in kleur tot 65% beter dan in zwart-wit.

Producten
De meeste printerfabrikanten bieden toestellen aan in de door ons omschreven categorie van kleurenwerkgroeplasers. Zeven stuurden ons ook printers toe voor de test. Ricoh ontbreekt, omdat dit merk op het moment van onze test op het punt stond nieuwe producten te lanceren en die waren nog niet klaar voor deze test. We kregen toestellen binnen van Canon, HP, Kyocera, Lexmark, Oki, Samsung en Xerox. Onze beoordeling gebeurde op basis van werksnelheid, afdrukkwaliteit en functionaliteit. Met die drie criteria berekenen we een prestatiescore. Die wegen we dan weer af tegen de paginakostprijs en de toestelprijs om tot een eindscore te komen.

Kenmerken
Kleurenlaserprinters zijn qua formaat iets groter dan zwart-witlaserprinters. Er bestaan zowel A4- als A3-printers. In deze test zijn alleen A4-printers opgenomen, tenzij een fabrikant alleen een A3-printer

1
2
3
4
5
Vorig artikelMonochrome netwerklaserprinter doet het ook draadloos
Volgend artikelKleurenlaserprinters voor mkb en kmo getest (Canon)