Creëer rijke PDF-bestanden

0
60

Hoewel er andere, universele bestandsindelingen bestaan zoals het XPS-formaat van Microsoft, blijft PDF (Portable Document Format) de de facto-standaard. Adobe bracht al een tijdje geleden versie 9 uit van zijn Acrobat PDF-platform en bijbehorende Reader. Een noodzakelijke upgrade? Wij zochten het uit.
Adobe Acrobat 9 Pro
Er zijn veel betalende en gratis alternatieven op de markt om PDF’s te creëren. Zo testten we voor DiskIdee eerder al Nuance PDF Converter 5. Een redelijk bekend gratis alternatief is PrimoPDF. De gratis varianten zijn meestal niet erg krachtig. In de meeste gevallen gaat het om een zogenaamde PDF-printer, waarbij je niet over veel geavanceerde mogelijkheden beschikt tot het aanmaken van PDF-bestanden. Acrobat 9 kan immers veel meer. Zo kan de nieuwe versie verschillende mediatypes zoals documenten, video, geluid en 3D-objecten samen brengen tot één PDF-portfolio, is er ondersteuning voor Flash-technologie en kan u in real-time samenwerken met anderen aan een PDF-document.

PDF-portfolio
Verschillende types van bestanden samenvoegen in één PDF-bestand is niets nieuws onder de zon. PDF-portfolio’s zijn wel nieuw. Dankzij PDF-portfolio’s ben je in staat om verschillende mediatypes, zoals documenten, geluid, video en zelfs 3D-objecten te bundelen in een PDF-bestand. Daarvoor heb je de keuze uit vele bijgeleverde sjablonen. Zelf een ontwerp maken kan uiteraard ook. Door deze feature te gebruiken voor bijvoorbeeld productfolders, kan je ze een stuk aantrekkelijker en persoonlijker maken.
Het aanmaken van een portfolio verloopt in vijf eenvoudige stappen. De eerste stap is belangrijk, hier kiezen we namelijk de algemene opmaak van onze portfolio. De volgende stap is het toevoegen van een welkomstpagina en een koptekst. In de derde stap kiezen we een mooi kleurenschema. In de vierde stap voeren we onze gegevens in. In de laatste stap geeft het programma ons de keuze tussen opslaan, per e-mail versturen of delen op Acrobat.com. Het ziet er allemaal heel mooi uit. Zelfs met onze .docx- en .flv-bestanden heeft Acrobat geen moeite.

Adobe Acrobat 9 Pro Extended: installatiescherm

Ben je niet zeker of de ontvanger een bepaalde video kan afspelen met zijn of haar geïnstalleerde software? Met Acrobat 9 heeft men geen speciale mediaplayer meer nodig. Dit geeft de ontvanger van

1
2
3
4
Vorig artikelNieuw model in ‘F1’ notebookreeks
Volgend artikelNieuwe modellen in gebruiksvriendelijke A serie van Fujifilm