Mini-pc’s neem je erbij

0
66
Dit artikel is deel 2 van 13 in het DiskIdee dossier Netbooks
DossiernavigatieNetbooks getest (Medion & MSI)Netbooks getest (Acer)

Elke fabrikant heeft ondertussen een of meer ultramobile pc’s, ook wel netbooks of mini-pc’s genoemd. Dit jaar worden er volgens marktonderzoeker Gartner ruim tien miljoen mini-pc’s verkocht, tegenover zo goed als geen vorig jaar. Maar is een netbook echt een must-have?
Netbooks neem je erbij
Eind dit jaar zullen er meer dan honderd modellen netbooks (umpc’s) beschikbaar zijn. Een ultramobiele pc (umpc) is een goedkope, kleine en lichte notebook bedoeld als tweede of derde pc, als surfstation of als elektronisch notitieboekje.
Ze kosten heel wat minder dan een volwaardige notebook, maar je moet ook enkele compromissen sluiten. Drie compromissen springen in het oog: kleine schermen en toetsenborden, relatief trage hardware en het ontbreken van een cd- of dvd-drive. Dit laatste bemoeilijkt de installatie van nieuwe software. Gelukkig kun je nieuwe software ook installeren door een netwerkverbinding te maken met een pc of volwaardige notebook en dan diens optische schijf te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om een externe optische schijf te kopen en die via USB aan te sluiten op de mini-pc. Dergelijke schijven kosten tussen 40 en 70 euro. Heel wat software kun je tegenwoordig ook vanaf het internet installeren of zelfs via een webbrowser gebruiken zonder voorafgaande installatie.

Prestaties
Netbooks leveren prestaties die vijf jaar geleden “normaal” waren, maar die nu toch wel aan de onderkant zitten van wat nog haalbaar is. Surfen, e-mailen en kantoordocumenten bewerken levert geen problemen op. Ook chatten via de vaak in de schermrand ingebouwde webcam is mogelijk. Om te gamen of om foto’s en video’s te bewerken zijn deze mini-pc’s echter niet geschikt.

Besturingssystemen
Windows XP draait behoorlijk op een typische netbook met 1 GB geheugen. Windows Vista is eigenlijk te zwaar, zelfs als het werkgeheugen stijgt tot 2 GB. Linux werkt er vlotter op, maar gebruikers houden er niet van. Nochtans draait een aangepaste Linux zoals Mandriva eStation of de netbook-editie van Ubuntu

1
2
3
Vorig artikelVerrassende Amerikaan
Volgend artikelNetbooks getest (Acer)
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.