Tekort aan internetadressen? Laat maar waaien!

1
40

U kon het vorig jaar zowat overal lezen, heus niet alleen bij ons: de huidige ip-adressen volgens het protocol IPv4 raken op. Maar niemand lijkt er echt wakker van te liggen. En misschien is dat ook niet nodig als we wat zuiniger leren omspringen met de huidige IPv4-adressen.
internet
Onlangs was op het Belgische tv-journaal een interview te zien met iemand van DNS.BE die aan de alarmklok trok omdat over een paar jaar alle IPv4-adressen uitgereikt zullen zijn. Dat zou tegen 2010 of ten allerlaatste tegen 2011 het geval zijn. Paniek alom dus, want we moeten overschakelen naar het nieuwe IPv6 dat nieuwe routers en switches vereist en dus geld gaat kosten.
Bovendien staat of valt alles met de internetproviders. Alleen als zij ook IPv6 ondersteunen, kunnen wij als klanten dat doen. IPv6 implementeren voordat uw provider klaar is, heeft geen enkele zin.
Overigens kunnen IPv6 en IPv4 netwerken wel met elkaar praten, want daar bestaan zogenaamde tunnelprotocols voor. Ook als u blijft werken met IPv4, zal uw provider u dus blijven ondersteunen.

Laat maar waaien
De Belgische providers schijnen een “laat maar waaien”-houding te hebben omtrent IPv6. Het tempo van IPv6-implementatie ligt niet erg hoog.
Belnet, waar zowat iedereen peeringovereenkomsten mee heeft en dat zelf wel IPv6 ondersteunt, waarschuwde eerder dit jaar bij monde van technisch directeur Jan Torreele dat veel providers tegen 2010 of 2011 nog niet klaar zullen zijn. In feite is de situatie nu nauwelijks veranderd tegenover een jaar geleden.

Verspilling
We zouden natuurlijk wel wereldwijd wat tijd kunnen winnen voor IPv4 door een eind te maken aan de enorme verkwisting van IPv4-adressen die al jarenlang aan de gang is, en daar hebben wij tot dusver van niemand anders iets over gehoord.
Het is immers geen wonder dat de IPv4-adressen bijna op zijn, als we zien welke grootschalige verkwisting van ip-adressen er op wereldvlak gaande is, en dat al vele jaren lang. Wereldwijd reiken ontzettend veel internetproviders publieke ip-adressen uit aan alle eindgebruikers.
Een publiek ip-adres (het enige dat meegeteld wordt in het totaalverbruik) hebben we alleen nodig als we zelf internetservers willen draaien. Doen we dat niet, dan volstaat een zogenaamd privéklasse adres. Zo’n privéklasse adres kan meermaals toegekend worden. Als al die particuliere surfers alleen nog maar privéklasse adressen krijgen in plaats van publieke, dan komen wereldwijd al meer dan een miljard IPv4-adressen terug vrij!

Hebzucht
Een tweede probleem is dat heel veel bedrijven grote blokken adressen voor zichzelf gereserveerd hebben, terwijl ze er daar maar een paar van gebruiken. Overtuig die bedrijven alleen zoveel publieke ip-adressen voor zichzelf te reserveren als ze echt gebruiken. Veel Belgische en Nederlandse bedrijven hebben bijvoorbeeld een compleet klas C blok van ip-adressen, goed voor 256 stuks. Als ze er dan daarvan maar hooguit vijf gebruiken, is dat toch pure verspilling? Dus als dat soort nutteloos gereserveerde ip-adressen terug vrijgegeven worden, hebben we wereldwijd nog eens ruim een miljard ip-adressen terug. Dan zitten we nog maar aan de helft van de IPv4-capaciteit!

Conclusie
Er is helemaal geen probleem met IPv4, op voorwaarde dat de beschikbare internetadressen een beetje redelijker verdeeld worden. Als men dat niet van plan is, dan moet er inderdaad maar extra geld uitgegeven worden om te migreren naar IPv6. Dan zal de adresverspilling op het internet uiteraard nog veel grotere proporties zal aannemen.
Vorig artikelWat verandert er voor INDI-klanten na overname Telenet?
Volgend artikelKomaan, BIPT, de EU heeft het nu ook gezegd

1 REACTIE

  1. Een publiek ip-adres (het enige dat meegeteld wordt in het totaalverbruik) hebben we alleen nodig als we zelf internetservers willen draaien.

    Of als je BitTorrent, Skype, Voice-over-IP, IPSec VPN of iets anders wilt draaien waarbij er connecties van anderen naar jouw netwerk opgezet moeten worden.

    Maar als je alleen websites bezoekt en mail uitwisselt zal het redelijk goed gaan. Tenzij je websites bezoekt die Google Maps gebruiken, want dat schijnt ook niet lekker te werken over zo’n systeem…

    Ik betwijfel dus of dit voor al die internetgebruikers wel een werkbare oplossing is. Daarnaast gebruiken we nu al 90% van de IP adressen, terwijl nog maar zo’n 25% van de wereldbevolking internet heeft. Hoe veel we ook gaan optimaliseren, dat gaat gewoon nooit passen…

Reacties zijn gesloten.