Blu-ray is opvolger van dvd

0
52

Er worden steeds meer HD-tv’s verkocht, dus willen kopers ook hoge-definitievideo op dvd-schijfjes. Is het tijd de sprong te wagen nu Blu-ray de dvd-formatenoorlog gewonnen heeft?
Blu-ray_HDDVD
De industrie lanceerde in 2006 twee incompatibele formaten als potentiële opvolger voor de gewone dvd. Consumenten moesten noodgedwongen kiezen tussen Blu-ray van Sony en HD DVD van Toshiba. Daardoor name vele kopers een afwachtende houding aan. Zowel Blu-ray als HD DVD bieden tot zes keer meer opslagruimte dan de gewone dvd uit 1995.
Begin januari raakte bekend dat de Amerikaanse filmstudio Warner Bros uitsluitend nog films op Blu-ray zal uitbrengen. De studio motiveerde zijn beslissing met de groeiende consumentenvoorkeur voor Blu-ray. In augustus van vorig jaar hadden ook DreamWorks en Paramount al het HD DVD-kamp verlaten. Daardoor werd HD DVD alleen nog gesteund door Microsoft en Universal. Grote ketens zoals Saturn bieden al enige tijd alleen nog Blu-ray-schijfjes aan. Ook is het aanbod aan hd-films die in Blu-ray worden uitgebracht al enige tijd groter dan de titels die verkrijgbaar zijn in HD DVD. Bij de afspeelapparaten zien we hetzelfde fenomeen. Alleen Toshiba zelf en het Taiwanese merk LG produceren nog HD DVD-spelers, de rest van de industrie koos al langer resoluut voor Blu-ray. Bij LG gaat het om zogenaamde multistandaardspelers, die alle dvd-types kunnen afspelen. Maar LG liet deze maand weten voortaan alleen nog Blu-ray-spelers te zullen produceren.

Meer informatie
HD DVD- en Blu-ray-schijfjes zien er aan de buitenkant hetzelfde uit als een gewoon dvd-schijfje, maar bevatten veel meer informatie. Beide formaten verschillen technisch echter sterk. HD DVD-schijfjes bevatten 15 GB informatie op dvd’s met een enkele laag en 30 GB op die met een dubbele laag. Bij Blu-ray bevat een enkellagige dvd 25 GB, terwijl een dubbellagig schijfje goed is voor 50 GB.

Blu-ray versus HD DVD
HD DVD- en Blu-ray-schijfjes zien er aan de buitenkant hetzelfde uit als een gewoon dvd-schijfje

Ter vergelijking: een gewoon dvd-schijfje bevat zes keer minder informatie dan een hd-exemplaar. Blu-ray en HD-DVD bieden een videoresolutie van 1.920 op 1.080 pixels, tegenover 720 op 579 pixels voor het gewone dvd-formaat. De video-bitrate van deze hd-dvd-formaten is drie keer hoger dan bij een

1
2
3
Vorig artikelSony Ericsson met nieuwe lijn smartphones
Volgend artikelInvasie van gestoorde konijnen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.