Marketingstunt of hebbeding?

3
52
Dit artikel is deel 1 van 5 in het DiskIdee dossier High Definition
DossiernavigatieTelevisie kijken in High Definition

Veel sneller dan vroeger komt de audio- en videoindustrie met nieuwe formaten op de markt. Zij willen natuurlijk steeds meer geld verdienen en een snellere uitrol van formaten kan daarvoor zorgen, hopen ze. De nieuwste hype gaat over High Definition. Is dat een marketingsstunt die je aan je voorbij kunt laten gaan of moet je dit echt hebben?
Blu-ray_HDDVD
De standaardresolutie van een gewoon tv-beeld gaat al heel lang mee: dat is de zogenaamde PAL-standaard. Die toont in totaal 625 beeldlijnen, maar omdat in een aantal van die lijnen teletekstinformatie verstopt zit, blijven daar maar in de praktijk een goeie 525 lijnen van over. Als je dvd’s weergeeft, worden 576 beeldlijnen gebruikt. Horizontaal zijn er iets meer dan 800 beeldpuntjes. Een gewoon tv-beeld is dus ruwweg vergelijkbaar met een computerresolutie van 800×600 (SVGA). Hoge definitie of ‘High Definition’ (kortweg HD) gebruikt een resolutie van 1920 op 1080 beeldpunten. Maar omdat de industrie in het begin niet meteen vlakke panelen om de markt kon brengen met die resolutie kwam er eerst een tussenresolutie uit van 720 beeldlijnen. Tv’s die wel 720 maar geen 1080 lijnen aankunnen noemen we "HD Ready". Tv’s die volwaardig 1080 lijnen progressief kunnen laten zien, heten "True HD". En om het helemaal ingewikkeld te maken, bestaat er ook een 1080i formaat waarbij 1080 lijnen geïnterlinieerd (eerst alle even lijnen, daarna de oneven) of in twee keer getoond worden. Dat kan ook met een ‘HD Ready’-scherm.
Het nadeel van 1080i is natuurlijk dat het, vanwege het opbouwen van een beeld in twee keer, een trilling in het beeld brengt net zoals dat met beeldbuis-tv’s het geval was. Een ‘True HD’-tv is een flink stuk duurder dan een ‘HD Ready’. Je kunt kiezen uit zowel lcd- als plasma-gebaseerde modellen. De fabrikanten maken reclame met HD alsof dat een 5x zo gedetailleerd beeld laat zien als een dvd, maar dat is niet echt het geval. Het aantal beeldlijnen is doorslaggevend en dan biedt HD ruwweg een 88% betere resolutie dan dvd (1080p versus 576p), dus zelfs niet tweemaal.

Schijfjes
Op een HD-tv wil je ook HD-beelden tonen en daarvoor was er een nieuwe opslagstandaard nodig. Helaas kon de industrie het onderling niet eens worden. Waar dat bij de cd en de dvd nog wel gelukt was, ging dat naderhand met HD-audio de mist in en kwamen er twee onderling incompatibele standaarden: sacd (Super Audio cd) en dvd-audio. En nu gebeurt het opnieuw met HD-video: Blu-Ray en hd-dvd.

Blu-ray versus HD DVD
Twee onderling incompatibele standaarden: Blu-ray en HD DVD

Blu-Ray werd ontworpen door Sony en dat bedrijf zet natuurlijk al zijn macht daarachter. Maar een aantal andere fabrikanten bleken niet zo gelukkig met de licentiebepalingen, ook al gaf Sony een deel

1
2
3
4
Vorig artikelSony waardeert instapmodel spiegelreflex op met nieuwe A200
Volgend artikelTelevisie kijken in High Definition

3 REACTIES

  1. Ja het klopt de site kunnen we gratis bekijken, en niemand mag honger lijden.
    Ik verwachtte wel een site met nuttige tekst en omringt door een beetje reclame.

    Diskidee is een heel grote brok reclame met in het midden een klein beetje tekst

  2. Dit soort informatie is uiteraard niet gratis; aangezien deze site wel gratis is, wordt ze dus door reclame betaald. Het moet ergens van komen he. En zoveel reclame staat er nu ook weer niet op deze site. Sommige campagnes kunnen bovendien wat langzamer zijn dan andere. Daar hebben we weinig of geen vat op.

  3. Dit is een pracht van een artikel.
    Maar spijtig genoeg heel slecht leesbaar door alle reclame, en de onnodige vele pagina’s waar je door moet bladeren.
    Het is niet zo dat Diskidee op een snelle server staat, het laden gaat traag.

Reacties zijn gesloten.