Mooier, slanker, sneller en groener

5
89

Apple’s nieuwe alles-in-één iMac’s zijn mooier, slanker en sneller. De nieuwe iMac-reeks bestaat in twee schermdiagonalen (20 en 24 inch) en drie processoruitvoeringen (Intel Core 2 Duo 32-bits 2 en 2,4 GHz en 64-bits 2,8 GHz). Wij testten het instapmodel met een 20-inch scherm en 2 GHz Core 2 Duo dat 1.199 € kost. Bouwde Apple de perfecte computer?
Apple iMac 20-inch
De iMac blijft een opvallende én bevallige verschijning; hij ziet er wat ons betreft mooier uit dan ooit. Alle onderdelen zijn verpakt in een superdunne behuizing van geanodiseerd aluminium. De 20-inch versie heeft een diepte van 18,9 cm, terwijl de 24-inch uitvoering 20,7 cm diep is. Hoewel dit een smalle ‘footprint’ is vergeleken met de typische pc, is dit echter met de vast gemonteerde voet gerekend . Aan de rand is de 20-inch iMac slechts 2,4 cm dik (de 24-inch iMac hebben we niet kunnen nameten).

Processor, geheugen en harde schijf
Wij testten de goedkoopste iMac met een 20-inch scherm en een 2 GHz Intel Core 2 Duo processor. Standaard is 1 GB geheugen aanwezig, dat kan worden uitgebreid tot 4 GB. De gebruiker kan dit eenvoudig zelf doen door aan de achterkant een schroef los te maken en SO-DIMM’s bij te steken (SO-DIMM’s zijn kleinere geheugenlatjes die ook in notebooks worden gebruikt; ze zijn overal vlot verkrijgbaar, maar wel iets duurder dan gewone geheugenlatjes). Die schroef is trouwens de enige externe schroef die je bij de iMac zult aantreffen; verder zijn er geen interne onderdelen waar de gebruiker iets aan kan of mag wijzigen.
De goedkoopste iMac komt met een 250 GB SATA harde schijf. Optioneel kun je die ook krijgen met harde schijven van 300 of 500 GB. Bij de duurdere exemplaren is ook een 750 GB hd beschikbaar en het topmodel kan zelfs worden uitgerust met een harde schijf van 1.000 GB of 1 TB (terabyte).
We hebben geen benchmarks uitgevoerd, maar volgens Apple zelf is de nieuwe iMac tot 29 procent sneller dan zijn equivalente voorgangers.
Op de zijkant bevindt zich de sleuf voor de ingebouwde ‘slot-loading’ 8x SuperDrive.

Aansluitingen en stroomverbruik
Alle aansluitingen zitten gegroepeerd aan de rechterachterkant. Je vindt er een Mini-DVI poort, een Gigabit Ethernet-poort, een FireWire 400 poort, een FireWire 800 poort en drie USB 2.0 poorten. Op het toetsenbord bevinden zich twee extra USB-poorten, wat het totaal op vijf brengt (maar één wordt er

1
2
3
4
Vorig artikelTrio webcams voor notebookgebruikers
Volgend artikelFysieke, logische en netwerktoegang via één SSO-inlogsysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. Ik gebruik al een jaar of 20 MACs en heb nauwelijks problemen gehad. Sterker nog: ze worden steeds beter, mooier en goedkoper. Nooit cursussen of zo moeten volgen, zelfs handleidingen zijn bijna overbodig. Als ik Windows gebruikers bezig zie (prutsen)…heb ik medelijden. Mijn advies: SWITCH NOW & BE HAPPY. Vergelijk het met een auto: eens je met een “automaat” hebt gereden wil je ook nooit meer iets anders. Geloof mij: met MAC OSX is het precies hetzelfde!

  2. Ik gebruik al een jaar of 20 MACs en heb nauwelijks problemen gehad. Sterker nog: ze worden steeds beter, mooier en goedkoper. Nooit cursussen of zo moeten volgen, zelfs handleidingen zijn bijna overbodig. Als ik Windows gebruikers bezig zie (prutsen)…heb ik medelijden. Mijn advies: SWITCH NOW & BE HAPPY. Vergelijk het met een auto: eens je met een “automaat” hebt gereden wil je ook nooit meer iets anders. Geloof mij: met MAC OSX is het precies hetzelfde!

  3. Hoi, ik zit ook erg te twijfelen, nu ik de imac bij mijn broer gezien heb ben ik er wel helemaal weg van ,,, erg mooi, de mogelijkheden wat je ermee kan amai,vind het niet te vergelijken met gewone pc het enige wat me nog weerhoud waar ik eerst oplossing moet voor vinden is dat ik nu vaste pc heb en draadloos laptop, maar op vaste pc word ik constant offline gesmeten, het is niet meer te doen om hem zelfs nog open te zetten, heb al andere kabel geprobeerd ,maar helpt ook niet, het draadloos met laptop nog nooit een probleem mee gehad, daarmee ben ik wel bang dat de mac dan ook van het net zou vliegen, wat echt zonde zou zijn en tja , ik heb al mail gestuurd en gebeld naar telenet maar daar bliijkt alles normaal te zijn ivm verbinding wat ook pc wel teruggeeft, als ik zeker ben dat dit werkt , dan twijfel ik zeker niet , maar ik wil zoals mijn broer wel de 24", de max gewoon moest iemand oplossing weten of aan iets denken?? de d-link is nieuw maar zou goed werken, daar zou probleem ook niet liggen (miss dat de vaste pc is nog van aldi ,dat die op is dacht ik , of waar de kabel erin moet voor verbinding dan, dat daar aan pc iets mis is hooo , ze zeggen soms, meisje alleen he! mm, lol grtjes

  4. Dirk, ik ben  al een hele tijd met de idee aan het spelen om over te schakelen op nne MAC. Ik wil mijn vakantie filmpjes eindelijk eens bewerken. Ik heb al geprutst met Pinnacle en Magix maar naar ik gehoord heb is het veel eenvoudiger en handiger met een MAC. Wat mij weerhoud? Ik vraag mij af of ik mijn excel en word en access bestanden nog kan gebruiken met een MAC? Ik zou graag eens een paar dagen met een MAC aan de slag gaan. De vraag is, kan dat?

  5. …ik kon het niet beter gezegd hebben – met nog 1 opmerking: vanaf 26 Oktober 2007 krijg je er dan ook nog eens OSX 10.5 Leopard bij: OSX 10.4 Tiger was al een half lichtjaar vooruit op MS Vista (heel veel van de ‘nieuwe’ features in Vista hadden Mac gebruikers gewoon al jarenlang), met Leopard gaat de Mac wereld nog een flink stap verder vooruit…
    Je leest er alles over via http://www.apple.com/nl/macosx.

    Overigens: er wordt geschreven dat de prijs iets hoger uitvalt – maar je moet eens de oefening doen om een pakket samen te stellen met dezelfde processoren, dezelfde HD, dezelfde graphics card, dezelfde schermgrootte, zelfde geheugen etc. Vaak is de prijs voor een Apple dan zelfs nog goedkoper (en dit wordt groter naarmate je een zwaarder toestel samenstelt) dan de vergelijkbare Dell – en dan heb je de software er nog niet bij…

    Het enige wat ik kan aanraden, is het gewoon eens te proberen: ga eens een paar dagen aan de slag met een Mac, de kans is groot dat je nooit meer omkijkt.

    (Mac-only sinds 1999, na heel wat PC ellende ervoor – en als ik kijk naar al het support-werk dat ik hier op het werk moet doen, of voor sommige vrienden en familie, dan ben ik maar wat blij dat ik overgeschakeld ben)

Reacties zijn gesloten.