Duotest digitale spiegelrelfexcamera’s

3
165

De Sony Alpha DSLR-A100 en de Nikon D200, digitale spiegelreflexcamera’s met een resolutie van 10 megapixels, zijn toestellen die veel op elkaar lijken. Enkel het doelpubliek verschilt een tikje. De Sony mikt op de enthousiaste amateur, terwijl de Nikon ook geschikt is voor professioneel gebruik. DiskIdee’s huisfotograaf maakte een uitgebreide duotest met beide camera’s.
sonnik_bodys

Dit is de eerste test bij Diskidee waarin twee spiegelreflexcamera’s direct met elkaar vergeleken worden en dat vereist een woordje uitleg. Enkele maanden geleden hield Konica Minolta definitief op te bestaan. Het bedrijf was ontstaan uit de fusie van de twee bekende cameraproducenten. De samenwerking wierp blijkbaar weinig vruchten af, want de firma werd onlangs door de elektronicagigant Sony opgeslokt. Voor de gebruikers van de Dynax spiegelreflexcamera’s kwam dit hard aan. In het slechtste geval zouden er geen nieuwe toestellen of lenzen meer verschijnen en devalueerde met één klap de waarde van de zorgvuldig opgebouwde collectie. Je kon echter wel vermoeden dat Sony deze know-how niet zomaar zou laten verloren gaan.
In juni 2006 presenteerde Sony toch nog vrij onverwacht z’n eerste digitale spiegelreflexcamera: de Sony Alpha 100. Ondanks het enorme assortiment elektronisch en digitaal opnamemateriaal was dit een product dat nog niet eerder in de Sony catalogus te vinden was. Tot grote opluchting van de Dynax fans blijft de bajonetvatting van Konica Minolta behouden. Je kan voorlopig je oude objectieven met de nieuwe camera gebruiken en vice versa. Het toestel is compacter en wat eenvoudiger te bedienen dan de Dynax toestellen en bijgevolg bedoeld voor enthousiaste amateur-fotografen.

SonNik_A100.jpg
De Sony Alpha DSLR-A100

De tweede testkandidaat is de Nikon D200. Dit toestel is al wat langer op de markt. Het werd aangekondigd begin november 2005 maar is pas sinds februari of maart ook vlot verkrijgbaar. De D200 kan je net onder het topmodel van Nikon, de Nikon D2X, situeren. De camera is ontworpen voor semi-professioneel of zelfs professioneel gebruik. Diskidee test deze verschillende camera’s gelijktijdig omdat er een groot, maar niet helemaal bevestigd, vermoeden bestaat dat beide camera’s voorzien zijn van dezelfde CCD. Volgens verschillende internetbronnen gaat het om een lichtgevoelige chip die door Sony is ontwikkeld en door Nikon wordt aangekocht. Na de overname van Konica Minolta gebruikt Sony ze natuurlijk ook zelf. De opvallendste aanwijzingen dat het om hetzelfde product gaat zijn de resolutie van 10 megapixel en het 3:2 opnameformaat met 3872 x 2592 pixels. Maar eigenlijk zijn deze gelijkaardige specificaties al reden genoeg om de toestellen samen aan een onderzoek te onderwerpen.

SonNik_D200.jpg
 De Nikon D200

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelPackard Bell lanceert zijn eerste game-pc
Volgend artikelReisgenoot voor de filmfanaat

3 REACTIES

  1. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit. LEES HIER ONDER EN JE SNAPT WAAROM

    vermoeden bestaat dat beide camera\’s voorzien zijn van dezelfde CCD.
    Volgens verschillende internetbronnen gaat het om een lichtgevoelige chip die door Sony is ontwikkeld en door Nikon wordt aangekocht. Na de overname van Konica Minolta gebruikt Sony ze natuurlijk ook zelf. De opvallendste aanwijzingen dat het om hetzelfde product gaat zijn de resolutie van 10 megapixel en het 3:2 opnameformaat met 3872 x 2592 pixels. Maar eigenlijk zijn deze gelijkaardige specificaties al reden genoeg om de toestellen samen aan een onderzoek te onderwerpen.

  2. waarom zijn de foto\’s op het eind niet met gelijke waarden opgenomen? Zowel in tijd als opening. Ik meen dat algemeen de Nikon\’s donkerder zijn. Ondervind dit ook op mijn D 100 zo.

  3. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit mischien was een vergelijk met de nikon d80 beter geweest

Reacties zijn gesloten.