Intel Core Duo processor verbetert autonomie

2
53

We testen twaalf recente notebooks voor zakelijk gebruik, zowel het normale kantoorgebruik als het gebruik voor presentatie- en multimediadoeleinden. Hoewel we dat niet expliciet vroegen bij onze productaanvraag, hebben ze allemaal een Intel processor, waaronder zelfs één exemplaar met de splinternieuwe Intel Core Duo met twee uitvoeringskernen.
Twaalf laptopcomputers getest
De nieuwe Apple MacBook Pro’s met Intel Core Duo-processor waren nog niet beschikbaar voor deze test, maar zullen we later apart bespreken. Zelfs Apple schakelt nu dus over op Intel, waarmee deze chipproducent zijn hegemonie in (vooral) de zakelijke notebookmarkt nog meer versterkt. Geen enkele van de twaalf notebooks die we voor deze test ontvingen heeft immers een AMD-processor als kloppend hart. (We ontvingen eigenlijk dertien notebooks, maar de V6000 van Asus had batterijproblemen waardoor we die niet konden testen.) Alle notebooks werken met een Intel-variant, meestal een Intel Pentium M "Centrino", met een kloksnelheid variërend tussen 1,2 GHz (Toshiba Portégé R200) en 2,26 GHz (Toshiba Tecra S3).
Eén fabrikant, Fujitsu-Siemens, leverde al een notebook met een Intel Core Duo aan 2,16 GHz, die trouwens ook door Apple zal worden aangeboden in het topmodel van de MacBook Pro. De Core Duo is de nieuwste Centrino-generatie met twee uitvoeringskernen en dus geoptimaliseerd voor multithreading en multitasking. Hij heeft een snellere FSB (Front Side Bus) dan de Pentium M (667 MHz tegenover 533 MHz).
Ook het stroombeheer werd verbeterd, zodat alleen de onderdelen van de processor die in werking zijn stroom trekken. We merken dat ook in de testresultaten: bij een vergelijkbare processorsnelheid biedt de Core Duo in de Lifebook E8110 een gemiddeld 50 procent hogere autonomie in de verschillende batterijtesten die wij uitvoerden (zie verder voor de gebruikte testmethode). Intel lanceerde trouwens ook een goedkopere Core Solo notebookprocessor met slechts één uitvoeringskern, maar met hetzelfde efficiënte stroombeheer. In deze test is die nieuwe processor echter nog niet aanwezig. Wellicht zal hij vooral opduiken in consumentennotebooks.

1
2
Vorig artikelStijlvol en veelzijdig speakersysteem
Volgend artikelAcer TravelMate 8106WLMib
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik deel je mening volledig. ACER biedt de aller slechtste after-sales service, wereld wijd. Ik heb met mijn ACER niets dan ellende gehad. Twee maal problemen met het key board (oh, u bent de zoveelste al met dit probleem).
    Hard-disk twee maal vast lopen, krassen op de machine (die zaten er al op, meneer).
    En na 15 maanden lijnen op het beeld scherm.
    Het is een dump merk, en VEEL te duur.
    Ik heb geprobeerd een Customer SERVICE manager te vinden, maar die verschuilen zich. Ik geloof dat ze niet een bestaan. Zelfs niet op het hoofdkantoor …..
    Koop dus GEEN Acer!

  2. ACER TRAVEL LEED

    Het systemboard van mijn 17 maanden oude notebook ACER TRAVELMATE – 4001 WLMI MMN – gaf de geest.
    Mag niet gebeuren in zo’n korte tijd en ik bereidde me voor op een malse reparatierekening, want de garantie was verlopen.
    Waarop ik niét was voorbereid, waren de vier (!) maanden – écht waar! – reparatietijd.

    “Was het wél garantie geweest, hadden ze het in 7 werkdagen gedaan, mevrouw”, was de uitleg van de Media Markt Leeuwarden. “We hebben zelf ook al vaak geklaagd, maar ACER trekt zich er niets van aan”.

    Ik ben van mening dat Media Markt en anderen, de problemen kennende, géén ACER producten mogen verkopen zonder de koper te waarschuwen voor deze misstanden.

    Ik voel me dan ook bedrogen door zowel ACER als de MEDIA MARKT!
    Wees gewaarschuwd!

Reacties zijn gesloten.