Heel klein en heel fijn

17
136

Apple’s nieuwe digitale audiospeler, de iPod nano, is smaller dan een bankkaart, lichter dan 3 à 4 euromuntjes en dunner dan een potlood. Maar toch beschikt hij over een kleurenscherm en biedt hij alle functies van de gewone iPod. Wij legden ons oor te luisteren bij dit kleinood.
ipodnano_both
De iPod nano heeft zijn naam misschien toch een klein beetje gestolen, want hij is wel wat groter dan een nanometer (= een miljardste meter). Maar met zijn lengte van 8,9 centimeter, breedte van 3,8 cm en dikte van 0,7 cm is het toch de kleinste digitale audiospeler met volwaardig kleurenscherm die we ooit zagen. Hij weegt bovendien nauwelijks 42 gram. Dit alles maakt de iPod nano vijf keer compacter dan de originele iPod uit 2001 en 2,6 keer compacter dan de iPod mini uit 2004.
Dat Apple iets bijzonders op de markt brengt, blijkt eveneens uit de compacte en mooie verpakking waarin de iPod nano wordt verkocht. Waarom iets over die verpakking zeggen in een testverslag? Omdat hier duidelijk is op gestudeerd. Alle elementen zijn zo gekozen dat je niet alleen onmiddellijk aan de slag wil met je nieuwe aankoop, maar dat je bovendien er al dan niet bewust van overtuigd raakt dat je een "goede" aankoop hebt gedaan.

Psychologie
Die psychologische geruststelling is misschien ook nodig als je naar de prijzen kijkt die Apple voor de iPod nano vraagt. Een 2GB iPod nano (goed voor 500 songs) kost namelijk 209 euro, terwijl zijn broertje van 4 GB (goed voor 1000 songs) 259 euro moet opbrengen. Dat is toch even schrikken, vooral als je weet dat je voor dat geld enkel de iPod nano, oortjes met oordopjes en een USB 2.0-kabel krijgt. Wil je er nog een dock bij (toch wel een handig hebbeding), dan betaal je nog eens 29 euro extra.
We moeten wel eerlijk zijn. Niet alleen ziet de iPod nano er mooi uit, hij voelt ook erg stevig aan. Dit is duidelijk geen "goedkope Aziatische rommel" zoals veel mp3-spelers dat wel zijn. En dan is er natuurlijk ook nog het volwaardige en heldere 1,5-inch tft-kleurenscherm met witte achtergrondverlichting, waarop je ook diavoorstellingen kunt bekijken van foto’s die je op de iPod nano kunt opslaan in jpeg-, bmp-, gif-, tiff-, psd- of png-formaat. De schermresolutie is vergelijkbaar met die van een modern mobieltje: 176 x 132 pixels met een pixelgrootte (dot pitch) van 0,168 mm.


Apple iPod nano zwart (foto: Apple)

Gebruiksvriendelijk
Waar alle iPod’s in uitblinken en gelukkig ook de iPod nano is de zeer gebruiksvriendelijke installatie, bediening en interface. We hebben die in een vorige test al eens opgehemeld en zullen hier niet alles herhalen wat we toen schreven. Samenvattend bereik je de meeste functies logisch en snel met behulp van het klikwiel op de voorkant. Keuzes bevestigen doe je met de selectieknop in het midden van het klikwiel. Verder is er nog een ‘hold’-knop op de bovenkant waarmee je het klikwiel uitschakelt voor gebruik onderweg.

1
2
3
Vorig artikelVoor de beginnende digitale kunstenaar
Volgend artikelRock-and-roll mobieltje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

17 REACTIES

  1. ik heb me foto\’s gesynchroniseerd, maar zie ze nergens meer, ook nie in algemeen >> foto\’\’s .. staat alles Vertoningsopties… HELP!

  2. @Droevige: ik zou zeggen: lees de gebruiksaanwijzing, want daar staat letterlijk: \”Als u de iPod nano aansluit op de computer waarop u de speler gewoonlijk aansluit, wordt het slot van de iPod nano automatisch uitgeschakeld.\”

  3. Beste droevige, als ge een vriendin wil wegdoen gewoon dumpen door te zeggen dat ge ze nie meer moe hebben.

  4. hey nano een vriendin heeft een code op men ipod gezet en krijg die nimmer te goei en die zegt da ze da nie gedaan heeft
    hoe moek da weg doen want ikke weet geen raad meer

  5. heb me nano al tijdje.. maar ey.. nu zei die vanm0rgen opeens toen ik hem aanzetten: \”ok to disconnect\” ??

    wats dat.?

  6. als ik een 6 foto\’s op mijn i pod nano zet kan ik ze zien maar als ik er meer op zet begint die tesincronere of zo iet en kan ik ze ni meer terug zien help?

  7. Ik weet niet meer wat ik moet doen, mn vrienden zeggen Ipodvideo, maar de prijs zegt ipod Nano
    ik weet mezelf geen raad meer

  8. De foto\’s die je opslaat op de iPod nano, kan je ook weergeven. Maar kun je ze ook weergeven over het gehele scherm, dat één foto groot wordt weergegeven, en niet in icoontjes naaste elkaar.

  9. wanneer je in iTunes op je iPod instelling klikt kijk je bij het tablad foto\’s. Daar kan je instellen welke foto\’s iTunes automatisch moet synchroniseren met je iPod

Reacties zijn gesloten.