Het vuur aan de schenen van Microsoft Office

0
98

StarOffice is, net zoals het gratis tweelingbroertje OpenOffice, al jaren een pijnlijke doorn in het oog van Microsoft. Producent Sun staat klaar om versie 2.0 officieel op de markt te brengen, maar je kunt een bèta-versie van OpenOffice 2.0 downloaden. Wij bekeken hem voor je.
openoffice_logo

De juiste naam van het product is OpenOffice.org, maar iedereen spreekt natuurlijk gewoon over OpenOffice of kortweg OO. Het tweelingbroertje StarOffice is een commercieel product van Sun en is gebaseerd op dezelfde broncode als OpenOffice, maar aangevuld met commerciële niet-openbare onderdelen, zoals bepaalde spellingsbibliotheken en grammaticacontroles, en een officiële ondersteuning van Sun.
OpenOffice is volledig open source en gratis te downloaden, maar Sun geeft toch ondersteuning op dit product, zij het tegen een per-incidentbetaling. Dat wil niet zeggen dat er daarbuiten geen ondersteuning is: er is een grote internetgemeenschap bezig met OpenOffice en die geeft wél gratis ondersteuning. Je kan hen vinden via de website van OpenOffice. Die verwijst trouwens naar supportprojecten in andere talen. Zo kan je een complete website met informatie en ondersteuning vinden voor bijvoorbeeld de Nederlandstalige editie van OpenOffice.
Bedrijven zullen natuurlijk sowieso eerder in StarOffice dan OpenOffice geïnteresseerd zijn, maar OpenOffice is dan nog interessant voor beheerders die de software bijvoorbeeld willen evalueren. Let wel: voor bètaversies zijn andere talen niet altijd beschikbaar. Zo is OO 2.0 bèta beschikbaar in het Engels en het Duits, maar nog niet in het Nederlands. De laatste officieel beschikbare release is OO 1.1.4 en die is natuurlijk wel in een brede verzameling talen beschikbaar.

OpenOffice20_DL.jpg
Download OpenOffice

Het tweelingbroertje StarOffice. heeft een officiële release in de StarOffice Suite versie 7. StarOffice Suite 8 (afgeleid van OO 2.0) komt normaal deze zomer op de markt. OpenOffice en StarOffice bestaan voor een hele reeks platformen en besturingssystemen inclusief MacOS X, maar eigenaardig genoeg niet voor oudere versies van MacOS: dat is wel in ontwikkeling, maar nog niet af.

1
2
3
4
5
Vorig artikel5 megapixel camera voor de ambitieuze instapper
Volgend artikelInterne en externe dvd-brander