Satelliet (BVN) en HDTV (Euro1080)

0
140
Dit artikel is deel 3 van 4 in het DiskIdee dossier Digitale tv in België
DossiernavigatieDVB-C of digitale kabel-tv (Telenet Televisie en iN.Di)Digitale televisie in België is een kluwen

Je kunt ook nog digitale tv ontvangen via een satellietschotel. Binnenkort komt er bovendien hogedefinitie tv (hdtv) met een nog grotere beeldkwaliteit. Momenteel is er al één Belgische bedrijf actief op die markt (Alfacam).
DVB-S of digitale tv via satelliet
Digitale uitzendingen via satelliet bestaan al sinds enkele jaren, maar DVB-S (Digital Video Broadcasting Satellite) blijft voor de meeste consumenten een grote onbekende. Nochtans bestaat het aanbod uit honderden gratis te ontvangen kanalen. Die zijn echter alleen verkrijgbaar via een redelijk omvangrijke schotelontvanger en digitale satellietontvanger. Bovendien zit er maar één Vlaamse zender op de kabel, BVN, een samenwerkingsverband tussen de openbare omroepen in Vlaanderen en Nederland met vooral herhalingen. De rest van het aanbod is voornamelijk in het Duits, al zitten er ook een waaier aan andere internationale zenders op de satelliet. Bovendien zijn nogal wat kanalen gecodeerd. In België kan men voor het grootste deel van het gecodeerde aanbod via satelliet niet legaal bekijken.


Zendbereik BVN via Eutelsat Hotbird 3 (cijfers = diameter benodigde schotelantenne)

 
Het zendbereik van BVN in de VS (met maat van de benodigde schotelantenne)

HDTV
Het Vlaamse bedrijfje Alfacam startte in januari 2004 met Euro1080 om als eerste high definition tv (HDTV) in de Europese huiskamers te brengen. Hdtv biedt een veel grotere beeld- en geluidskwaliteit dan gewone digitale tv, maar er is wel een speciaal tv-toestel met een hogere resolutie en een hdtv-set-top box voor nodig. Euro1080 zendt twee kanalen uit, één met documentaires, reportages, sport en concerten en een ander met evenementen. Het laatste kanaal is bedoeld voor gebruik door bioscopen, maar het eerste kanaal kan iedereen ontvangen via satelliet of via de kabel (voorlopig alleen bij Integan). Wel moet men een speciale decoderkaart kopen om het signaal te kunnen bekijken.


Fragment uit een HDTV-uitzending van Euro1080 op kanaal HD1

‘High Definition TV’ of hoge-definitietv is televisie met een veel hogere resolutie dan we nu gewend zijn. Momenteel kijken we naar televisie volgens de PAL-standaard en die werkt met 625 lijnen, waar er in de praktijk zo’n 100 vanaf gaan voor teletekst en andere ‘administratieve’ informatie. Die PAL-beeldlijnen worden bovendien altijd geïnterlinieerd afgetast. HDTV zal 720 lijnen tonen bij een progressieve aftasting (lijn per lijn) of 1080 beeldlijnen bij een geïnterlinieerde aftasting (eerst alle oneven lijnen, daarna alle even lijnen). Dat komt dus neer op een ruim 73% grotere resolutie dan bij PAL en dus een veel detailrijker beeld.


Een HDTV van Panasonic

Weergave hiervan kan alleen via een HDTV-televisietoestel of hoge-definitescherm. Digitale weergave vereist een plasma- of lcd-scherm met 720 beeldlijnen en een digitale ingang zoals HDMI (High Definition Multimedia Interface). Op dit ogenblik zijn HDTV-uitzendingen alleen beschikbaar via satelliet, maar het digitale-kabelprotocol DVB-C zou gemakkelijk uitgebreid kunnen worden voor HDTV. Veel televisieprogramma’s worden tegenwoordig trouwens al in HDTV opgenomen, maar in gewone PAL of NTSC (Amerika en Japan) uitgezonden. De VRT zal pas na 2010 HDTV gaan uitzenden, maar volgend jaar zal wel de wereldbeker voetbal in HDTV beschikbaar zijn. Telenet is vast van plan tegen die tijd HDTV via zijn digitale kabeltv te kunnen aanbieden.
Nog meer informatie over HDTV lees je in deze DiskIdee-cursus.

1
2
Vorig artikelBelgacom-tv of DVB-C via adsl
Volgend artikelPrinten met volledige controle over kleurschakeringen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.