Home Audio / Video

DVB-C of digitale kabel-tv (Telenet Televisie en iN.Di)

5
503
Dit artikel is deel 2 van 4 in het DiskIdee dossier Digitale tv in België
DossiernavigatieDigitale tv: hoe het werktSatelliet (BVN) en HDTV (Euro1080)

In België bestaan er twee aanbieders van digitale tv via de kabel: Telenet Televisie en iN·Di. Het hangt af van waar je woont welke je kunt ontvangen.
telenetdigitv_logo

Wat?
DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable) is digitale tv via de kabel. Interkabel, goed voor 770.000 Vlaamse huishoudens in Limburg, delen van Antwerpen, Brabant en West-Vlaanderen, introduceerde zijn digitale aanbod onder de naam IN·DI al in december van vorig jaar. Telenet Televisie, dat 1,6 miljoen Vlaamse huishoudens bedient, begon in juli 2005 met de roll-out in Mortsel en Mechelen. Alle Telenet-abonnees konden ten laatste op 3 september 2005 de digitale signalen ontvangen.

Hoe?
Beide kabelmaatschappijen gebruiken technisch hetzelfde platform, maar hanteren een onderling incompatibel codeersysteem. Dit codeersysteem is bovendien ook niet compatibel met de rest van Europa. De bedoeling is om de uitgezonden inhoud maximaal te beschermen tegen hackers. Nadeel is dat de consument geen vrije keuze krijgt voor de benodigde set-top box. Die moet speciaal aangepast zijn voor ofwel Telenet, ofwel Interkabel. Bij een verhuis binnen Vlaanderen kan het dus gebeuren dat men een nieuwe set-top box moet kopen. Vanwege de eerder kleine markt in Vlaanderen zijn maar weinig tv-fabrikanten geneigd digitale kabelontvangers in te bouwen in hun tv’s. Dat geldt ook voor fabrikanten van digitale tuners in pc’s (bijvoorbeeld Windows Media Center) of voor videorecorders en dvd-recorders. Dit soort apparatuur zal niet bruikbaar zijn voor de digitale kabeltelevisie in Vlaanderen!
Telenet en Interkabel onderhandelden sinds begin 2005 wel over een gemeenschappelijk platform voor digitale tv, maar helaas zijn die onderhandelingen op niets uitgedraaid. "We zullen iN·Di verder uitbouwen met optiepakketten en interactiviteit mochten we niet tot een akkoord komen met Telenet," had Eddy Beyltjens van Integan ons gezegd en dat is dus precies wat er gebeurde. Het gevolg is dus, dat Vlaanderen opgescheept zit met twee totaal incompatibele digitale kabel-tv’s.

 

5 REACTIES

  1. Dit is inderdaad het enige wat wij consumenten kunnen doen. Weigeren over te stappen. Toch blijken al velen zich in het zak te hebben laten zetten. Democratie en vrije markt is de dictatuur van de middelmaat….

  2. Het is weer typisch Belgisch. Terwijl in de ons omringende landen een DVB signaal wordt verzonden dat compatibel is met de normale coderingen en men bijgevolg een TV met een ingebouwde digitale tuner kan gebruiken, moet men hier weer speciaal doen zodat iedereen nog eens in z\’n zakken moet tasten . Door de speciale codering zal dan ook geen enkele fabrikant geneigd zijn om TV\’s met een ingebouwde DVB-C tuner op de Belgische markt te brengen. Dus moet je weer een extra toestel aansluiten, heb je weer een extra afstandsbediening nodig (zie je het al gebeuren: een AB om het volume te veranderen en nog eentje om van post te wisselen, Kafka ten top). Tevens dien je voor elke TV in je huis zo\’n decoder neer te poten. Ze zijn weer goed bezig, het consumentengemak komt op de laatste plaats. Ik zal nog wel wat wachten met digitale TV totdat het voor de gebruiker wat makkelijker wordt.

  3. Ik was een geselecteerd \’uittestpersoon\’ en heb nu reeds drie maanden kunnen \’genieten?\’ van het Belgacomaanbod. De ene dag dag heb je 20 zenders, de andere 5; soms ontvang je Canvas of één, soms niet. Dikwijls floepen de zenders weg terwijl je aan het kijken bent: \’Dit kanaal is tijdelijk onbeschikbaar\’… Filmaanbod op aanvraag? Twee films zijn misschien de moeite waard (aanbod van ongeveer twintig films). De overige dingen die me beloofd werden en kortelings in werking gingen treden (vb. internet via tv. met het bijgeleverde toetsenbord) werken nog altijd niet. Als testpersoon zou ik bevraagd worden: ik ontving één bevraging: of ik tevreden was over de installatie??? Ja; maar over de rest van de luchtkastelen?

  4. Frederik, je hebt theoretisch gelijk. Maar….
    IN-DI gebruikt een speciale versie van het Irdeto CA, die expliciet alleen werkt met ingebouwde decoders, en dus niet met CI modules.
    En Telenet gebruikt Nagravision CA waarbij Nagra de enige CA leverancier is die tot nu toe geweigerd heeft CI modules toe te staan. Wellicht dat je het met een \’third party\’ CI module kan proberen (bv. de Alphacrypt module) maar de kans dat het slaagt is m.i. zeer klein.
    Kees

  5. In het artikel suggereert u dat digitale kabeltelevisie in Vlaanderen (zowel Telenet als Interkabel) volgens de DVB-C standaard zullen werken. Maar iets verder stelt u dat beide systemen incompatibel zijn doordat ze een ander codeersysteem gebruiken. Dit is inconsistent: je kan op DVB-C inderdaad verschillende codeersystemen gebruiken, er zijn er een 5-tal of meer in gebruik in Europa. Een ontvanger kan onafhankelijk van het codeersysteem gemaakt zijn, je stopt dan een \”conditionnal access\” kaartje (volgens de CI – common interface) specs in het systeem. Het kaartje ziet eruit als een PC-card (PCMCIA) maar bevat de decodeertechnologie. Het is dus mogelijk dat TV\’s in de toekomst een DVB-C decoder ingebouwd krijgen, waarbij door het instoppen van de decodeerkaart TV gekeken kan worden.

Comments are closed.