Automatisch de snelste verbinding

1
42

Na de Nokia 9500 Communicator publiceren we als aanvulling op onze test van geavanceerde mobieltjes en smartphones de iPaq h6340 van HP.
smartphones_h6340_kl

Hoewel de ‘quad-band’ iPAQ h6340, draaiend onder Microsoft Windows Mobile 2003 Pocket PC Premium Phone Edition, al sinds medio 2004 op de markt is, bereikte een testexemplaar ons niet tijdig voor onze overzichttest van smartphones uit november. Toch wilden we de iPAQ h6340 vergelijken met de andere smartphones uit die test, want hij heeft enkele unieke mogelijkheden.
Een echte ’telefoon’ kun je dit niet noemen: de h6340 is bijna even groot, dik en zwaar als de allereerste generatie iPAQ’s van Compaq. Bovendien is hij ook nog eens voorzien van een duimdikke externe antenne. Dit apparaat moet je dus eerder beschouwen als een (forse) pda, waarmee je ook kunt telefoneren via het gsm-netwerk.

Snelste verbinding
Daarnaast ondersteunt de h6340 draadloze communicatie over 802.11b WiFi, gsm, gprs en Bluetooth. De handige iPAQ Wireless wizard vergemakkelijkt het activeren en configureren van de verschillende communicatiemogelijkheden. Mooi is dat de iPAQ h6340 automatisch overschakelt naar de snelste verbinding. Communiceer je bijvoorbeeld via gprs en kom je in een gebied met WiFi dan zal hij automatisch overschakelen naar WiFi.

Smartphones_h6340_ant.jpg

Traag
Opstarten van het besturingssysteem duurt lang: meer dan een halve minuut! Als een sim-kaart aanwezig is dan duurt het nog eens ettelijke seconden om het gsm-netwerk te vinden. De batterij gaat echter zo lang mee dat heropstarten zelden nodig is, tenzij het apparaat vastloopt, wat toch nog vaker gebeurt dan we zouden wensen. Dat is echter een typisch euvel van Windows Mobile.
Bij gewoon gebruik gaat de batterij in onze strenge testen met maximale schermverlichting dik zeven uur mee. Dan gaat de h6340 in een slaaptoestand die de gegevens in het volatiele geheugen nog eens tussen de 24 en de 96 uur bewaart, afhankelijk van de gekozen instellingen. Gebruik van gprs of bluetooth beïnvloedt de autonomie nauwelijks. WiFi legt wel een serieus beslag op de batterij: bij continu gebruik hield de h6340 het in onze testen dan nog 3,5 uur uit.

1
2
Vorig artikelPodcasting: ‘It’s radio Jim, but not as we know it’
Volgend artikelPda met geïntegreerde Wireless LAN en Bluetooth
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.