Smartphone met toetsenbordbediening

0
48

Eind vorig jaar testten we een hele reeks geavanceerde mobieltjes en smartphones. Ondertussen belandden ook de iPaq h6340, de Nokia 9500 Communicator en de Nokia 6260 op onze testbank. De Nokia 9500 Communicator mag als eerste van dit drietal ‘nakomers’ de spits afbijten.
nokia9500_kl

nPda’s en smartphones werken zowat allemaal met aanraakgevoelige schermen en stylusinvoer. Het is dan ook verfrissend om nog eens een ‘ouderwetse’ pda annex smartphone met toetsenbordbediening tegen te komen. De als een flinke, dichtklappende snoepreep vormgegeven Nokia 9500 Communicator is evenwel alles behalve ouderwets: alle moderne smartphone-mogelijkheden zijn aanwezig. Bovendien heeft hij zomaar eventjes 80 MB vrij geheugen, wat voor een Symbian-gebaseerde smartphone erg veel is. Symbian-applicaties zijn veel minder zwaar dan hun PocketPC-tegenhangers en in 80 MB geheugen kun je dus heel wat applicaties draaien.
In dichtgeklapte toestand ziet de 9500 Communicator eruit als een ouderwetse, redelijk omvangrijke gsm met klein statusscherm en numerieke bedieningstoetsen. Klap je hem open, dan zie je een helder tft-kleurenscherm, met daaronder een volwaardig qwerty-toetsenbord, dat evenwel gemakkelijker met de duimen wordt bediend, zeker voor mensen met meer dan middelgrote vingers.

Toetsenbord
Het scherm is niet aanraakgevoelig en er is dus ook geen stylus. De gebruiker bedient alles met behulp van het ronde, in alle richtingen beweegbare en indrukbare navigatievlakje aan de rechterkant van het toetsenbord en met diverse menutoetsen. Aan de zijkant van het in de breedte liggende scherm zitten vier ‘soft’-toetsen die een functie krijgen toegewezen naargelang de opgeroepen applicatie. Daarnaast is er nog een menutoets om contextgevoelige menu’s op te roepen. Alle functies in die menu’s hebben ook nog eens sneltoetsen, zoals Ctrl+B, etc.. Veelgebruikte applicaties (Desk, Telephone, etc.) starten via de functietoetsen die in een rij boven het toetsenbord zitten.

Nokia9500_1.jpg

Het is een terugkeer naar vervlogen Psion- en Communicator-tijden, die door heel wat mensen zal worden geapprecieerd. Immers, het bijna volwaardige toetsenbord maakt de afwezigheid van een stylus meer dan goed voor gebruikers die onderweg vaak informatie moeten intypen. Navigeren en bedienen van deze smartphone gaat bijna even vlot met de menu- en sneltoetsen, zo niet vlotter (het is een kwestie van smaak).
Op het vlak van verbindingen is de 9500 Communicator compleet uitgerust. Naast gsm en gprs zijn ook 802.11b WiFi en Bluetooth van de partij.
Omdat het scherm in de breedte werkt, passen de meeste websites er goed op. De browser is geavanceerd genoeg om ze op dezelfde manier weer te geven als op een desktop-pc. Voor heel brede websites kan men kiezen voor een gecomprimeerde weergave, of je kan met sneltoetsen in- en uitzoomen. Navigeren doe je met het navigatierondje: door de cursor naar de rand van het scherm te bewegen, rolt de pagina. Om een link op te roepen, plaats je de cursor erop en druk je op het navigatierondje. Een alternatief is om tussen de links te navigeren met behulp van de tab-toets.

1
2
Vorig artikelGsm’s met basisfunctionaliteit
Volgend artikelNieuwe Acrobat Reader nu ook in het Nederlands
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.