Steile leercurve, veel mogelijkheden

33
151

Het Taiwanese softwarehuis Ulead bracht enkele maanden geleden PhotoImpact 10 op de markt. Het woordje "Ulead" is trouwens Chinees, en betekent: "Sterkte door Vriendschap" wat je waarschijnlijk eerder aan een turnkring doet denken dan aan een softwareproducent, maar gelukkig spreekt het merendeel van de gebruikers geen Chinees. Een gelukkige bijkomstigheid is dat het voor Amerikanen klinkt als "you lead", dus ongeveer zoiets als "jij bent de beste". Maar is Ulead PhotoImpact 10 werkelijk "de beste"?
ulead_doos
PhotoImpact 10 is volgens Ulead een complete suite voor beeldbewerking, bedoeld voor de enthousiasteling die in het oog springende resultaten wenst te bekomen zonder eerst een steile leercurve te moeten doorworstelen. In de Basic Mode krijgen nieuwkomers in de digitale fotografie een gestroomlijnde interface voor de meest voorkomende karweitjes. Gevorderden krijgen anderzijds een complete set werktuigen ter beschikking voor correcties, fotomontages, tekenen, schilderen en Web graphics. Dank zij PhotoImpact 10 wordt het kinderspel om professionele resultaten te bekomen met je foto’s, aldus nog Ulead. Wat klopt er allemaal van deze beweringen?

Wat je krijgt
Naast PhotoImpact 10 omvat de verpakking nog tal van andere programma’s, waaronder Ulead Photo Explorer 8.5, GIF Animator 5.0, COOL 360, PhotoImpact Album 10. Deze extra’s zullen we later in afzonderlijke artikels behandelen. Op de verpakking staat ook nog een in het oog springend label met "Free! Digital Photography Guidebook inside!". Volgens de website hoort er ook nog eens een "10-chapter Video Tutorial" bij. In de doos vind je twee cd-roms, één met de programma’s en één met bonusmateriaal. De gebruikelijke stapel foldertjes ontbreekt natuurlijk niet. Tot slot zit er nog een indrukwekkende (Engelstalige) gebruiksaanwijzing van 366 pagina’s bij.
Het gratis "Digital Photography Guidebook" daarentegen is dan weer een afknapper: een foldertje van 16 pagina’s dun recyclagepapier waarin je aan de hand van zwart-wit foto’s van matige kwaliteit allerlei tips krijgt voor het maken van schitterende kleurenfoto’s. Misschien is het wel nuttig, maar het is echt geen stervermelding op de verpakking waard.
Een andere afknapper is de "10-chapter Video Tutorial". Dit blijken tien AVI-filmpjes op de tweede cd-rom te zijn, maar wie die opgenomen heeft, heeft beslist geen lerarenopleiding gevolgd. Aan een razende snelheid flitsen de beelden over het scherm, vergezeld van een monotoon ratelende commentaar in een moeilijk verstaanbaar (Taiwanees?) Engels.

Installatie
De installatie verloopt probleemloos maar rommelig: de bonusprogramma’s beginnen zich namelijk te installeren nog voordat het hoofdprogramma volledig gedaan heeft. Terwijl je voor de derde keer ingeeft dat je het programma niet op je C-schijf maar op je D-schijf wil installeren (ondertussen weet je al lang niet meer over welk onderdeel het nu precies gaat), verschijnt er links een venster met de vraag waar je overal pictogrammen wil hebben, gaat rechts een zoveelste read-me bestand open en springt het zoveelste Internet Explorer venster open om on-line te registreren. Tenminste, dat zal de bedoeling wel zijn, maar overal staat te lezen dat de server niet te vinden is. Nadien lukt de registratie gelukkig zonder moeilijkheden. We zullen maar met een spreekwoord denken "eind goed, al goed".
Tijdens de installatie moet je kiezen of het programma in de Basic mode (voor nieuwelingen) of in de Standaard mode (voor gevorderden) moet opstarten. Niet dat dit zo belangrijk is, met één klik schakel je over van de ene modus naar de andere. We schotelen je eerst de Basic mode voor.
Na het starten van PhotoImpact 10 krijg je een welkomstvenster te zien. Je kunt hier kiezen tussen beginnen met een wit scherm, browse, downloaden van je camera, inscannen, foto’s bewerken of naar de tutorial kijken.


Het welkomstscherm in Basic Mode

1
2
3
4
5
Vorig artikelGeheugenstick klein als een duimnagel
Volgend artikelMicrosoft hulpprogramma verwijdert kwaadaardige software
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

33 REACTIES

  1. Nee, zover ik weet bestaat hiervan geen taalmodule en zelfs geen Nederlandstalige versie. Overigens: intussen zitten we al aan versie 12 van PhotoImpact.
    René

  2. Ik heb ook Ulead PhotoImpact,
    maar ik zou graag met foto\’s het Andy Warhol-effect maken
    weet iemand of dat kan met dit programma?

    Alvast Bedankt,
    Robin

  3. de A3D viewer voor slide shows is gratis op,freewareworldteam ,te downloaden,gebruik hem al jaren perfekt programmatje,gewoon bij google even intypen en zoeken

  4. Hallo,

    Ik heb ulead 10 op mijn pc staan. Maar ik krijg die smart download dus niet gedownload. Waardoor ik veel dingen niet kan gebruiken. Ik heb rondgevraagt aan mensen die dit probleem ook hebben met ulead 10 . En die hebben dit zelfde probleem.

    Weet iemand hoe ik dit kan oplossen ? want opnieuw installeren is ook geen oplossing ik heb dat al zo vaak geprobeerd.

  5. waar kan ik impact 10 downloaden kan hem nergeng vinde??want ik heb hem erG nOdiig..ik heb hem eerst gehad voor 1 week en nou moet ik hem weer hebben want ik moet meer foto\’s bewerken!kunt u me aub vertellen waar ik hem van af kan halen

  6. iik heb photo impact gedawblaod via kaza lite maar als ik heb open komt dat plaatje met die mand en die camera en dan gaat hij niet verder sluit hij van zelf af ik snap hem niet meer kunt u mij mischien daar mee helpen…??

  7. De vraag omtrent slideshow is eenvoudig te beantwoorden. Met Ulead PictureShow kunt u op eenvoudige manier luke diaseries op TV vertonen. Met muziek. Alleen heeft men er bij Ulead niet over nagedacht dat er mensen zijn die een show willen maken langer dan de duur van een nummer. Dus dan wordt het een beetje problematisch. Ik doe dat alsvolgt:
    Ik stel een muziek CD samen met verschillende nummers, die tezamen ongeveer de lengete van de diashow zijn. Ik match die tot een nummer. Daarvan maak ik een CD. De CD zet ik terug op de PC als EEN Mp3 file. En die plaats ik als achtergrond muziek. U kunt per foto nog een EXTRA geluid toevoegen; \’zo hoort u \’\’mij\’\’ huilen bij mijn geboorte en u hoort de zee bij een andere foto. Over de muziek heen dus.

    Met Ulead PictureShow kan verder alles wat u maar wilt. Schjuiven, tijd per dia zelf bepalen, teksten toevoegen. U kunt zelf het soort overgang bepalen of voor random kiezen. Ik vind het alleen een probleem dat ik bij random keuze de wisselingen die ik niet mooi vind, of bij een bepaalde foto niet mooi vind, niet handmatig kan wijzigen. Alles is verder echt kinderspel.

    Bij ProShow Gold kunt u WEL diverse muziek nummers rechtstreeks toevoegen, zoveel als u wilt en zelfs exact zo lang als de show duurt. Met dat programma kunt u zelfs bewegingseffecten toepassen als of er is gefilmd. Gewoon een auto naar rechts schuiven en naar links en u ziet bijvoorbeeld een auto door het beeld rijden. Het programma heb ik getest op de PC van mijn dochter, omdat je daar een recente PC voor nodig hebt. recente PC nodig.

    Bij dit programma kunt u WEL elke foto voorzien van een overgang die u wenst en dat is erg prettig.

    Cor Esceha.
    forumdiskidee@esceha.kiest.nl

  8. weet iemand of je met u lead ook slideshows kunt maken zonee weet iemand een makelijk programma hiervoor

  9. Met photo impact kan j 2 foto\’s door elkaar maken,, echt cool,, open 2foto\’s , plak de ene op de andere dan klik j daar dubbel op dan staat er transparance,, voer daar een getal in en zie het resultaat!:D veel plezierr Dikke kuSs

  10. \”FotoImpact 10\” is een geweldig programma. Ik heb er geen last van dat het in het engels is. Ik gebruik ook \”Picterschow 3\” en \”My Scrapbook 2\” van Ulead en heb met het installeren van de programma\’s geen problemen gehad. Het ging ook niet rommelig, wat je van de bonus cd\’s niet wil gebruiken klik je gewoon niet aan.

  11. Ik vrees van niet, Edgard, in het testverslag schreef ik \”Tot slot zit er nog een indrukwekkende (Engelstalige) gebruiksaanwijzing van 366 pagina\’s bij.\” Waarmee ik dus bedoel dat er geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij zit. Misschien is dat voor sommige lezers geen enkel probleem, maar ook wij vinden een ontbrekende Nederlandstalige handleiding een tekortkoming. Daarom vermelden we het ook expliciet.

  12. Heb mij voor 95 euro Ulead videostudio 6 gekocht. Ik dacht dat die in het nederlands ook was.Nu bestaat die niet in het nederlands en nu zit ik ermee.95 euro naar de vaantjes.
    Heeft deze ulead wel een nederland talig gebruik.Ik wil mij geen twee keer laten vangen.

Reacties zijn gesloten.