Home Reviews

Digitale werktafel voor amateurcineasten

16
140

Nu digitale camera’s steeds goedkoper en performanter worden, wordt de markt van de amateur-fotografen steeds aantrekkelijker. Adobe speelt hierop in en komt nu ook op de markt met een eenvoudigere en democratischere versie van zowel Adobe Photoshop CS als Adobe Premiere Pro met Adobe Photoshop Elements, waarvan je op deze website de bespreking van versie 3.0 onlangs nog kon lezen, en Adobe Premiere Elements 1.0, dat hier aan de beurt komt.
apr_doos
Waar Adobe Photoshop CS zowat de professionele standaard is in digitale fotobewerking, is Adobe Premiere Pro een standaard in de professionele videoproductie. De amateurfotograaf en de amateurcineast bleef hierbij wel in de kou staan: ondanks de uitstekende kwaliteit van beide producten zijn ze erg duur (respectievelijk 1280 en 890 euro) en ze vragen bovendien een zware inspanning bij het aanleren. Met de nieuwe Elements productreeks brengt Adobe hier verandering in.
Adobe Premiere Elements 1.0 opent met een vrij inspiratieloos scherm, waar je kunt kiezen uit een Tutorial, een Setup, het starten van een nieuw project, dan wel het openen van een bestaand project, en de opname van videobeelden rechtstreeks van de camera (Capture Video). Dit laatste is volgens de handleiding alleen mogelijk indien je computer uitgerust is met een IEEE1394 (Firewire) poort. In de andere gevallen moet je eerst de beelden integraal op je harde schijf zetten, en ze van daaruit dan verder bewerken.
Ben je niet vertrouwd met videobewerking, dan is het doorlopen van de Tutorial sterk aan te bevelen. Eerst krijg je het afgewerkt project te zien, daarna begin je zelf vanaf nul en wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je aan dat resultaat komt. In de verpakking vind je overigens ook nog een (Engelstalig) handboek van bijna 200 pagina’s dik. De Setup waarvan zonet sprake omvat slechts twee instellingen: werk je in PAL of in NTSC, werk je in 4:3 of 16:9 en dat was het dan.


Het openingsscherm

Een nieuw project
De eerste keer begin je uiteraard met een Nieuw Project. Dit omvat niet veel meer dan het geven van een naam en de plaats waar je het resultaat wilt opslaan. Hou er wel rekening mee dat videobewerking een plaatsrovende bezigheid is. Een overvolle en compleet gefragmenteerde partitie op je harde schijf is niet zo’n goed idee!


Naam en plaats van een nieuw project

16 REACTIES

  1. Ik heb sinds kort een nieuwe pc met adobe elements, hoe kan ik de project files van mijn vorige adobe premiere inladen met adobe elements?

  2. ik heb in\’t begin ook vrij veel in pinnacle studio zitten teste, maar niet kan tippen aan de producten van adobe. Zowel de pro als elements zijn master pieces

  3. Ik zit al van Augustus te kloien met Pinnacle eerst 9+ en dat ging nog maar dan ben ik overgeschakeld op 10+ dan begon het geklooi pas goed . Kan iemand mij zeggen welke adobe ik het beste zou aanschaffen. Ik heb een PC met 2 giga ram geheugen en ik heb de indruk dat dit voor adobe maar net genoeg is.

  4. @pbouwman: Maak je echt kortfilmpjes, dan kun je die wel eerst achter elkaar plakken, en dan manueel per film een scène maken in het menu.
    Ik heb momenteel Adobe premiere elements niet op de pc\’s staan, ik kan me niet herinneren of er echte dvd-menu\’s mee gemaakt kunnen worden. Het zou kunnen dat je daarvoor naar de \”grote\” (lees: en veel duurdere) versie moet gaan. Misschien kunnen andere lezers met meer ervaring met dit product je aanwijzingen geven?

  5. ik heb premiere elments ook en maak er leuke films mee.
    Ik heb alleen het probleem :Als je een film brandt op de dvd dan kan er maar 1 film op 1 dvd. Wie weet hoe je dat kan veranderen want ik vind het zo\’n zonde dat er maar 1 filmpje op een dvd kan. Zeker als het mar een film van 15 minuten is. Wie heeft er oplossingen voor?
    Ik wil graag meerder filmpjes op een dvd kunnen zetten.

  6. Dit las ik op http://www.zdnet.nl/reviews.cfm?id=42020

    Een dvd branden is met Premiere Elements 1.0 erg simpel en de templates zien er goed uit. Jammer genoeg zijn deze voorbeeldmenu\’s moeilijk aan te passen. We kunnen de achtergrondafbeelding of het lettertype niet veranderen. Een dvd-menu met achtergrondgeluid of bewegende beelden behoort evenmin tot de mogelijkheden.

  7. @ Knutselpeter: Ja hoor, je kan Brightness en Contrast bijregelen, je hebt zelfs de keuze tussen automatisch of manueel. Net zoals een de kleurverzadiging, de scherpte enz enz.

  8. Kun je helderheid / contrast ed ook gewoon bijstellen zoals met pinnacle 8??

  9. Ik werk sinds 2 weken met premiere elements en ik wil niet meer anders. Het is zeer stabiel en ik heb geen ellende meer met het branden van DVD\’s en synchronisatie van films. Dit had ik voorheen met pinnacle studio 9 wel.

    Dus echt een aanrader!!

  10. zeer compleet pakket! Alles zit erin wat je nodig hebt. En stabiel , en dat kan je niet van ieder videobewerkingspakketje zeggen!

  11. Ik heb Premiere Elements 1.0 sinds vandaag in mijn bezit. Had al wat ervaring met Premiere Pro, maar zeker voor de thuisgebruiker biedt Elements zeer veel voor het geld. Echt een aanrader. Veel stabieler en uitgebreider dan Studio 9 Plus van Pinnacle en ook nog eens voordeliger. Echt een aanrader dus!!!

Comments are closed.