Schrijvers zijn in, banden zijn uit!

14
86

Videobanden moet je vooruit of achteruit spoelen om iets te vinden en de kwaliteit is slechter dan die van je tv, zeker als je meermaals opneemt op eenzelfde band. Dvd-recorders toonden al schrijnend aan dat er qua kwaliteit geen concurrentie mogelijk is. Wie wil er echter voortdurend schijfjes zitten kopen voor het opnemen van programma’s die je niet wil bijhouden na het bekijken? Vandaar de logische toevoeging van een harde schijf. In deze test bekijken we zeven dvd+hdd-recorders.
sonyrdr_hx900
Een dvd-recorder met ingebouwde harde schijf noemen we kortweg een dvd+hdd-recorder. De afkorting ‘hdd’ staat hierbij voor ‘hard disk drive’ of harde-schijfeenheid. De bedoeling is, dat je alle tv-programma’s die je alleen maar in uitgesteld relay wil bekijken en dus niet wil bijhouden, op de harde schijf opneemt. Programma’s die je wel wil bijhouden bewaar je dan op een dvd-r of dvd+r. We zijn er in dit artikel vanuit gegaan, dat een dvd+hdd-recorder voornamelijk gekocht zal worden door mensen die dit expliciet ter vervanging van hun huidige videorecorder willen gebruiken. Dus met name het opnemen van tv-programma’s om die later te bekijken. Als dat niet de hoofdbedoeling is, koopt je ons inziens beter een gewone dvd-recorder: dat is nog een stuk goedkoper ook.

Testprocedure en -bevindingen
Alle geteste recorders hebben een 80 GB harde schijf aan boord, behalve Sony: die heeft een schijf van 160 GB aan boord. Sony heeft namelijk geen ‘kleinere’. Alle toestellen zijn op de markt en kun je dus kopen. We hebben elk van de toestellen een volle week laten draaien als videorecorder, met een waslijst van zo’n 15 programma’s die ze moesten opnemen in uiteenlopende kwaliteitsinstellingen. Tussendoor hebben we dvd-films afgespeeld, muziek gedraaid, tv gekeken en dat ook weer onmiddellijk opgenomen; en opgenomen programma’s bewerkt om er de reclame uit te halen en andere dingen die er niet in thuishoren vooraleer ze op dvd-r of dvd+r te branden.
Als rechtgeaarde Star Trek-fans hebben we een stel videobanden liggen uit de jaren ’80 met opnames van de originele Star Trek tv-serie uit de jaren ’60 (je weet wel, die met captain Kirk en mr. Spock). Gezien de leeftijd van die banden zou je er niet ver naast zitten als je dacht dat de beeldkwaliteit af en toe nogal te wensen overlaat – en dat is zwak uitgedrukt. We waren benieuwd wat zo’n dvd+hdd-recorder ervan bakt als hij zo’n oude opname op een dvd-schijfje moet branden in een zo goed mogelijke kwaliteit.

Eén ding werd al vlug duidelijk. Zelfs op de laagste kwaliteitsinstelling (in de handleidingen van de meeste spelers wordt die gelijkgesteld met VHS-kwaliteit) vonden wij het beeld en geluid béter van kwaliteit dan bij een gewone VHS-video-opname. Dat is dus het goede nieuws: zelfs met het slechtste toestel uit deze test haal je een betere kwaliteit dan met een videorecorder. Nog een interessante vaststelling: vrijwel alle toestellen in deze test schrijven op dvd-r of dvd-rw. Slechts één merk koos resoluut voor dvd+r/rw en dat is Philips. Sony verplicht je niet te kiezen en ondersteunt als enige merk beide standaarden.

De test
We bekeken zeven dvd+hdd-recorders van de volgende fabrikanten: JVC, LG, Panasonic, Philips, Pioneer, Sharp en Sony. De individuele besprekingen van de zeven apparaten kun je lezen door in het kader met de titel ‘Dossiers’ rechts bovenaan dit scherm op de productlinken te klikken. Daar vind je ook een Excel-tabel met productinfo en scores, die je ook in pdf-formaat kunt openen als je dat verkiest.

Conclusie
Als je op zoek bent naar de best presterende dvd+hdd-recorder, dan krijg je die wat ons betreft met de Sony RDR-HX900. Die wordt op de voet gevolgd door de toestellen van JVC, Philips en Pioneer. Dat is echter zonder rekening te houden met de prijs. Laten we die voor de helft meetellen, dan blijkt de LG RH4820V de beste koop te zijn. Eén ding is zeker: geen enkele videorecorder op de markt kan qua kwaliteit en gebruiksgemak tippen aan deze dvd+hdd-recorders. Dat betekent dan weer, dat de gewone videorecorder ten dode opgeschreven is. De koning is dood, lang leve de koning!
Vorig artikelNieuwe camera in µ-reeks
Volgend artikelExterne harde schijf biedt drie aansluitmogelijkheden

14 REACTIES

  1. De service manual van de rdr hx510 kun je hier downloaden (het is een rar-archief in drie delen, je hebt dus een programma nodig om rar-archieven uit te pakken): manual rdr hx510. Daarin vind je hopelijk hoe je die foutmelding kunt verhelpen. Wellicht is er toch iets mis met het apparaat. Misschien kun je dit zelf oplossen (bv. harde schijf vervangen), maar anders zul je hem moeten laten herstellen door een professional.

  2. goede avond
     
    is het probleem met de rdr hx510 opgelost? ik heb nu ook welkom staan in het display en hij doet niets meer

  3. Ik heb een rdr hx 510. Sinds vandaag staat er (welcome) in het scherm. Ik kan er niets meer mee Krijg hem niet meer uit of aan en geen enkele bediening , recorder en afstandb. doet wat. Wie kan mij vertellen wat ik hieraan kan doen

  4. IS het gemakkelijk om oude tv programma\’s op VHS over te ztten op de harde schijf en vervolgens op DVD te zetten?

  5. Heb de RDR HX910 (250GB) twee uur geleden thuis uit de doos gehaald en al volledig geinstaleerd. Ga er nu mee spelen en kijken wat er allemaal inzit. Tot nu toe ziet alles er fantastisch uit.
    Als blijkt dat er veel op aan te merken valt, meld ik dat over een week, maar ik hoop dat dat niet hoeft.

  6. Wie weet hoe ik aan de gebruiksaanwijsing van de sony dvd recorder , RDR HX710, kan komen ?

  7. Tot mijn verbazing lees ik dat de Sony RDR HX900 een HDD van 160Gb heeft en geen kleiner broertje heeft.
    Ik heb zelf een Sony RDR HX710 deze heeft een 160Gb HDD. Het kleinere (en goedkopere) kleine broertje heet RDR HX510 en heeft een 80Gb HDD. De grotere en duurdere broer heet RDR HX910 en deze heeft een 250GB HDD. Sony heeft blijkbaar iets met deze en/of vergelijkbare kritiek gedaan. Een ander belangrijk verschil tussen de types is dat de HX510 geen I-Link of DV-in ingang heeft. De overige verschillen hebben betrekking op gewicht en stroomverbruik.

    Overigens heb ik uitstekende resultaten met de Sony RDR HX710. Geen moiré-effecten, rafelige randen of na-ijlende kleuren. Anderen die wel deze klachten hebben, hebben schijnbaar een deffect exemplaar. Terug naar de winkel dus.
    Op de hoogste kwaliteitsstand lijkt de beperking de bron. Ik ben dus tevreden.

  8. Ik heb zelf een Sony dvd recorder gekocht en ben inmiddels na het
    nodige proberen erg teleurgesteld! Afspelen van opgenomen dvdtjes lijkt helemaal nergens op! De kleuren kunnen de beelden niet bijhouden, en zorgen voor een soort moire effect. Als je Sony belt krijg je nietszeggende antwoorden, een goede videorecorder werkt veel beter! (maar die zijn ook al veel langer op de markt)

  9. Aangezien ik ook overweeg om mijn oude vhs te vervangen door een hard-disk recorder een interessante test.
    Op het moment staat de jvc dan ook hoog op mijn verlanglijstje.
    Het enige wat me nog niet geheel duidelijk is en toch erg zwaar meetelt in de aanschaf is het formaat waarmee de dvd brand.
    Is het nou verstandig om een dvd-r aan te schaffen of kan je beter op safe gaan en toch kiezen voor een brander die zowel dvd-r als dvd+r ondersteund ?
    Heeft iemand hier inzicht in hoe dit zich gaat ontwikkelen ?
    Zal het net zo verlopen als met vcc / video2000 en vhs een aantal jaren geleden ???
    Vandaar dat Philips ook als enige beide merken ondersteund misschien ;o)

    Graag reactie om mij over dit dilemma heen te helpen naar lowieku@home.nl

  10. Plex: Deze test werd oorspronkelijk uitgevoerd voor Bizz Magazine en dan is onze ruimte erg beperkt. Vandaar dat er niet uitgewijd kon worden over formaatondersteuningen. Die informatie zou je wel in de tabellen moeten kunnen terugvinden. Maar ook daar wordt niet in detail getreden: als een recorder mp3 ondersteunt, vind je geen info over of dat ook op de harde schijf en op dvd\’s kan (doorgaans alleen op cd-r/rw). We zullen het echter in gedachten houden voor een volgende test.

Reacties zijn gesloten.