Sony Ericsson P910i

3
52

sonyericssonp910i
Sony Ericsson’s opvolger van de P900 is vooral intern geëvolueerd. Het is zeker geen revolutionaire vernieuwing van de succesvolle P900. Uiterlijk ziet de ’tri-band’ P910i er vrijwel identiek uit aan zijn voorganger. Het gewicht nam slechts met vijf gram toe. Die bijkomende vijf gram zijn wellicht te danken aan het gewijzigde klepje, dat nu op de achterkant een volwaardig minitoetsenbordje heeft met 33 toetsen dat je met uw duimen bedient. Hierdoor is de telefoon ook 1,8 millimeter dikker dan zijn voorganger. De cijfertoetsen op de voorkant van het klepje zijn groter in vergelijking met zijn voorganger en geven een betere tactiele feedback.

Eveneens gewijzigd is het scherm. De resolutie bleef met 280 x 320 pixels hetzelfde, maar het scherm is wel helderder en mooier dan dat van de P900, niet in het minst dankzij het hogere kleurenaantal (262.000 in plaats van 65.000 kleuren). De gebruiker kan de helderheid nu ook instellen. Overigens is de resolutie dus minder dan die van bijvoorbeeld de Sharp GX-30 of de Nec N400i in deze test. Wel is het scherm van de P910i groter: het heeft een diagonaal van 7,5 centimeter en beslaat zowat de hele voorkant van dit als een snoepreep vormgegeven mobieltje. Toch had Sony Ericsson naar ons gevoel de resolutie van het scherm beter iets opgetrokken.
Ook de resolutie en de functionaliteit van de ingebouwde camera zijn hetzelfde gebleven. De VGA-camera presteert goed, maar wellicht hadden nieuwe gebruikers toch een 1,3 megapixel-exemplaar verwacht in de opvolger van de P900. Door de nieuwe QuickShare-functionaliteit verloopt het uitwisselen van foto’s, video’s en geluiden heel eenvoudig. De P910i draait nog altijd onder het Symbian 7.0 besturingssysteem met UIQ 2.1 interface. Het interne geheugen werd echter verdubbeld tot 64 MB. De meegeleverde MemoryStick Duo geheugenkaart blijft 32 MB groot, maar de P910i ondersteunt nu wel (dure) geheugenkaarten tot 1 GB. De Bluetooth-chip is verbeterd en ondersteunt nu ook een batterijsparende ‘sniffer’-modus.

Standaard zijn nu applicaties geïnstalleerd die bij de P900 een optie waren, zoals PDF+ voor het bekijken van Adobe Acrobat-bestanden en het duo Quicksheet en Quickword, waarmee Microsoft Office-teksten en –rekenbladen kunnen worden geopend en bewerkt op de P910i. De P910i ondersteunt nu ook de informatiedienst AvantGo. Op de meegeleverde cd staan nog tal van andere applicaties. Een aantal interessante, zoals Wayfinder (routeinformatie) of Worldmate Pro (informatie voor reizigers), zijn helaas in de tijd beperkte demo’s waarvoor je nog moet betalen als je ze verder wilt gebruiken. Alles wat ons enthousiast maakte over de P900 is ook aanwezig in de P910i, alleen met net dat beetje extra. Sony Ericsson blijft wat ons betreft met voorsprong de leidende fabrikant in het segment van de smartphones. De P910i is een zeer geslaagd huwelijk tussen de functies van gsm en pda.

Adviesprijs
769 euro
Vorig artikelSierra Wireless Voq Professional Phone
Volgend artikelDraadloze netwerkoplossing
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Ik wil deze hebben! 🙂 Jammer dat hij nog ver boven mijn budget ligt voorlopig. Hopelijk is hij over een maand of 8 (als mijn abo afloopt) een stuk goedkoper en nog niet achterhaald.

Reacties zijn gesloten.