Siemens SK65

1
23

siemenssk65
De ’tri-band’ Siemens SK65, die in november op de markt komt, heeft een ‘swivel’ of spilontwerp: de bovenste ‘helft’ van het mobieltje 180 graden naar links open. Op de onderste helft verschijnt dan een volwaardig qwerty-toetsenbordje dat je met je duimen bedient. Het ‘duim’-toetsenbordje is opgesplitst in twee helften, waarbij het scherm, het navigatievlak en het numerieke toetsenbord van de bovenste helft verticaal in het midden zichtbaar blijven. In opengedraaide toestand ziet de SK65 er nog het meest uit als een Zwitsers kruis, maar dan pikzwart. Die zwarte kleur verwijst ongetwijfeld naar de BlackBerry-functionaliteit van dit mobieltje, het enige van zijn soort in deze test.
Wie BlackBerry (www.blackberry.com/) zegt, heeft het over mobiele kantoortoepassingen, en daarbij komt een volwaardig qwerty-toetsenbord, hoe klein ook, natuurlijk enorm van pas. Het ontwerp van de SK65 mag dan eigenzinnig zijn, het is zeker niet belachelijk! BlackBerry is een door het Canadese bedrijf Research in Motion ontwikkeld platform voor het in ‘echte tijd’ verbinden van mobiele apparaten zoals smartphones en pda’s met e-mail en andere applicaties. Bedrijven kunnen een BlackBerry Enterprise server achter hun firewall installeren die communiceert met Microsoft Exchange, IBM Lotus Domino of Novell GroupWise. Deze software stuurt geselecteerde informatie naar BlackBerry clients op mobiele apparaten volgens een ‘push’-model. Een medewerker met een BlackBerry-apparaat zoals de Siemens SK65 hoeft dus niet zelf ‘in te loggen’ om zijn e-mail te lezen, maar krijgt nieuwe e-mails (of ten minste de koppen daarvan) automatisch op zijn of haar mobiele apparaat te zien zodra die binnenkomen. Hetzelfde geldt voor alle andere soorten van informatie die onderweg nuttig zijn, bijvoorbeeld afspraken, te doen-lijstjes of zelfs Office-documenten. Het hangt van de configuratie van de BlackBerry-server en –client af welke informatie wordt ‘gepusht’. Individuele gebruikers kunnen via de BlackBerry Desktop Software die met elk apparaat wordt meegeleverd zelf informatie synchroniseren, maar dat gebeurt dan wel niet volgens het ‘push’-model. Een filter is ingebouwd in het systeem: gebruikers kunnen het aantal e-mailberichten dat ze op hun mobieltje ontvangen via allerlei criteria beperken.

Naast de BlackBerry server en client moet ook het gsm-netwerk over BlackBerry-functionaliteit beschikken. Bij Mobistar en Proximus is dat reeds het geval. De kosten kunnen wel hoog oplopen. De prijzen voor de serversoftware variëren van 3.015 euro tot 4.200 euro voor twintig gebruikers (elke bijkomende gebruiker kost 88 euro). Daarnaast zijn er nog de kosten voor het BlackBerry-toestel en voor de gprs- of 3G-verbinding. Bij de Siemens SK65 gebeurt de verbinding met BlackBerry overigens via een klasse 10 gprs-voorziening.

De SK65 is voor het overige een normale smartphone, met onder meer Bluetooth- en infraroodverbindingen, optionele usb-datakabel of ‘cradle’, dicteermachine etc. De gewone, niet-BlackBerry versie van dit mobieltje heeft een ‘walkietalkie’ functie (Push-to-talk over Cellular). Het belangrijkste wat ontbreekt, is een digitale camera, een gemis waar men in een bedrijfsomgeving overigens niet rouwig om zal zijn. Van het interne geheugen van 64 MB is ongeveer 30 MB beschikbaar voor de gebruiker.

Adviesprijs
519 euro
Vorig artikelSendo X
Volgend artikelSierra Wireless Voq Professional Phone
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. gisteren zo\’n toestel gekregen van mijn schoonvader
    handig ding, heel leuk om mee te werken, alhoewel ik zeggen moet dat de knopjes nogal klein zijn voor mensen met nogal groot uitgevallen handen

Reacties zijn gesloten.