Kantoor in de hand

2
25

De markt voor intelligente mobieltjes explodeert, maar elke fabrikant lijkt zo zijn eigen definitie te hebben van wat een ‘smartphone’ nu precies is. Tijd voor een stand van zaken aan de hand van een test van achttien geavanceerde mobieltjes en smartphones.
nokia6670_kl

Maar liefst achttien geavanceerde mobieltjes en smartphones zitten er in deze test. Onze vorige test is nochtans niet zo lang geleden en daarin zaten ook nog eens veertien dergelijke kleinoden, waarvan er verschillende ook vandaag nog verkrijgbaar zijn. Blijkbaar zien de fabrikanten wel iets in een mobieltje waarmee je méér kunt dan alleen maar bellen.
Ook de consument is blijkbaar enthousiast, want de wereldwijde markt voor ‘mobiele apparaten’ groeide met 41 procent van K1/2003 tot K1/2004 (cijfers Canalys). In deze cijfers zitten ook die voor pda’s zonder telefoonfunctie, maar de intelligente mobieltjes doen het beter dan de pure pda’s, getuige ook het feit dat Nokia – dat geen pure pda’s maakt – veruit op nummer één staat in dit marktonderzoek.

Standaard?
Wat een smartphone precies is, daarover is niet iedereen het eens. Aan de onderkant van de markt vinden we mobieltjes met gprs, wap-browsing en een e-mailclient, terwijl we aan de bovenkant volwaardige minicomputertjes tegenkomen met geïntegreerde telefonie. Ook op het vlak van de gebruikte platformen is er nog lang geen eensluidendheid. Naast bedrijfseigen besturingssystemen lijkt de strijd vooral te gaan tussen Microsoft Windows Mobile en Symbian OS, terwijl palmOne steeds meer vanaf de zijlijn toekijkt. Binnen Windows Mobile en Symbian OS is er ook nog segmentatie tussen de echte smartphones-versies van deze platformen en de meer uitgebreide ‘pda-met-telefonie-functie’-versies.

De test
We ontvingen geavanceerde mobieltjes en smartphones van LG, Mio, Mobistar, Orange, Motorola, NEC, Nokia, palmOne, Panasonic, Philips, Proximus, Qtek, Samsung, Sendo, Siemens, Sierra Wireless en Sony-Ericsson. Bovenaan rechts van dit scherm vind je de inhoudsopgave van dit dossier. Daar kun je de testverslagen van de individuele producten openen, maar ook naar keuze een Excel-blad of PDF-bestanden openen met gedetailleerde productinformatie en testresultaten.

Conclusie
De geteste mobieltjes verschillen te zeer om er één als ‘winnaar’ van deze test aan te duiden. Toch verdienen de volgende toestellen een speciale vermelding. De Nokia 6670 omdat hij ideaal is voor gebruikers die zoveel mogelijk functionaliteit in een zo klein mogelijke verpakking willen. De Sony Ericsson P910i omdat dit het meest geslaagde huwelijk is tussen pda en smartphone. En de Proximus Sagem MyV-55 omdat hij veel functies biedt voor een relatief lage prijs.
Vorig artikelMotorola V80
Volgend artikelNec N400i
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.