Compacter, eenvoudiger en grotere autonomie

5
40

De nieuwe digitale audiospeler met harde schijf van Creative is compacter dan zijn voorgangers en heeft ook een nieuwe, eenvoudigere manier van bedienen. Maar hoe zit het met de muziekkwaliteit?
creativezentouch

Creative’s Zen Touch is ongeveer eenderde compacter dan oudere Zen’s, zoals de Zen NX en Zen Xtra. Hij weegt met 203 gram ook 30 gram lichter dan de Zen NX, al heeft hij een iets kleinere harde schijf (20 GB tegenover 30 GB voor de Zen NX en zelfs 60 GB voor de Zen Xtra).
Uit onderzoek blijkt overigens dat de meeste consumenten meer belang hechten aan compactheid, gewicht en gebruiksvriendelijkheid dan aan de omvang van de harde schijf. 20 GB lijkt voor de meesten onder ons ruim voldoende opslagruimte, al hebben wij persoonlijk liever méér, zodat we onze volledige cd-collectie kunnen meedragen.
Een probleem met digitale audiospelers met een harde schijf is dat er zoveel muziekbestanden op passen dat de meeste gebruikers er het overzicht bij verliezen. Een goede beheer van de metatags – de informatie over de songs die in de meeste digitale audiobestanden wordt opgeslagen – is cruciaal. Daar wringt bij veel gebruikers net het schoentje: ze hebben geen zin of tijd om die metatags behoorlijk toe te voegen of te beheren. Bij illegaal verkregen muziekbestanden is het trouwens meestal droevig gesteld met de kwaliteit van de metatags (en soms ook met de kwaliteit van de digitale audiocompressie).

Database
Zeker bij de Zen’s zijn die metatags nochtans heel belangrijk, want de digitale audiospelers van Creative slaan de muziekbestanden op in één grote database, waarbij ze alleen maar rekening houden met de metatags en niet met de Windows-bestandsnamen. Als de metatags niet in orde zijn dan kan het soms heel moeilijk zijn om artiesten, liedjes of albums terug te vinden. De meegeleverde Creative MediaSource-software converteert de metatags bij het overbrengen van de muziekbestanden naar databasegegevens. Omgekeerde maakt deze software nieuwe Windows-bestandsnamen aan wanneer de muziekbestanden van de speler naar de harde schijf van de computer worden geschreven.
Nu ziet MediaSource er wel mooi uit en is het een redelijk gebruiksvriendelijk programma, maar het kan niet worden gebruikt om verkeerde metatags in grote hoeveelheden digitale audiobestanden te corrigeren. Daarvoor werkt het programma veel te omslachtig. Als jouw digitale muziekcollectie dus niet voorzien is van goede metatags dan wordt het erg moeilijk werken met de Zen’s, of het nu de nieuwe Touch is of de oudere NX of Xtra. Er bestaat wel software van Red Chair Software die een en ander vergemakkelijkt, maar daarvoor moet je extra betalen. Wij vinden dat Creative eens dringend moet kijken naar de Notmad Explorer van dit bedrijf: ze kunnen er nog wat van leren om de werking van hun eigen MediaSource-software mee te verbeteren. We zullen de Notmad Explorer software overigens binnenkort testen: watch this space!


Creative Zen Touch

1
2
3
Vorig artikelWinteroffensief
Volgend artikelFoto’s printen van GSM
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. ik heb ook net gekocht . veel beter dan apple ipod (die ik eerder heb aangeshaft) goedkoper , meer ruimte , beter geluidkwaliteit maar dat is heel normaal want het blijf Creative . alles is perfect !!! behalve de bediening die is zwaar klote , maar zoals leva als zij is het erg wennen .
    kortom gruwelijke shit die : Zen Touche

  2. Lijkt me niet zo moeilijk: in de creative manager zit naast een kopieerknop naar de zen speler ook een knop voor de andere kant uit dus bijv van de zen speler naar je harde schijf.
    Tussen 2 haakjes: het is NOMAD explorer!!! (3x = …… )

  3. Leva, Notmad Explorer is aparte software van het Amerikaanse Red Chair Software voor het synchroniseren van muziek tussen je pc en Creative Nomad digitale audiospelers (in Europa gebruikt Creative overigens het merk Nomad niet). Notmad is dus een woordspeler: \”niet gek\” om aan te geven dat de Notmad software krachtiger is dan die Creative meelevert.

  4. Pas aangeschaft. Ik ben er zeer tevreden over, de geluiskwaliteit is goed maar kan nog beter met een aadere koptelefoon. Het apparaat is zeer degelijk uitgevoerd en ligt goed in de hand. Het menu is héééél erg wennen maar na een paar dagen oefenen weet je niet beter.
    De conversiesoftware redelijk, je kan er heel veel mee bijvoorbeeld per cd zelf in één handeling de albumnaam , artiestnaam en genre instellen. Jammer dat je geen tracknummers in één keer kan aanmaken. Het grootste nadeel is de random knop als je die per ongeluk aanraakt worden alle nummers random gespeeld. Om dit uit te schakelen moet je via het menu naar de afspeelmodus(belachelijk).
    Mijn conclusie: een prima degelijk apparaat voor vele urenl luisterplezier en dat voor een zeer acceptabele prijs,al moet de bediening wel even wennen.

  5. Het is geen Notmad maar Nomad !!
    Trouwens hoe kan ik nummers van de speler terug kopieren naar de harde schijf van mijn computer??

Reacties zijn gesloten.