Foto’s bewerken en archiveren op een cd of dvd

14
103

Op ons forum Globalvillage.be vroeg een lezer of er een programma bestaat waarmee je foto’s kan archiveren op een cd of dvd, maar dat nadien toch nog in staat is deze foto’s terug te vinden. Wij gingen op zoek en kwamen terecht bij Jasc Photo Album 5.
jpspa5_doos
Eigenlijk heet het programma voluit "Jasc Paint Shop Photo Album 5 Deluxe", met een duidelijke verwijzing naar Paint Shop Pro, de tophit van Jasc. De Nederlandstalige versie ligt al wel in de winkels, maar zowel op de website van de invoerder BroCo Software als op de algemene website van Jasc vind je alleen maar een Engelstalige probeerversie die je kan downloaden: 49 MB voor het programma plus 51 MB voor de extra’s, met een volledige functionaliteit maar in tijd beperkt tot 30 dagen. Deze versie gebruikten we in de test.
Jasc Photo Album 4 werd hier vorig jaar al uitgebreid besproken. Het spreekt voor zich dat de functionaliteiten uit deze versie ook in versie 5 behouden blijven: nieuwe versies horen nu eenmaal méér te bieden, niet minder.
Het opstartscherm onderging een grondige facelift. Alles is nu ronder en blauwer ,volgens de Windows XP-look. Boven de knoppenbalk vind je nu vier tabbladen, die duidelijk de vier doelstellingen van het programma aangeven: Organize, Enhance, Create en Share. Afhankelijk van je keuze wijzigen de knoppen op de knoppenbalk.

Organize: weergeven en ordenen
Eerst kan je je foto’s binnenhalen van zowat elke denkbare bron, rechtstreeks van je camera, van een USB-stick of geheugenkaartje, maar ook van je foto-GSM of met behulp van je scanner. Je ziet de foto’s in miniatuurweergave, miniaturen die je heel gemakkelijk met een schuifknop onderaan groter of kleiner kan maken. Handig is hier ook de Batch-knop (stapelfunctie) waarmee je met één klik alle foto’s hernoemt: "Frankrijk 2004 001.jpg" is nu eenmaal duidelijker dan "Img_3458.jpg".


Het venster links toont je alle gegevens van één foto

1
2
3
4
Vorig artikelGPS-navigatieoplossing voor Nokia smartphones
Volgend artikelHandheld met groot geheugen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

14 REACTIES

  1. als je het installeerd..word daarna alles geopend met het programma..dat wil ik niet…hoe kan je dit wijzigen?

  2. Wie weet hoe dat heet dat je plaatjes over elkaar heen kan doen en dan zie je die ene ook die erachter staat?

  3. Waarschijnlijk bedoel je dat bij het dubbelklikken op een JPG-bestand in explorer dit altijd in PSP geopend wordt?
    Klik dan eens met de RECHTSE muisknop op dat bestand
    In het snelmenu kies je NIET voor \”Openen\” maar wat lager voor \”Openen met\”
    Er verschijnt dan een lijstje met programma\’s die foto\’s kunnen weergeven.
    Kies het onderste lijntje, \”Programma Kiezen\”
    Selecteer daar het programma dat je wenst, bvb. Microsoft Photo Editor of Paint.
    Het vakje \”Dit programma altijd gebruiken voor dit type bestand\” nu aanvinken.
    Succes!

  4. Vraagje,
    Wat moet ik doen alles wat ik open gaat via Jasc Paint Shop en dat wil ik niet altijd hoe kan ik deze instelling veranderen?

    Alvast bedankt.

  5. (Vraag en antwoord ook op het forum geplaatst onder Software Algemeen)
    Stel: je neemt een paar honderd foto\’s van een gebeurtenis, bvb. de vakantie. Die zet je eerst van je camera op je PC waar je ze kunt corrigeren (rode oogjes, contrast, bijsnijden,…) en dat kan je alleen op je PC omdat je ze na corrigeren opnieuw moet kunnen saven. Is dat gebeurd dan zal je ze meestal alleen nog gebruiken voor een vertoning in bvb. een slideshow of om er een aantal af te drukken. Een slideshow kan gerust foto\’s op CD als bron hebben, bovendien is een CD handiger om mee te nemen dan een hele PC. Wil je echter een foto opnieuw bewerken, dan moet je die wel terug kopiëren naar je PC.

  6. graag had ik meer willen weten is dat op cd om daarna heinstaleren op de pc of wat
    dank u bij voor baat

Reacties zijn gesloten.