Foto’s bewerken en op je website zetten… gratis

43
112

Met Picasa kun je je digitale foto’s inventariseren, bewerken, versturen, er een slideshow van maken, ze op je website zetten, en dat helemaal gratis en voor niets! Is deze software iets waard? Wij gingen het voor je na.
picasa
Picasa is de naam van een Softwarehuis uit Californië dat, voor zover we konden nagaan, sinds zijn oprichting eind 2001 slechts één product op de markt heeft gebracht: het gelijknamige Picasa. Midden juli 2004 werd Picasa opgekocht door Google. Sindsdien geeft Google deze software gewoon weg — je kunt het volkomen gratis downloaden op de website van Picasa (
). Van nature achterdochtig als we zijn voor geschenken, een korte test.

Even geduld
Het downloaden en installeren verlopen vlot en zonder verrassingen. Maar wanneer je het programma voor de eerste keer opstart, inventariseert het al de foto’s, tekeningen en filmpjes die het op je computer kan vinden: Picasa ondersteunt JPEG, TIFF, GIF, BMP, PSD, AVI, MPG, ASF, en WMV bestanden. Wanneer er op je PC enkele duizenden foto’s staan, kan dat wel even duren, maar gelukkig is dat slechts éénmalig.
Picasa maakt er miniaturen (thumbnails) van en rangschikt ze in albums. Album is weer een groot woord, het is uiteraard de naam van de map waarin je je foto’s bewaart.


Picasa album

Zoekfunctie
Een van de sterke kanten van Picasa is de zoekfunctie (misschien vandaar de interesse van Google? ) waarmee je een foto kunt opzoeken. Je tikt de naam in van de foto of van de map, of je geeft een (eventueel onvolledige) datum in, en je krijgt bliksemsnel een overzicht met miniatuurtjes die voldoen aan je criteria. De plaats waar deze bestanden staan is hierbij niet relevant. Opzoeken kan je ook met andere programma’s, maar Picasa werkt hier opmerkelijk snel. Echt interessant wordt het als je bij elke foto één of meer sleutelwoorden opgeeft, maar dat vergt natuurlijk vooraf een belangrijke inspanning.

1
2
Vorig artikelDraadloze mediaspeler
Volgend artikelDraagbare projector
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

43 REACTIES

  1. Heyy….
    bij picasa 2 moet je gewoon een plaatje vasthouden en dan moet je collage..:D is heel mooi!!!
    ik heb het ook is heel leuk.. je kan dat in allerlei manieren je manier doen hoe jij het wilt..
    en als je er meer dat kan

  2. hoe doe je die fotos doorelkaar met picasa 2.. of is er misschien iets anders wat je kan dowlnoaden om dat te doen

  3. hOi heb een vraag.. als ik me foto in een collage wil maken, dan zie ik maar de helf van het hooft ik kan de foto niet op een andere stand zette van de achtergrond weet iemand hoe dit moet? groetjes

  4. iiC wiil graag photoshop gratis downloaden,, waar kan dat..? geef me plsz een siite daar voor.. !
    heel veel (k)-Jesz

  5. alles leuk en aardig maar ik probeer dus oowk alles om de fotos doorelkaar te laten lopen. iedereen rijgt het voor elkaar behalve mij weer… tzal weer een jaar duren tot ik antwoord krijg… en dan weet ik het!
    :s kzie het wel…

  6. kijk mensen ik bewerk mijn foto met een vlag eerst heeft mijn foto leuke kleur als ik op college druk komt wazig kleur hoe komt dat eigenlijk willen jullie aub antwoord op geven ik wordt gekkkk echt waar. groetjes sanne

  7. @essiej : doe eens de moeite om eerst vorige antwoorden te lezen vooraleer een vraag te stellen die al gesteld is!!

  8. heeJee.. peoPle;)
    ik zOek proG waar je dinge doOr elkaar kunt late loPe
    fotoWs..
    maare.. windowsmovie maker dOet et niie dr mee!
    dus ik zoek een gratis fijn,handig programma
    wiie wat weet..
    stuur ff link naa me e-mail;)
    l.e0nii_@hotmail.com
    Dankjjuu

  9. @ Blondinee en Nienke: Ik vermoed dat je transparantie bedoelt, dat gaat niet met Picasa. Dat doe je met krachtiger programma\’s, zoals Paint Shop Pro. Maar die zijn meestal niet gratis !

  10. Ik snap niet hoe mensen foto\’s door elkaar heen kunnen make.. ik heb het programma picasa al.. want ze zeiden dat je het daarmee kan doen.. maar als je dat programma hebt ? wat moet je dan doen ?

  11. ik wil dat je foto\’s kunt door elkaar heen laten lopen welke programma kan ik daar voor gratis downloaden..?

  12. Het is een heel handig en leuk programma om mee te werken. We hebben net een kleine gekregen en dan maak je heel veel foto\’s… Ondertussen is het foto\’s bewerken een echte hobby van me geworden met Picasa! Toppie hoor, van mij krijgt het 5 duimen. Het hele programma spreekt voor zich, echt niet moeilijk, iedereen kan er mee werken!

  13. Er staat in het artikel dat je ook de foto\’s via Picasa naar je website kan zenden. Hoe doe ik dat dan?

  14. Hallo Gitta,
    Ik heb het juist geprobeerd met Picassa versie 2.0.0, en heb voor alle zekerheid perfect de help-functie (F1) gevolgd. Let wel dat je de juiste soort back-up kiest, want bij een volledige back-up vraagt hij inderdaad steeds naar een nieuwe cd. Maar bij incrementeel doet hij het bij mij zoals het hoort, hij zet de nieuwe foto\’s erbij.

  15. weet iemand of je als je een back-up van alle foto\’s wilt maken je steeds een nieuwe cd-rom nodig hebt? Picasa weet wel welle foto\’s nog niet zijn geback-upped, maar wil dan mijn schijfje helamlla gaan wissen en dan de nieuwe erop zetten. Ik zou willen dat ie ze er gewoon bijzet……….

  16. ADCSee is plotseling gedeeltelijk van de pc verdwenen!
    Hoe kan dat, en hoe krijg je dit terug

  17. Beste msavelsbergh,
    Wat bedoel je precies met \”geeft niet meer vrij\”? Eens je een foto bewerkt / bekeken hebt in Picasa, en je sluit daarna Picasa af, dan is en blijft dat toch een doodgewone jpeg-foto als elke andere. Er moet dus een andere reden zijn voor je probleem. Je kan voor het verzenden wel best eerst alle fotobewerkingsprogramma\’s sluiten, want een foto die nog \”open\” staat, daar zou je dat probleem mee kunnen hebben. Probeer eens?

  18. ik wil van uit picasa foto\’s naar een ontwikkel centrale sturen maar
    picasa geeft de foto\’s niet meer vrij wat moet ik nu doen omdat
    —-wel te krijgen ?—–
    is dit het nadeel van picasa?

  19. Nou, ik vind dat het een erg mooie interface heeft, gebruikers vriendelijk is, de timeline functie grafisch misschien mooi is maar traag (veel geheugen ?) gebruikt.
    Ben er nog niet uit of ie ook, zoals ADCSee, gewoon CDs in kan lezen en de thumnails op de Hard disk opslaat.
    Tumnails zijn mooi.
    HEEL IRRITANT was dat ie gewoon mijn harde schijf ging scannen ipv de PRODUCTIE versies die bedoeld waren als final, dus opslag gereed waren en hun final filenaam gekregen hadden.
    Voor fotobewerking beperkte capaciteit maar dat zal ik al gauw met Irfan view doen denk ik.

  20. Eva, in de tekst staat, \”je kunt het volkomen gratis downloaden op de website van Picasa.\” Picasa staat daar in het blauw, wat wijst op een hyperlink, dus klik daarop.
    Veelplezier ermee

  21. Wellicht ten overvloede, maar ik vind dit programma één van de beste (gratis) software op internet. Ik heb veel (dure) commerciele software geprobeerd, evenals andere gratis programma\’s, maar Picasa springt over alles uit op gebied van gebruiksvriendelijkheid, mogelijkheden, vormgeving en prijs. Het verdient daarom 5 duimen!
    Peter

  22. Zit er in Picasa ook een mogelijkheid om de foto\’s te copieren naar een CD of DVDen vindt Picasa die later terug? Ik bedoel geeft het programma aan waar de foto\’d gebleven zijn? Wie kan mij een beter programma adviseren?

  23. Ook ik vind dat dit gratis programma een betere score verdient. Het is zeer overzichtelijk en ontzettend makkelijk te gebruiken. Een aanrader !

  24. Drie duimen is gewoon goed, hoor. Om meer te halen zou het programma meer functionaliteit moeten bieden. Het is zeker niet \’maar\’ 3 duimen.

  25. Ik begrijp niet helemaal waarom het programma maar drie duimpjes krijgt als ik nergens een minpunt te lezen krijg…

    In mijn ogen is het één van de handigste foto-organizers

Reacties zijn gesloten.