Elektronische engelbewaarder

3
53

In de schier eindeloze reeks software van Easy Computing verscheen onlangs TuneUp Utilities 2004. "Maakt Windows sneller, gebruiksvriendelijker en stabieler," staat er op de doos. Prima, ik heb nog een oudere Pentium III 666 MHz Lifetec-computer staan, waarvan het systeem na jaren trouwe dienst zowat een vuilbak moet zijn. Ideaal voor een grondige test.
ec_tuneuputilities2004
In de doos zit naast de CDROM nog een Nederlandstalige handleiding. Op 64 pagina‚s worden de programmaonderdelen uitgelegd, wat ze doen en hoe je ze moet gebruiken. Zo zien we het graag: tegenwoordig wordt maar al te vaak naar een PDF-bestand op de CD verwezen. Zoals we straks zullen zien, is de handleiding niet helemaal volledig.
De installatie verloopt vlot na het invullen van gebruikersnaam en serienummer en een registratieformulier. Op het bureaublad staan nu twee pictogrammen. Bij het klikken op het eerste, "TuneUp Utilities 2004", opent zich wéér een registratieformulier. Zouden de makers misschien lijden aan paranoia? Na het invullen van dat formulier komen we dan eindelijk in hoofdmenu terecht.

Modules
TuneUp Utilities bestaat uit veertien onderdelen, modules genaamd. De modules zijn ingedeeld in vijf categorieën, zoals je in het menu aan de linkerkant van het scherm ziet. Nieuwsgierig als we zijn gaan we alles uitproberen, we beginnen bij het begin. Maar eerst vertellen we je dat je alle wijzigingen die de TuneUp Utilities op je systeem aanbrengen, kunt herstellen. Boven in het hoofdmenu vind je immers een knop RescueCenter. Het is een soort logboek, best te vergelijken met Uninstall voor software: je kunt voor elk item de wijzigingen ongedaan maken.

 
TuneUp RescueCenter

Een pop-upvenster leert: "Alle wijzigingen die je aanbrengt in de systeemconfiguratie worden in een logboek geregistreerd en kunnen altijd weer ongedaan gemaakt worden vanuit het TuneUp Rescue Center". Dat is een geruststellende gedachte. Je zult echter merken dat in sommige vensters in het programma een vakje Back-Up met Rescue-Center staat, en dat is standaard NIET aangevinkt. Opletten dus!

Categorie 1: aanpassen en analyseren
In de eerste module van dit onderdeel, Systemcontrol, zie je links een navigatiebalk met de hoofdthema‚s Weergave, Bediening, Communicatie, Beheer en Wizards die elk op hun beurt kunnen openklappen. Zo komen bijvoorbeeld onder Weergave de onderwerpen Animaties en effecten, Bestandstypen en Mapopties beschikbaar.
Elk van die onderwerpen toont in het rechterdeel van het venster een blad met meerdere tabs. Alleen al voor deze categorie vind je 52 tabbladen met meer dan driehonderd opties! Ze allemaal bespreken is onbegonnen werk. Toch geef ik je enkele opvallende zaken mee.
Onder Weergave vind je de visuele effecten zoals schaduwen, kleurverloop op de titelbalken en animaties. Cleartype vind je hier ook terug (die instelling verbetert de weergave van letters op LCD-schermen). Wist je overigens dat er meer instellingen mogelijk zijn dan "aan" en "uit"? Een previewvenster laat je de beste instelling kiezen. Handig is dat onderaan iedere tab een knop "Beste prestaties" en een knop "Windows Standaard" staat. Hoewel ˆ de eerste knop dient meestal enkel om alles uit te schakelen!


TuneUp Utilities Aanpassen & analyseren

Prettig is ook de optie waarmee bij het maken van een snelkoppeling, onder het pictogram de tekstvermelding "Snelkoppeling naar" wegvalt. Bij Bestandstypen mis ik wel de lijst met de verbindingen tussen de extensie en het bijbehorende programma.

1
2
3
4
Vorig artikelSnel en flexibel
Volgend artikelDraadloos printen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Je vraag en ook dit antwoord werden overgenomen op het forum, onder Software – Algemeen.

    Met Tuneup Utilities kan je wel een hele hoop dingen instellen diie je PC zouden moeten versnellen – of vertragen. Zou het kunnen dat je ergens, zelfs per ongeluk, een instelling hebt gewijzigd?
    Ik denk aan 2 dingen die het opstarten kunnen vertragen:
    de module MemOptimizer kan mee opgestart worden wanneer je je computer start;
    de module winstyler waarmee je het uiterlijk wan Windows kan wijzigen kan ook vertragingen veroorzaken.

  2. Kan het zijn dat mijn computer door dit preogramma veel trager wordt? Bij het opstarten van de PC duurt het nu veel en veel langer voordat XP is gestart.

Reacties zijn gesloten.