Haat of liefde?

2
487

Nadat we twee subwoofers van het Amerikaanse merk SVS bejubeld hebben, rijst de vraag of ze ultieme uitdaging aankunnen: een stel elektrostatische luidsprekers! Die staan erom bekend dat ze notoir moeilijk te integreren zijn met een subwoofer. DiskIdee nam de proef op de som.
audiostatic3
Elektrostatische luidsprekers staan erom bekend dat ze ontzettend moeilijk succesvol te integreren zijn met een subwoofer, dus wilden we dat ook eens proberen. We besloten voor deze test de Audiostatic ES-300 en Audiostatic ES-100 elektrostaten (zie www.audiostatic voor meer informatie) te gebruiken, de gloednieuwe Sony STR-DB2000 digitale surroundreceiver (6x 120W) en de nog nieuwere Pioneer DV-668A universele dvd-speler (wat betekent dat dit toestel ook dvd-audio en Super Audio cd afspeelt). De reden waarom het huwelijk tussen een elektrostatische luidspreker en een subwoofer zo moeilijk is, heeft te maken met de heel verschillende methode waarmee de twee luidsprekersystemen geluid produceren. Eerst even wat uitleg.

Hoe werken luidsprekers?
Conventionele luidsprekers heten ook wel dynamische luidsprekers: ze gebruiken een papieren conus om lucht te verplaatsen. Aan het uiteinde van die papieren conus is er een trechterachtige uitstulping met een elektrische spoel erom gewikkeld. Achter die spoel bevindt zich een magneet. Wanneer je nu stroom op die spoel zet (zoals de uitgang van een versterker), zal ze een elektromagnetisch veld genereren dat ofwel aangetrokken ofwel afgestoten zal worden door de magneet. Aangezien de spoel op die manier beweegt en de papieren conus vastzit aan de spoel, beweegt de conus ook en verplaatst daardoor lucht, waardoor er geluid te horen is. Het grote probleem met het papieren conussysteem is, dat het een relatief grote massa heeft. Dat betekent dat het vrij veel energie kost om die conus heen en weer te bewegen. Bovendien heeft deze manier van geluid produceren last van een vrij hoge graad van vervorming. Elektrostatische luidsprekers werken heel anders.

1
2
3
Vorig artikelDe fotovriend voor iedereen
Volgend artikelHeksenjacht op Microsoft

2 REACTIES

  1. Zeker liefde! ik heb sinds kort een SVS en ben er echt zéér tevreden mee, zeker kwa prijs/kwalitijds verhouding. Het geluid, diep zeer diep! en strak, als het moet kan je trommelvliesen laten scheuren, zo extreem.

Reacties zijn gesloten.