Betaalbaar breed kijkplezier

11
64

Lcd-schermen zijn het afgelopen jaar helemaal doorgebroken met prijzen die voor velen betaalbaar zijn geworden. De lcd-technologie zien we echter niet alleen rond de pc opduiken. Meer en meer lcd-producten richten zich ook op gebruik in de huiskamer. Deze ranke en slanke schermen blijken zelfs een degelijk alternatief voor de monsterachtig grote crt-televisies zoals we die nu kennen. DiskIdee zet vijf platte lcd tv-schermen op een rij.
philips17pf9945
Sommige fabrikanten produceren sinds kort breedbeeld lcd-panelen met een diameter van 40 inch of zelfs meer zodat ook home cinema met lcd mogelijk wordt. In deze test blijven we met beide voeten op de grond en bekeken we vijf min of meer betaalbare lcd-tv’s met een schermdiagonaal van maximaal 23 inch. Kan een lcd-tv inzake beeldkwaliteit tippen aan een klassieke televisie?

Hoe werkt het?
Lcd-schermen werken net zoals plasmaschermen ook met pixels, maar gebruiken in plaats van fosfor vloeibare kristallen die elektrisch worden gemanipuleerd om al dan niet rood, groen of blauw licht door te laten. Een lcd-scherm produceert zelf geen licht; daarom wordt er een lichtbron achter of aan de zijkant van het scherm geplaatst. De pixels worden gemanipuleerd door minuscule transistoren, die in een dunne film op een glazen plaat zijn neergeslagen (vandaar de naam “thin film transitor” of TFT). Bij de productie kunnen sommige transistoren kapot gaan. Zijn er te veel transistoren kapot, dan moet de volledige lcd-plaat weggegooid worden. Dat is de reden dat de productie van grote lcd-panelen tot nu toe zo duur was. Een ander probleem van lcd-schermen was tot nu toe de beperkte kijkhoek, wat voor een tv natuurlijk onaanvaardbaar is. Via een trucje slaagde men erin dit probleem te omzeilen.

Kooptips
Hier volgen enkele tips waar je best op let als je overweegt een lcd-tv te kopen:
– defecte pixels vormen letterlijk een doorn in het oog. Laat het het exemplaar dat je meeneemt dan ook eerst opstellen in de winkel en kijk het na op beeldfouten of dode pixels.
– zorg dat een vga of DVI-ingang aanwezig is. Het aansluiten van een pc wordt er niet alleen makkelijker op maar levert tevens een onberispelijke beeldkwaliteit op.
– alle geteste schermen beschikken over S-Video, scart (soms meerdere) en composiet video voor het aansluiten van externe av-bronnen. En zo hoort het ook.
– pas over enkele jaren zullen we betaalbare lcd-televisies met een schermoppervlak van 32-inch en meer zien. Het blijft dus een dure technologie die echter wel door veel fabrikanten gesteund wordt.


Lijstje met de grootste formaten lcd-tv’s per fabrikant


De test
We testen lcd-tv’s van LG, Loewe, Panasonic, Philips en Sharp. De individuele besprekingen van de vijf lcd-tv’s kun je lezen door in het kader rechts van dit scherm op de linken te klikken. Daar kun ook naar keuze een Excel-blad of PDF-bestanden openen met gedetailleerde productinformatie en testresultaten.

Conclusie
Een lcd-televisie is bij uitstek geschikt voor wie een acuut plaatsgebrek heeft en niet per se over ‘de grootste’ wil beschikken. Ook de betere draagbaarheid van een lcd-scherm is een te vermelden pluspunt. Op het gebied van helderheid en scherpte staan lcd-schermen aan de top en overtreffen ze de plasmaschermen ruim. We waren erg onder de indruk van de mogelijkheden van lcd’s als televisiescherm en prefereren zelfs deze technologie boven plasma. Mits de prijzen dalen en de formaten groter worden, kunnen lcd-tv’s binnen enkele jaren geduchte concurrenten worden voor plasmaschermen. Nu blijft het echter een nichemarkt.
Tijd om de winnaars aan te duiden. Het is Philips dat met de 17PF9945/12 zowel op vlak van prestaties als van prijsprestaties de beste papieren kan voorleggen en dat is een sterke prestatie. Deze lcd-tv roepen we dan ook uit tot testwinnaar. Wil je een groter scherm dan moet je veel dieper in de portemonnee tasten. Ben je daartoe bereid, dan haal je met de Sharp Aquos LC 22SV2E een onvervalst topscherm in huis.
Vorig artikelHandgeschreven berichten
Volgend artikelLG RL 23LZ30
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

11 REACTIES

  1. Eric, dit artikel uit ons archief dateert inderdaad uit 2003, zoals duidelijk te lezen is naast de auteursnaam. Je vindt op deze site artikelen terug tot oktober 1999, toen de site van start ging. Ze staan hier om historische redenen en uiteraard is een test van tv’s uit 2003 achterhaald. Wat had je gedacht?

  2. Dit artikel is compleet achterhaald!!!! Vandaag heeft plasma veel meer voordelen dan LCD, het is dus tijd voor een nieuwe test misschien????

  3. tsja, we zijn nu een dikke 2 jaar verder en je koopt nu een 32 inch lcd voor rond de 800€, dus waar hebben we het nog over

  4. Jammer dat de Sony (b.v. de KLV26HG2) niet meegenomen is in de test.dan had deze met kop en schouders boven de rest uitgestoken.

  5. Tja er zullen altijd innoviteiten worden gedaan (al was het maar om de honger van de consument te stillen) en de OLED-tv? dat duurt nog wel even wat niet meer zo lang duur is de HOGEDRUK KRISTAL TV deze combineerd de goede dingen van de plasma (mooje kleuren en snelle responsetijd met hoge contast) en de goede dingen van de LCD TV (prijs, levensduur, geen inbrandverschijnselen) met elkaar. De technologie schijnt even revolutionar te zijn als de uitvinding van de beeldbuis. Op dit moment zijn er een aantal fabrieken in het binnen en buitenland een behoorlijke productie aan te opstarten en de reden van de behoorlijk lage prijs zit hem met name in de zeer geringe uitval tijdens het productieproces (plasma heeft hier nogal last van).
    Ik hoop dat dit u helpt om tot een keuze te komen over wat voor een (grootbeeld) TV u de komende tijd wilt gaan beschikken.

  6. toekomst is geen LCD maar OLED displays (organic light-emitting diode).
    De grootste innovatie op tv gebied in 25 jaar! Volgend jaar komt sony al met een OLED scherm op de markt.

    OLED\’s wordt gezien als superieur alternatief voor de Liquid Chrystal Displays (LCDs) voor hoogwaardige toepassingen zoals de nieuwe generatie mobiele telefoons en PDA\’s.

    OLED displays worden gekenmerkt door een aanzienlijk hoger contrast en helderheid en hebben in tegenstelling tot liquid chrystal displays (LCD) geen back-light nodig hebben. Dit betekent een hogere levensduur, grotere zuinigheid en een compacter design. OLED-displays zullen naar verwachting met name toegepast gaan worden in de nieuwe generatie mobiele telefoons en organisers (PDA\’s).

  7. Je hebt inderdaad voor een 800 pleuro een leuk 100hz breedbeeld tv\’tje, maar dit is zowiezo in beeldkwaliteit niet te vergelijken met lcd/plasma. Een ander onderwerp, de tuner, luidsprekers. Als je een beetje goed had opgelet, had je gezien dat een groot aantal lcd schermen al een ingebouwde tuner hebben, neem bijv. de prijswinnaar philips 17\”… en als je gewoon bij een goeie zaak gaat kijken, dan zijn de prijzen altijd inclusief alles, maarja, ga je bij een It\’s/correct/radio modern kijken, dan word je vaak genaait ja. Als je zo\’n schitterd apparaat gaat aanschaffen, ga dan naar een kwaliteits zaak. De groeten!

  8. nog steeds kijkt men naar hoeveel \’credits\’ je neer moet leggen voor een tv en dit blijkt dan in het nadeel van deze schermen te liggen. voor 800 euro kan je al een 70 cm flatscreen 100hz crt tube bekomen als complete tv apparaat. echter als je dit in lcd wil verwerkelijken ben je niet alleen de prijs van het scherm kwijt maar ook nog de rest zoals tuner versterker speakers etc.

Reacties zijn gesloten.