Canon zet nieuwe mijlpaal

23
134

Dit najaar zet Canon een nieuwe mijlpaal met de EOS 300D. Los van de technische specificaties is de prijs hét onderwerp van gesprek. De nieuwe digitale spiegelreflexcamera met een resolutie van 6 megapixel zal slechts 1.200 euro gaan kosten. Er is ook een setje met zoomobjectief verkrijgbaar voor 1.350 euro. Omdat heel wat digitale high-end compactcamera’s met vaste lens bij de introductie evenveel of zelfs meer kosten lijkt de Canon Eos 300D dus een van de opmerkelijkste nieuwe toestellen van 2003. DiskIdee serveert je een uitgebreid testverslag.
canoneos300d_1
Camera’s die bij hun introductie de markt door elkaar schudden zijn zeldzaam. Een voorbeeld uit de jaren zeventig is de analoge Canon AE- 1. Dit toestel was een van de eerste waarbij doorgedreven gebruik gemaakt werd van elektronische in plaats van mechanische onderdelen en was dus betaalbaar en betrouwbaar. Ook de digitale Nikon D1 veroorzaakte de nodige schokgolven. Hoewel het toestel bij de lancering in 1999 voor meer dan 5000 euro over de toonbank ging kostten de camera’s van de concurrentie toen minstens drie keer zo veel. Slechts een jaar geleden, in de herfst van 2002, verbaasde Canon vriend en vijand toen het op Photokina de Canon 1Ds voorstelde. Dit robuuste professionele toestel met een full-frame sensor en een resolutie van 11 megapixel zette een nieuwe standaard voor de digitale fotografie. Een nadeel van de Canon 1Ds is natuurlijk de prijs: het is een van de duurste digitale spiegelreflexcamera’s. Maar nu is er dus de EOS 300D. Het is de eerste keer dat een digitale spiegelreflexcamera met een resolutie van 6 megapixel zo goedkoop wordt aangeboden.

Body
Het design van de Canon 300D is op het eerste zicht losjes gebaseerd op de analoge Canon 300V. De vormgeving, de kleur en het materiaalgebruik lijken op elkaar. Canon bespaart hier dus door gebruik te maken van relatief goedkope kunststof voor het camerahuis, terwijl de meeste digitale spiegelreflexcamera’s van andere merken, maar ook van Canon zelf, uit een of andere metaallegering vervaardigd worden. Het toestel is dus heel wat lichter dan gelijkaardige toestellen en als je met de camara aan de slag gaat hoor je af en toe het plastic ook wat "werken". Toch is het niet zo dat de 300D een kwetsbaar apparaat is. De handgreep met batterijvak is groot en biedt voldoende grip door het gebruik van rubber padding.

De klepjes van het batterijvakje en van de geheugenkaartsleuf zijn eveneens van plastic, maar verstevigd met metalen delen. Ook de bajonetvatting is van metaal en dus minder aan slijtage onderhevig. Natuurlijk is deze vatting op zijn beurt gemonteerd op het kunststof van de body: een aandachtspunt als je van plan bent vaak zware telelenzen te gebruiken en je daarmee als het ware een hefboom creëert.
Als opslagmedium koos Canon voor Compactflash geheugenkaarten. Je kan zowel CF type I als type II gebruiken: het gebruik van een Microdrive is dus mogelijk. Een geheugenkaartje van 1GB kan zo?n 300 a 350 JPG beelden in de hoogste resolutie bevatten. De batterij is een oplaadbare Li-ion accu (BP-511) die oplaadbaar is en bij normale temperatuur erg lang meegaat. Het opladen verloopt snel en het laadapparaat geeft door middel van een knipperende led aan hoe ver het laden gevorderd is.

Zoeker
De zoeker is helder ondanks het gebruik van spiegeltjes in plaats van een prisma zoals dat gebruikelijk is bij spiegelreflexcamera’s. Het beeldveld is zichtbaar kleiner in vergelijking met analoge en full-frame camera’s. Je ziet ook slechts ongeveer 95% van wat je later op je computerscherm zal zien. Op zich is dit niet zo erg: als je afdrukken laat maken bij een labo zal er aan de randen vaak wel iets van het beeld wegvallen of afgesneden worden. Dit compenseert elkaar. Het is wel eigenaardig dat je boven aan het beeld meer verliest dan onderaan. Voor brildragers is er een dioptrieregeling. Foto 5 toont de hele testkaart. Het rode vlak zie je door de zoeker. Foto 6 laat het uiteindelijke beeld zien.


Foto 5


Foto 6

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelTwee notebooks voor de consumentenmarkt
Volgend artikelNotebooks voor consumenten en studenten

23 REACTIES

  1. schroef je iso eens op naar iso 300 , gebruik de flitser en schiet op P stand, de Wit balans op flitser dan moet het er al beter gaan uitzien, of leen /huur een lens met F2.8 dan krijg je ook meer licht binnen.
    verhoog eventueel je E/V compensatie een beetje
    mail anders even naar dirkjanboon -Apenstaartje  – zonnet . nl
    dan wil ik je wel een keer helpen
     
     
     

  2. merk wel dat er weinig mensen zijn met kennis van fotografie. B
    eelden gemaakt met een dslr moeten altijd nabewerkt worden.
    En de opmerking er bestaat geen groothoek naar tele ff verder zoeken dan je neus lang is vriend. kom je bij L glas uit.

  3. Dat verhaal dat de 300d geen echt scherpe foto\’s maakt is absoluut waar.Ik kwam erachter in vergelijking met mijn S5000 Fujifilm,deze compact camera maakt standaard veel scherpere foto\’s dan mijn EOS 350 d,beide gebruikt in de automatische stand.Dan gebruik ik ook nog een kostbare Canon EFS 17-85 Stabilizer lens(800 Euro!)En nog kan de dure Canon kit niet tegen de 75 % goedkopere Fujifilm op,schandalig!!! Ik heb Canon op de hoogte gebracht van dit feit maar een reactie blijft uit! Wel is behalve dit nadeel alles beter aan de Canon,maar hij is dan ook 3 keer duurder.Oplossing Photoshop,verscherpen klaar.

  4. Toestel in andora gekocht geweldig apparaat had al een 300 hoefde er geen lensen bij tekopen. Maar zit een spaanse handleiding bij. wie kan mij helpen aan een nederlandse hand leiding

  5. Hellup!
    Weet iemand of de T.T.L.-functie van een Sunpackflitser het doet als ik die op de canon eos 300D zet?
    Bedankt vast voor je reactie…

  6. Met de ingebouwde flitser, heb ik dikwijls overbelichte foto\’s, zowel in portret, volautomatiche of program mode. Ik lees in de handleiding dat er zoiets bestaat als FLITSBELICHTINGSCOMPENSATIE, maar waar stil ik die in ???

  7. Weet iemand of het LCD-display van de Canon EOS 300 D kan worden uitgeschakeld? Dat bespaart behoorlijk wat energie van de accu. Bij mijn huidige Olympus E-10 kan dat namelijk wel.

  8. Canon eos 300D
    Bij statief opnames moet je altijd de zoeker afdekken,want daar komt zeer veel licht door en dan zijn de fotos slecht belicht.Aan de bijgelevede strap hangt een rubbertje waarmee je de zoeker kan afdekken,maar ik gebruik de lenskap…dat is eenvoudiger.

  9. De canon eos 300D is een super toestel.Men moet echter leren en testen om met een digitaal toestel te kunnen werken.Een echte superscherpe prof lens blijft onbetaalbaar.Ik heb macro opnames gemaakt met zeer lange belichtingstijd 30sec en langer….super resultaat bij iso 100 …geen geruis.Op mijn super 19inch scherm zie ik werkelijk alles.De mogelijkheden van het toestel zijn enorm.Probeer diafragma 11..das het beste en ga naar iso 1600 indien te weinig licht.Je kan 35mm negatieven fotograferen op macro en dan pos converteren met fotoshop.zeer goede resultaten..gebruik Adobe RGB instelling.

  10. ik heb pas eos 300D aangekocht met lens
    Haarscherpe beelden krijg je echter niet.Dit is mijn eerste digitale Camera en ik ben sterk ontgoocheld over de scherpte van de beelden.Het focuspunt van de lens is ook zeer kritiek en onbetrouwbaar.Het zal dan wel een slechte lens zijn.Ik heb geen andere lens om het toestel te testen en zal dus een betere lens moeten aankopen.Hopelijk met succes.
    Guido Tweepenninckx Kortenberg 18feb 2004

  11. Ik wil kiezen tussen Canon 300D, Nikon D70 en Nikon 8700. Dus nog even wachten. Wie geeft mij het beste advies?

    Lau

  12. Spijtig dat de beeldsensor kleiner is dan een gewoon filmnegatief.
    Als je reeds een goede lens hebt, of een lens op meerdere toestellen wil gebruiken, zit je met die vervelende beeldvergrotingsfactor 1,6x. Daarmee wordt een goede 28-200mm op de EOS300D een 45-320mm objectief.
    Hoe belachelijk. Er is dus voor de EOS 300D geen enkele lens die van groothoek naar tele gaat.

  13. supercamera ga \’m echt kopen
    trouwens met een 90-300mm lens heb je pas echt een wereld van verschil. Daar is een 135mm niks bij geloof me.

  14. Ik snap nog steeds niet dat zo de nadruk wordt gelegd op die 6 Mpixel. De keuze van de lens is ontzettend veel belangrijker! Ik heb er zelf een Sigma 24-135mm 1:2.8-4.5 IF AS lens op zitten en dat is een wereld van verschil met de standaard 18-55 lens van canon!
    En oh ja, de diafragmawaarde kan wel degelijk met het instelwieltje ingesteld worden, alleen tegelijk de Av knop indrukken…

  15. Als je met die canon geen fotos kunt maken is mischien een cursus niet weg,ik heb nog noooit een beter toestel gezien en zeker voor die prijs niet

  16. tja, het was een voorbeeld dat je met de lens ook macrofoto\’s kon maken, er werd niet gezegd dat er degelijke macrofoto\’s met die lens kon gemaakt worden. Je kan van zo\’n goedkoop lensje niet alles verwachten maar met een echte macrolens erop haal je foto\’s uit de camera die je met je fuji echt niet kunt maken hoor. En iets wat veel vergeten. Een echte macrolens haalt 1:1 vergroting … en dat haalt zo\’n fuji (of een camera met vaste lens) nooit.

  17. Voorbeeldfoto\’s zijn nooit voor iedereen de juiste. Ik wil altijd graag macro zien. Hier een foto van korstmos op een boom in de telestand. Op mijn goede 19 inch-scherm valt dit plaatje behoorlijk tegen. Het is met ongeveer 18MB een forse digitale foto waar ik veel meer van verwacht. Bij iets (30%) uitvergroten wordt het al vaag. Dat moet veel beter kunnen. De gebruiket tijd is ook misschien te traag. Dan heb je gauw bewegingsonscherpte erbij. Jammer.
    Mijn simpele Fuji S602 Z pro doet dat in elk geval veel beter.

  18. Heerlijk uitgebreide beschouwing van een hopelijk trendsettende camera. En wat een fraaie platen, vooral dat glas in lood raakte me enorm.

Reacties zijn gesloten.