Veelzijdige en betaalbare SACD-speler

14
474

Gewone dvd-spelers kun je tegenwoordig in de supermarkt voor een prikje kopen. Meestal plakt er een of ander merk op uit het Verre Oosten waarvan je nog nooit hebt gehoord. Bij de A-merken zoals Philips of Sony moet je niet zijn voor bodemprijzen. Zij voorzien in ruil hun dvd-spelers van allerlei nieuwe snufjes. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Philips DVD963SA. Het is een combinatie van een high-end audio-apparaat met een high-end videospeler. Als je ziet wat je allemaal krijgt voor je geld dan lijkt het een echt koopje te zijn. Maar resulteren de indrukwekkende specs ook in indrukwekkende prestaties? DiskIdee ging het voor je na.
philips_dvd963sa
De Philips DVD963SA kost 440,- euro. Veel voor “maar” een dvd-speler? Wel, kijk dan eens naar zijn specificaties. Aan de ene kant is dit een multikanaals SACD-audiospeler mét cd-upsampling. Aan de andere kant is het een progressive scan dvd-videospeler met sterk verbeterde videoprestaties. In de voorgaande zinnen vielen nogal wat toverwoorden, zodat een korte uitleg op zijn plaats is.



Audio
Bekijken we eerst het audiogedeelte. Je weet vast dat SACD de opvolger is van de CD, met een hoger frequentiebereik en een verbeterde dynamiek. De DVD963SA is een multikanaals SACD-speler en kan dus hifi-geluid produceren op vijf luidsprekers (links en rechts voor en achter en middenluidspreker) en een subwoofer. Allemaal mooi en wel, maar je hebt er niet veel aan voor je bestaande cd-collectie. Daar heeft Philips iets op gevonden dat cd-upsampling heet. Een gewone cd-speler (of een SACD-speler zonder upsampling) speelt gewone cd’s af met een samplingfrequentie van 48kHz en een resolutie van 16 bit. De DVD963SA kan dit verhogen tot naar keuze 96kHz/24 bit of 172kHz/24 bit. Deze verhoogde resolutie (tot viermaal hoger) verbetert in theorie de weergave van oude cd’s. Straks zullen we zien of dit klopt. Naast een meerkanaals SACD-decoder heeft deze machine ook een eigen Dolby Digital en DTS-decoder aan boord.



Video
Het videogedeelte van de DVD963SA gebruikt een speciale chip die videosignalen verwerkt met een bandbreedte van 108 Mhz en een resolutie van 13 bit. Dit houdt een soort upsampling in van het dvd-videosignaal. Het normale aantal pixels van het mpeg2-formaat wordt verviervoudigd tot 2880 en de 256 mogelijke kleurniveau’s op de Y (luma), U en V (chroma) videosignalen worden verbeterd tot 8.192, wat overeenkomt met 32 keer meer kleurgradaties.
De ingebouwde DCDi-chip van het Amerikaanse bedrijf Faroudja analyseert het beeld pixel voor pixel voor een soepelere beeldweergave met minder vervormingen aan de rand. Deze chip maakt het ook mogelijk om het beeld non-interlaced (in een hogere resolutie) weer te geven via de Component-uitgang. Deze zogenaamde progressive scan mogelijkheid werkt nu voor het eerst ook voor PAL-signalen. Omwille van copyright-redenen is progressive scan niet toegelaten voor PAL (het probleem is immers dat de Macrovision-kopieerbescherming alleen werkt voor non-interlaced NTSC). Philips omzeilt dit door het non-interlaced PAL-signaal te converteren naar NTSC, waarna het kan worden weergegeven op een compatibel progressive scan scherm of dito projector.



Prestaties
Ook op een gewone breedbeeld-tv zoals onze Panasonic Quintrix zet de DVD963SA puike videoprestaties neer. Het is een van de betere dvd-spelers die we al onder ogen hebben gehad. Hij scoort bijna perfect op al onze videotesten, wat betekent dat we die testen naar de toekomst toe zullen moeten verstrengen en uitbreiden, willen we nog verschillen zien tussen apparaten. De audioprestaties zijn zo mogelijk nog adembenemender. We sloten de DVD963SA aan op verschillende hifi-installaties en in alle gevallen wonnen gewone cd’s door de upsampling aan definitie, detail en puur muziekplezier. SACD’s klonken uiteraard ook goed, hoewel we de meerkanaalsmogelijkheid niet hebben kunnen uitproberen omdat ons testmodel op dat vlak kuren vertoonde.
Bij sommige high-end hifi-installaties kan de cd-upsampling van de DVD963SA conflicteren met gelijkaardige mogelijkheden in de versterker en wordt best uitgeschakeld. In dat verband is het vervelend dat je de upsampling alleen kunt aan- of uitzetten via het onscreen menu. Een upsampling-knop op het apparaat zou handig geweest zijn.

Conclusie
Wil je een high-end audio- en videospeler voor een low-end prijs dan moet je zeker eens gaan luisteren en kijken naar Philips nieuwe DVD963SA. Zelfs al heb je maar een ‘gewone’ hifi-installatie en dito tv, dan nog zul je nog versteld staan van de verbeteringen die enkele ‘snufjes’ aanbrengen in je bestaande cd- en dvd-verzameling.
Adviesprijs
€ 440
Vorig artikelExterne oplossingen voor het bewerken van video’s
Volgend artikelOok meer pixels bij Benq
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

14 REACTIES

  1. antword op de kuren by multi-channel: ik vermoedt dat je in het
    sub-menu annaloog-uit hem niet op multi-channel gezet hebt dan krijg je wel 2 front zacht klinkent maar geen surround

  2. \”Een gewone cd-speler (of een SACD-speler zonder upsampling) speelt gewone cd\’s af met een samplingfrequentie van 48kHz en een resolutie van 16 bit.\”

    Foutje. Bijna alle digitale apparatuur werkt op 48khz, de cd is hier een uizondering op. 44.1 khz is natuurlijk de juiste frequentie.

  3. Ik ben geen techneut maar muziekliefhebber.
    Ik de HIFI speciaalzaken waar ik kom zie ik het merk Philips niet !

    Als ik er naar vraag: zegt men vandaag maken ze het nog en morgen niet meer, we worden gek van die Philips policy.

    Dus tjaa dan toch maar Sony ?

  4. Hans
    Als er staat dat Progressive scan gewoon ook op een PAL tv\’s te zien is moet ik het dan nog omzetten met de hack ?

  5. Mijn dvd 763sa (iets simpelere uitvoering) heeft ook kuren met multi channel ! Ook het apparaat wat ik meekreeg, nadat ik deze had omgeruild !

  6. Perfecte speler alleen jammer dat die al meer dan 2 maanden niet te leveren is en Philips geen antwoord wil geven waarom dit het geval is.

  7. Progressive scan is met een simpele code via de afstandsbediening ook voor het pal signaal aan te zetten, zoek maar op het internet onder hack en 963SA. dan kan je dus ook (blijkbaar zonder macrovision) genieten van de DVD op je plasmascherm en binnenkort ook op nieuwe TV’s (geeft veel scherper beeld) een JVC TV heeft al en progressive ingang meen ik.

  8. De genoemde sample frequentie voor SACD is niet vergelijkbaar met cd. Voor CD wordt PCM sampling gebruikt en voor SACD DSD sampling, overigens een techniek die in de jaren 80 al bekend was, evenals de DVD trouwens maar dat is een ander verhaal.
    DSD is serieel en PCM ‘parallel’, in verhouding is de sample frequentie voor SACD ‘maar’ 4 maal die van cd. CD 44,1kHz 16 bit en SACD 2,8MHz 24 bit. Voor decodering wordt een gewone 24 bit DA converter gebruikt waardoor je van die 2,8MHz niets meekrijgt.
    Het is een beetje appels met peren vergelijken. Eerste doel van SACD was om beter geluid te krijgen door een hogere sample frequentie (dubbele als CD) en vervolgens maar multichannel aan toegevoegd.

    Een CD kan in een SACD speler worden afgespeeld, een SACD in een CD speler indien het een hybride SACD betreft zodat de speler een gewone CD ‘ziet’.

Reacties zijn gesloten.