Bluetooth

1
44
Dit artikel is deel 16 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieKabelspaghetti of hoe sluit ik mijn pc aan op mijn tv

Bluetooth is een op microgolven gebaseerd draadloos hoge-snelheidstransmissiesysteem. Deze technologie wordt gepromoot door een indrukwekkende verzameling bedrijven die samen een SIG of ‘Special Interest Group’ vormen. Bedrijven als Ericsson, IBM, Intel, Nokia en Toshiba maken er onder andere deel van uit.
interface_bluetooth
Het grote probleem met allerlei kleinere toestellen met ingebouwde communicatievoorzieningen is dat er tot dusver geen echt universele en fatsoenlijke manier was om ze informatie met elkaar te laten uitwisselen. We moesten specifieke fysieke voorzieningen inschakelen en configureren die niet noodzakelijk elk apparaat aan boord had, om van de benodigde software maar te zwijgen. Het is de bedoeling dat Bluetooth daar een einde aan maakt. Het gaat niet alleen om een communicatiestandaard, maar ook om een standaard inzake communicatieprotocol en formaten van draadloze data-uitwisseling. Letterlijk alles is dus gestandaardiseerd, van de communicatie zelf tot de uitwisselingsprotocollen en -formaten.

Bluetooth definieert het simultaan of gescheiden zenden en ontvangen van data en spraak in de frequentieband van 2,4 tot 2,4835 GHz (voor ons land is dat 2,45 GHz en deze frequentieband is normaal voorbehouden voor ISM – Industrial Scientific Medical). Daartoe creeërt Bluetooth een soort van eigen netwerkje waarin maximum acht andere apparaten kunnen voorkomen. Het eerste apparaat dat een Bluetooth-netwerk ‘start’ wordt de meester van dat netwerk, alle andere apparaten zijn dan slaven. Binnen een Bluetooth-netwerk kun je van punt tot punt communiceren (dus tussen twee welbepaalde apparaten) of een meerpuntsverbinding opzetten (van de meester naar alle slaven). Je mag een transmissiesnelheid van hoogstens 1 Mbit/s (meestal minder) verwachten en de maximum reikwijdte is officieel 50 meter voor USB-eenheden en 10 meter voor de meeste PC Cards, maar neem maar van ons aan dat je die 50 meter niet haalt, zeker niet binnen gebouwen waar muren en allerlei andere hindernissen in de weg staan. Bij de snelheidsopgave hierboven hebben we tussen haakjes “meestal minder” gezet omdat in alle testen van Bluetooth-apparatuur die wij deden met moeite de 500 kbit/s gehaald werden. Het is dus wel een leuke technologie om allerlei diverse soorten apparaten, je GSM en je pc met elkaar te laten babbelen, maar als je wat serieuzere netwerkprestaties – draadloos – wil hebben, dan kijk je toch best naar een meer traditioneel draadloos netwerksysteem zoals IEEE 802.11b (11 Mbit/s) en 802.11a/g/h/n (allemaal 54 Mbit/s of hoger).

Vorig artikelFirewire
Volgend artikelUitwisseling is de norm

1 REACTIE

  1. ik heb een progaama nogdig om mijn bleutooth usb adaptor te installeren

Reacties zijn gesloten.